Ostatnio zmieniany: 2026/05/01 07:48 przez wojtek.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, nowababka, Luke, Monika83
Tulipany w sezonie 2026 - wątek foto
2026/04/28 20:01 #360071
Luke
Wylogowany
Platynowy forowicz
Otrzymane podziękowania: 4165
W zeszłym sezonie zbytnio nie inwestowałem w nowe Tulipany. Dokupiłem raptem jakieś pojedyncze małe paczki znanych mi już odmian w sklepach typu Lidl czy Biedronka. Nowością u mnie miała być odmiana 'Brisbane', którą kupiłem jakoś "rzutem na taśmę" pod koniec sezonu sprzedażowego... posadziłem 4 cebulki na balkonie i urosła z nich mieszanka: dwa 'Queensland' i dwa właściwe 'Brisbane'.
Spośród strzępiastych odmian pełnych w ogrodzie utrzymuje mi się w zasadzie tylko 'Sensual Touch'. W poprzednim sezonie odpoczywały mi i nie kwitły. W tym roku odzyskały siły i ponownie mam kwiaty. Natomiast w warunkach ogrodowych zupełnie nie sprawdziły mi się pełne odmiany 'Queensland' i 'Mascotte', które niemal zupełnie mi zginęły mimo wykopywania, suszenia, zaprawiania i sadzenia jesienią...
'Sensual Touch':
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, nowababka, nelu-pelu, Monika83
--=reklama=--
2026/04/28 20:57 #360081
Luke
Wylogowany
Platynowy forowicz
Ten sezon jest specyficzny dla Tulipanów. Wiele odmian ubogo mi kwitnie, niektóre całkiem zginęły, ale są też takie, które kwiatów mają wybitnie dużo. Jedną z takich odmian jest 'Banja Luka':
Niezawodne 'Apeldoorn's Elite', a obok nich 'Balerina' i pojedyncze 'Carnival de Rio' i 'Fancy Frills':
'Flames Mystery' - drugi sezon w ogrodzie. Pozostały w ziemi i utrzymały się, kwitną drugi rok z rzędu:
Niezawodne Tulipany serii 'Van Eijk':
'Lady Van Eijk':
Marchewkowe 'Orange Van Eijk' - dokupiłem paczuszkę, bo lubię Tulipany tej serii:
'Siesta' - nie wykopywałem ich w zeszłym roku. Pozostały w gruncie i ponownie kwitną dwoma kwiatami:
'Flaming Flag':
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, takasobie, nowababka, Monika83
2026/04/29 11:15 #360128
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, nowababka, a.nia, DorotaZ, Luke, Monika83
2026/04/29 19:04 #360149
Luke
Wylogowany
Platynowy forowicz
Kilka lat temu kupiłem 5 cebulek "zestaw Tulipan Darwina Pride". W praktyce były to różne odcienie kolorystyczne odmian serii 'Pride', ale nie miałem okazji się o tym przekonać bo... nie zakwitły. Posadziłem je w doniczce, a moja Mama przysypała je na zimę grubą warstwą liści, w których pochowały się ślimaki i wczesną wiosną zjadły wychodzące z ziemi Tulipany... Potem zawartość doniczki trafiła gdzieś do ziemi, jako, że z podzielonych na drobne cebulek rosły już tylko liście, to trafiły one w kąt ogrodu, gdzie po jakichś trzech latach doczekałem się w końcu dwóch kwiatów...
A teraz odmiana o nieznanej mi nazwie, która rośnie u nas od wielu lat, cały czas w tym samym miejscu, cebulki nigdy nie były wykopywane, co roku kwitną i stworzyły już solidną kępę. Mają cienkie długie łodygi, więc podatne są na przewracanie przez wiatr.
NN:
Ostatnio zmieniany: 2026/05/01 07:47 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, nowababka, wojtek, DorotaZ, Monika83
2026/04/29 20:27 #360153
wojtek
Wylogowany
Moderator
Otrzymane podziękowania: 53744
Luke może to 'Orange Emperor' ? U mnie jeszcze gdzieś tam rosną i wyglądają bardzo podobnie.
A lidlowe 'Brisbane' wyszły u mnie tak samo jak u Ciebie
Ostatnio zmieniany: 2026/05/01 07:47 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, nowababka, DorotaZ, Luke, Monika83
2026/04/29 21:22 #360163
Elsi
Wylogowany
Platynowy forowicz
Otrzymane podziękowania: 6799
Tulipany Foxtrot, rosną w większej grupie w mojej wsi przy placu zabaw,
znam odmianę, bo brałam udział w sadzeniu .
Miałam kępę w ubiegłym roku, bardzo mi się podobały, długo kwitły,
dlatego sugerowałam wybór tej odmiany.
U mnie nornice grasują i nie ma nawet listka po ubiegłorocznych,
mam nadzieję, że na publiczny plac nornice nie zajrzą.