Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród Markity

Ogród Markity 2017/07/07 09:35 #75036

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Liliowce masz bardzo dorodne ,moje w tym roku takie sobie .Moja poczekalnia też jeszcze nie wsadzona i też mam to w tyle i jadę do szkółki .Z góry wiem ,że wiele nie nakupię bo i gdzie wsadzę .Ale jak mi jakiś okaz wpadnie w łapy ,to wiadomo że będzie mój .A Ty gdzie się wybierasz ? może do tej co ja mam tak daleko ? :na_ucho
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród Markity 2017/07/07 19:24 #75092

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23565
Marto -ach te Twoje kompozycje.....cudne są ,szkólkingu zazdroszczę...u mnie w pobliżu nie ma fajnych szkółek -albo o nich nie wiem :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

--=reklama=--

Ogród Markity 2017/07/07 20:44 #75104

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23099
Matrus jeżówki cudne moje jeszcze troche czsu potrzebuja ale cieszę się bo ładnie się rozrosły te co mam i przezimowały prawie wszystkie kupione w zeszłym roku :) Liliowce bardzo polubiłam i też mam ich coraz więcej ale ociągają sie z kwitnieniem :przytulam
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród Markity 2017/07/09 21:43 #75383

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Jeżówki z jęczmieniem wspaniale sie prezetują? ale liliowcom niczego nie brakuje :kocham a Lankonach nie wspomnę, 2 lata temu posadziłam ich 5, kwitły i owszem ale następnej wiosny nie wyszły....i tyle je widziałam :placz one są takie cudne, pewnie nornik zeżarł bo w tamtym rejonie drążył tunele, chciałam potem kupić ale nigdzie juz nie było, dla mnie to najpięknie lilie, gdybys kiedyś widziała w sprzedaży daj znać...na pewno będziesz jeszcze lilie wyszukiwać 2smiech

Ogród Markity 2017/07/09 22:18 #75401

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1976
Dlaczego robaczki, które zostały w domach nie wiedzą nic a nic o ty, co się działo na szkółkingu gwizdac ?

Ogród Markity 2017/07/09 22:56 #75409

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8369
Maju ten malinowy, energetyczny kolor Glowing Dream niesamowicie przyciąga wzrok :kocham , jaka szkoda, że siewki wszystkie co do jednej różowe ;)

Marysiu a ja lubię tę jedną jeżówkę rotfl , mam jeszcze sporo innych odmian, ale tylko ta podoba mi się coraz bardziej :kocham . Przy okazji pokażę Ci moją Southern Belle na wczesnym etapie

nasionka jęczmienia już masz :przytulam

Ewcia ja byłam tradycyjnie w Rykach, Końskowoli, Puławach ;), a Ty gdzie? Poczekalnia nadal będzie stała w cieniu, bo upały nadają :angry: . Jakby mało sucho było krecigl

Żanetko kompozycja rzecz nadrzędna :P , fajnie, że nie tylko mnie się podoba :przytulam
Na szkółkingu w weekend byli ogrodnicy również z dalszych stron;), jak nie ma w pobliżu, to trzeba się wybrać na Lubelszczyznę :lol:

Danusiu raczej nie mam problemu z zimowaniem jeżówek, czasem nornica się jakąś poczęstuje :diabelek . Ale unikam wysokich odmian, bo na moim piachu się wykładają. Większość odmian też dopiero się szykuje do kwitnienia :)

Ewa w zeszłym roku straciłam większość kępy Lankonów z powodu wygnicia największych cebul :unsure: . W tym sezonie praktycznie już nie widać tego pogromu :woohoo: . Będę śledzić oferty ;)

