Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
Otrzymane podziękowania: 33676
Jasieniec piaskowy Jasione montana
Roślina zielna jednoroczna, dwuletnia lub bylinowa, popularna w całej Polsce. Należy do rodziny dzwonkowatych.
Wysokość 30-50cm.
Łodyga wzniesiona, rozgałęziona, naga.
Liście tylko w dolnej części łodygi, lancetowate, falowane brzegiem.
Kwiaty koszyczkowate, niebieskie, zebrane w główki na szczytach pędów. Kwitnie VI-VII.
Porasta tereny piaszczyste.
Jest rośliną wskaźnikową gleb bez wapnia.
Moja działka jest naturalnym stanowiskiem tej ciekawej, słońcolubnej rośliny o niebieskiej barwie. Za płotem mam całe jego łany, więc gdyby ktoś chciał trochę nasion, aby urozmaicić słoneczne rabaty, proszę pisać na PW. Dziś zbiorę, roześlę po powrocie z Anglii, czyli po 26.09.
Białych kwiatów jasieńca jeszcze nie widziałam, choc mnóstwo go wokół mnie. Może niezbyt dokładnie sie przyglądałam?
Jasieniec piaskowy czuje się, jak ryba w wodzie podczas tego upalnego lata - tak duzych i obficie kwitnacych kęp, jeszcze nie widziałam. Związał tez mnóstwo nasion, więc spodziewam się wysypu roslin w przyszłym sezonie.
I jak, przyjął się?
Akcja rozsiewania w przeróżnych miejscach powiodła się całkowicie! Teraz mam duuuużo jasieńców piaskowych w wielu słonecznych miejscach.W tym roku znów będzie ostre sianko.
Niestety, fotki robiłam w pochmurny dzień i nie oddają w pełni koloru
Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
Otrzymane podziękowania: 33676
Urodę jasieńca piaskowego zobaczyłam w tym roku nad naszym morzem. W okolicach Kołobrzegu, wzdłuż wydm w stronę Szczecina, rosną i obecnie kwitną całe jego łany.
Jasieniec piaskowy napotkałam dziś (23.07.2020) w Rezerwacie Głazowisko Bachanowo nad Czarną Hańczą, ale nie było go zbyt dużo, a w zasadzie to tylko dwa małe egzemplarze znalazłam.
pozdrawiam Basia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.