Jednym ze zwiedzanym przeze mnie w Wielkiej Brytanii ogrodów , był
Nostell Priory, obecnie objęty opieką National Trust. Cały majatek, wraz z ogrodem, pałacem i parkiem, oraz terenami bagiennymi i pastwiskami (do dziś używanymi, pasa się tam krówki

) położony w West Yorkshire , na obrzeżach miejscowości Wakefield.
Ogród kuchenny , jak napisała Daniela, oddzielony jest od reszty murem z furtką (prowadzi ona również do ogrodu różanego ), ale leży blisko pałacu, na tyłach zabudowań gospodarczych. Na planie, oznaczony jest numerem 8, u góry.
Zabudowania gospodarcze Nostell Priory
Za furtką dostrzegamy najpierw ogród różany z fontanną a potager rozpościera sie za widocznym na zdjęciu żywopłotem.
W kątku umieszczono 'drewutnię' ogrodnika z potrzebnym w ogrodzie sprzętem.
Między owocowymi, rozpiętymi na murach i linkach, drzewami owocowymi, oraz warzywami, lub w ich bliskości, nasadzone sa również byliny ozdobne.Byłam tam we IX, więc wielu już nie widac, ale i tak ogród prezentował sie kolorowo. Pas zielonej trawy oddziela rabatę stricte ozdobna od warzywnej
Widoczne z daleka bananowce także podsadzone są warzywami
Rzędy cebul mają w tle m.in rozchodniki i jesienne astry.
Fragment sadu z młodymi ( karłowymi???) drzewami owocowymi, które sa rozpięte na linkach
Maliniak , pieknie wyściółkowane truskawki i bananowce... A czego strzeże strach?

Własnie truskawek, dyn, cukiń, groszku i ogórków.
Szparagowisko zabezpieczone przed dzikimi królikami metalowa siatką...
Ponieważ miejscowość i jej okolice jest jednym z potentatów w produkcji rabarbaru, nie mogło zabraknąć wystawy/przegladu jego odmian. Skupione pod ceglanym murem, wszystkie opisane odmianami...Mozna było porównać siłe wzrostu, kolor łodyg...
Widok na głowną oś ogrodu kuchennego ,od strony 'budynku gospodarczego'... Napisałam w cudzysłowiu, bo niejeden z nas chciałby mieć taką rezydencję
Przyznam, ze na mnie taki ogród zrobił spore wrażenie. Mam bowiem jakoś zakodowane,że warzywnik jest całkowicie wydzieloną częścią, najczęściej wstydliwie ukrytą poza reprezentacyjnymi rabatami ozdobnymi.
Oczywiście, ze względu na obecny status majątku, ogród ten nieco zatracił swój pierwotny użytkowy charakter i jest raczej ogrodem poglądowym .Widać jednak nadal , jak mógł wyglądać, gdyż jego układu nie zmieniono, nie jest tez sztucznie założony, tylko w celu prezentacji odmian warzyw i kwiatów.
.