Zauważyłam dwie nieścisłości w nazwach irysów pokazywanych ostatnio. U Gumisa pomarańczowy to nie jest Champagne Elegance, być może jest to China Moon. Champagne Elegance jest dwubarwny, pastelowy, typu RE.
Kevin's Theme rosnący u mnie wygląda inaczej niż Orszulki.
Przepraszam za te uwagi. Gdy kwitły irysy - nie rozwiązywałam krzyżówek, czytałam tylko przy jedzeniu i gdyby to było możliwe to wstawiłabym sobie łóżko między grządkami z kwitnącymi irysami, tak bardzo je lubię.
I kilka ostatnich tegorocznych zdjęć.
Silverado - Schreiner 87, DM 94
Jarni Blues - Seidl 96
Pond Lily - Jones 95, WM 01 - Jednoroczna sadzonka z jednym tylko pędem kwiatowym. Pstryknięty i obcięty.
World Premier - Schreiner 98, WM 07 - Również pierwszy kwiatek nowoposadzonej po podziale kępki.
Harvest Maiden - Schreiner 07 - Tegoroczny rekordzista pod względem ilości pędów kwiatowych.
Ave Eva - Seidl 96
Boogie Woogie - Nichols 93, WM 99
Czyjaś pomyłka.
Crowned Heads - Keppel 97, DM 04
Ring Arnound Rosie - Ernst 00, WM 07
Wintry Sky - Keppel 02, WM 10
Zlatohlawek - Seidl 96 - Późny - zawsze kończy sezon irysowy. Kiedyś - przypuszczalnie dlatego, że w ziemi było dużo marglu kwiaty Zlatohlawka miały poświatę z lekka cytrynową co naprawdę rzucało się w oczy. Teraz, gdy tutaj piach i kamienie - może dlatego upodobnił się do moich pozostałych żółtych?
a jeszcze nie tak dawno...
Dziękuję za uwagę
Krystyna