Athyrium filix femina 'Dre's Dagger'
(Wietlica samicza)
Ta odmiana wietlicy samiczej niedawno zagościła na naszym rynku, ciężko jest więc wiele napisać o niej z samych obserwacji. Także w cenionej "Encyklopedia od Garden Ferns" Sue Olsen, nie ma o niej wzmianki.
Dostępne informacje są nieco sprzeczne wg jednych źródeł dorasta
do ok.70 cm , charakteryzuje się ciemnozielonym wybarwieniem liści i czerwonymi łodyżkami, zaś polscy dystrybutorzy oferowali ją jako 40 cm, jasnozieloną paproć o powolnym wzroście.
Paprocie tej odmiany, które rosną u mnie (mam ich kilka sztuk), faktycznie wiosną wypuściły dość jasne liście, które teraz, z upływem czasu ciemnieją, także łodyżki przybrały inny, ciemniejszy kolor podbity czerwienią. Być może bardziej dojrzałe będą całkowicie czerwone.
Liście mają niezwykle ciekawą formę, krzyżują się bowiem nie tylko poziomo, ale także w pionie, dodatkowo koniec każdego liścia jest rozszczepiony, tworząc zabawne frędzelki, przez co paproć sprawia wrażenie misternie utkanej koronki. U moich młodych roślin te cechy dopiero się kształtują, ale i tak jest co podziwiać.
Jak wszystkie wietlice, najlepiej rośnie na wilgotnych glebach bogatych w próchnicę, na stanowiskach ocienionych.
Nie mogę potwierdzić, że bardzo powoli rośnie. Wydaje mi się, że tempo rozwoju ma zaskakująco dobre.
fot.21.05.2016 , wybudzenie po zimie
fot.29.05.2016