Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen'

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2023/04/29 20:49 #292856

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 64999
Ewuś u Ciebie już zaawansowana w rozwoju :woohoo: U mnie dopiero się rozkręca :spacerek

fot. 29.04.2023
pozdrawiam Basia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Efkaraj, ewacz, dultom, ewakatarzyna

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2023/05/20 12:25 #295156

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33632
Powolutku, cierpliwie... w tym roku będzie nieco większa. Bez szału, ale jednak :)

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, jugo, ewacz, dultom, ewakatarzyna

--=reklama=--

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2023/06/08 15:36 #296978

• jugo
  • jugo Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16356
U mnie to największa i najlepiej rosnąca paproć,zdjęcie nie oddaje wielkości,ale ona jest olbrzymia.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Efkaraj, ewacz, ewakatarzyna

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2023/06/08 18:18 #296988

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
U mnie tak mocno nie rośnie. Ale cóż, nie zawsze się ma to co się chce ;)
Długość jej frondów to ma 60cm

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, basik, ewacz, Shalina, dultom, ewakatarzyna

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2023/10/14 11:29 #305079

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Całkiem niedawno wpadły mi w ręce dwa egzemplarze nerecznicy 'Stableri Heerlen'. Jeden był dość dużych rozmiarów, więc od razu podzieliłam na dwie części... nigdy nie dzieliłam paproci... jak to zniosą?
Wsadzone do ziemi gliniasto próchniczej, bardzo obecnie wilgotnej, w miejsca z widnym cieniem.

druga część wsadzona na tle Dryopteris cycadina

Wolałabym, żeby przeżyły, bo kupiłam ją z myślą o córce, która ogród dopiero zaczyna...

.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, basik, Shalina, dultom, ewakatarzyna

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2023/10/14 15:36 #305085

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 13945
Ewo, dadzą radę. Ja w zeszłym roku, też pierwszy raz, oddzielałem paproć od innej (oczywiście nie tę, o której jest w tym wątku, ale to nieistotne, i tak nie wiem, co to za jedna), bo kupiłem już w nią wrośniętą. Byłem przekonany, że nie poszło mi najlepiej, niewiele korzenia zostało po tej operacji. A jednak ruszyła w tym roku bez problemu. W dodatku został mi w ręku jeszcze jeden kawałek z jeszcze mniejszym korzonkiem i jednym liściem, wsadziłem byle gdzie, trochę od niechcenia, nie wierząc, że w ogóle ma szansę. No i rośnie, jest malutka, ale zielona. Moim zdaniem paprocie to mocne rośliny, pewnie nie wszystkie, ale generalnie tak.
Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Efkaraj

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2023/10/21 14:54 #305566

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
A rezydent ogrodowy ma się całkiem dobrze. Ponieważ zrobiło się miejsce w przeciwnym końcu rabaty, zostanie jutro przesadzony na nowe. Tutaj może mieć troszkę za sucho - korzenie brzozy i rododendrona (oba duże i rozrośnięte) mogą zabierać mu wilgoć.

Ostatnie dni w towarzystwie Cyrtomium fortune'a

Ostatnio zmieniany: 2023/10/21 14:57 przez Efkaraj.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, nelu-pelu, basik, DorotaZ, ewakatarzyna

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2023/10/29 09:44 #306159

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Co prawda tydzień później, ale doczekał się na nową, przestronniejszą miejscówkę, gdzie może się rozpościerać do woli.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Shalina, DorotaZ, ewakatarzyna

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2024/03/16 13:21 #315091

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
"Stableri Heerlen' została w ubiegła jesień przesadzona, na nowe, luźniejsze stanowisko. Na dzień dzisiejszy ma się całkiem dobrze.

Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, piku, nelu-pelu, basik, Shalina, dultom, ewakatarzyna

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2024/03/16 18:46 #315112

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28923
Efkaraj napisał:
"Stableri Heerlen' została w ubiegła jesień przesadzona, na nowe, luźniejsze stanowisko. Na dzień dzisiejszy ma się całkiem dobrze.

A na poprzednim tak wspaniale się prezentowała...miejsce jakby dla niej stworzone... gwizdac flower
Ostatnio zmieniany: 2024/03/16 18:46 przez Tomek Mr.

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2024/03/16 19:10 #315118

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Tomku, nic nie jest dane na zawsze... gwizdac

Na poprzednim stanowisku zaczeło na nią wchodzić Cyrtomium Fortunei, które jakoś w błyskawicznym tempie powiększa swoją objętość. 'Stableri Heerlen" to piękna paproć, warta wyeksponowania :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2024/04/07 09:51 #316794

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Liściasty las po stronie południowej, jeszcze bez liści, pogoda iście letnia, więc szybko łapki wyciąga do słońca... Jak przyjdą przymrozki, to wszystkie paprocie i paprotniki mi wymarzną...

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, dultom, ewakatarzyna

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2024/04/12 09:02 #317368

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zdjęcie z dnia wczorajszego. Już nie jest tak gorąco, jak w poprzednich dniach, ale mam nadzieję, że przymrozków nie będzie....

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, nelu-pelu, dultom, DorotaZ, ewakatarzyna

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2024/04/30 20:12 #319602

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wszystkie moje paprocie rosnące pod lasem, bez uszkodzeń zniosły przymrozki.
Nerecznica 'Stableri Heerlen' również

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, nelu-pelu, ewacz, Shalina, dultom, DorotaZ, ewakatarzyna

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2024/05/10 20:02 #320437

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 13945
Dostała miejsce ze sporą dawką słońca, ale i cienia też w pewnych porach dnia. Mam nadzieję, że się jej spodoba. Obudziła się dość późno, musi się przyzwyczaić. Podarek od Efci (dziękuję :przytulam), to pierwszy jej pełny sezon u mnie.

Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach
Ostatnio zmieniany: 2024/05/10 20:03 przez dultom.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Efkaraj, nelu-pelu, ewacz, Shalina, DorotaZ, ewakatarzyna

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2024/05/11 17:20 #320499

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Cieszę się Tomku, że nie przyniosła wstydu ;) Wiem, że pozostałe dwie, które zamieszkały w innych ogrodach, również się starają :)

Moja dziś (na pierwszym planie)

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, piku, nelu-pelu, ewacz, Shalina, dultom, DorotaZ, ewakatarzyna

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2024/06/16 17:19 #323163

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Cieszę się, że ją przeniosłam spod rododendrona. Tutaj miejsce jej służy, jest dużo wyższa, niż na poprzednim stanowisku :)

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, piku, nelu-pelu, ewacz, Shalina, dultom, DorotaZ, ewakatarzyna

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2024/08/01 16:12 #326087

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I miesiąc później

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, piku, jugo, nelu-pelu, basik, ewacz, dultom, DorotaZ, ewakatarzyna

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2024/09/02 22:02 #327584

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 64999
Z roku na rok coraz większa i coraz ładniejsza :kocham

fot. 02.09.2024
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2024/09/02 22:05 przez basik.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, piku, ewacz, ewakatarzyna

Nerecznica mocna (Dryopteris x complexa) 'Crispum Stableri' / 'Stableri Crisped'/ 'Stableri Heerlen' 2024/09/08 23:06 #328001

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72960
Dryopteris x complexa 'Stableri Crisped' po 11, lub 12 latach uprawy w moim ogrodzie:

fot. 06.09.2024r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, basik, ewacz, DorotaZ, ewakatarzyna
Moderatorzy: Poll, Tomek Mr
Czas generowania strony: 0.184 s.