Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Wężymord czarny korzeń

Wężymord czarny korzeń 2023/03/18 20:07 #289159

  • JBKaroli
  • JBKaroli Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Posty: 4
Uprawiacie wężymord czarny korzeń? Jak wykorzystujecie go w kuchni? cook
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Wężymord czarny korzeń 2024/10/03 17:49 #329479

  • nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Posty: 3967
  • Otrzymane podziękowania: 13005
Ja pierwszy raz wysiałam i chyba w lipcu dodałam do surówki trochę liści. Teraz planuję spróbować korzeń cook
Natrafiłam na taki atrykuł: :popatrz_tu o skorzonerze
i mam pytanie : co to znaczy?
To warzywo wieloletnie, które po posadzeniu będzie obdarowywać nas plonami przez lata.
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2024/10/03 17:50 przez nowababka.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.


--=reklama=--

 

Wężymord czarny korzeń 2024/10/03 18:16 #329480

  • Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 7095
  • Otrzymane podziękowania: 29026
nowababka napisał:
i mam pytanie : co to znaczy?
To warzywo wieloletnie, które po posadzeniu będzie obdarowywać nas plonami przez lata.
Marysiu, to znaczy dużo dobrego ;), ale nie psuj sobie tym głowy, Napisz lepiej jak samopoczucie po próbie korzenia?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka

Wężymord czarny korzeń 2024/10/07 18:21 #329771

  • nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Posty: 3967
  • Otrzymane podziękowania: 13005
Dziękuję, Tomku samopoczucie mam bardzo dobre wink-3 Dzisiaj, po kilku deszczowych dniach moja ziemia została wystarczająco nawilżona i spróbowałam wykopać pierwsze korzenie. Udało mi się wydobyć 4 sztuki, w tym dwa korzenie urwały się gdzieś pod ziemią ( podobnie jak chrzan nigdy nie wykopałam w całości think: )



Nie miałam pojęcia jak długo powinnam warzywo dusić chyba zbyt krótko, były zjadliwe, ale dość twarde. Smak podobny do niczego 2smiech , ale może zbyt dużo dałam czosnku cook Zjedliśmy ze smakiem, bez problemu...chyba :mniam

pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, piku, halszka

Wężymord czarny korzeń 2024/10/07 18:45 #329773

  • halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2192
  • Otrzymane podziękowania: 6955
Wężymord czarny korzeń mi smakiem przypominał trochę szparagi, chociaż też nie do końca, ale było to lata temu (nawet śmiało mogę powiedzieć, że kilkadziesiąt ;) ), więc mogę dokładnie nie pamiętać. Mój ojciec lubił uprawiać na działce różne mniej znane warzywa, a jednym z nich był właśnie wężymord czarny korzeń, wówczas znany mi jedynie pod nazwą skorzonera.
Pozdrawiam
Halina
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka
Czas generowania strony: 0.153 s.