Monia ja dochodzę do siebie, nie wiem jak inni 2smiech

No, ale dobra, skoro już jestem ;).
Szkółking zaczął się od wizyty w ogrodzie Ewy (ewaf), a skończył w ogrodzie Moniki (xMonia). Jestem zdruzgotana po tych wizytach i chyba pora zaorać moje piachy :diabelek
Zdjęcia z ogrodu Ewy wstawiłam u niej w wątku, u Moniki nie brałam aparatu, czego na zmianę żałuję i się z tego cieszę :diabelek . Obrazki od niej będą mi się po nocach śniły, a łąka jednoroczna osobiście siana i pikowana zdziwko z angielskich nasionek zdziwko to coś, czego nigdy i nigdzie nie widziałam :kocham . Wydawało mi się, że ktoś robił zdjęcia, może będzie można gdzieś zobaczyć to cudo.
Pomiędzy wizytami odbył się tradycyjny szkółking w Rykach, Puławach, Końskowoli, Nałęczowie :lol: . Aha i u pana Kucharzyka :lol: . Za każdym razem wydaje mi się, że nie da sie kupić już więcej roślinek, ale tym razem przeszłam samą siebie i część roślin musiałam dziś odbierać od Marty w Lublinie, bo się wczoraj do mojego auta nie zmieściły 2smiech . Ela i Ula, które jeździły ze mną, też nie były od macochy i załadowałyśmy moje małe autko po dach :silly: . Niestety ze szkółkingu nie mam zdjęć, bo aparat przepadł gdzieś pod pudłami i doniczkami :glupek . Nawet zdjęć zakupów nie mam, jutro zrobię fotki nowym floksom. I resztę zakupów też pokażę jutro, bo mam chwilową sklerozę i nie pamiętam, co ja takiego nawiozłam 2smiech
Dużo miejsca zajęły drzewa dla sąsiadki, dwie spore sosny, a magnolię, też wielką wiozła Marta :silly:
Za tydzień zrobię powtórkę u pana Kucharzyka, bo wywiózł wszystkie kwitnące liliowce wczoraj i nie miałam co oglądać ;).

Bardzo dziękuję gościnnym gospodarzom ogrodów, które odwiedziłam :przytulam recourse , a wszystkim obecnym za towarzystwo :przytulam . Było cudownie :kocham

Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Krzysia, edulkot, Gosia1704, Monika-Sz, chester633, nowababka, Elżbieta, zanetatacz

Ogród Markity 2017/07/09 23:05 #75413

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewyf ogród juz pochwaliłam ale byłaś u xMoni.........jeeeeeeeeeeejjjjjjjjjjjjjj ja tez chcę, w ogóle czemu Monia nigdzie nie pokazuje swoich cudów, musze do niej zadzwonic tę łączkę obgadać..... 2smiech
Mówisz, że Lankony niczym feniks z popiołow odrodził się? o matko, to może i dla mnie nadzieja....ciekawe czym obłowiłyście się..... 2smiech floksy szczególnie, przywiozłam 6 z Wojsławic i jednego z ryneczku, ten mi sie podoba...musze go obfocić, czemu tak dlaeko do rana....... 2smiech
Czekaj, musze dodać, że w Wojsławicach najbardziej zachwycil mnie łan kakola, cudo..... :kocham podejrzewam, że poza mna mało kto zwrócil na niego uwagę, bajeczny. W ubiegłym roku kupiłam paczke kakola, ale ten wredny chwast nie raczył wyrosnąć....... :mur
Ostatnio zmieniany: 2017/07/09 23:09 przez sierika.

Ogród Markity 2017/07/09 23:18 #75417

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5391
Marta, jeszcze raz dziękuję za przygarnięcie pod dachy nie tylko mnie, ale i moje rośliny :buziak .
Przyznam się, że miałam niemały udział w zapchaniu autka roślinami, ale też z poświęceniem wiozłam pudło z donicami na kolanach
i żeby wysiąć potrzebowałam 43pomoc .
Ogród masz w dobrej kondycji mimo suszy a trawnik to dla Ciebie zawsze był tylko uciążliwością, więc nie narzekaj :P .
Muszę spisać, co kupiłam, żeby wiedzieć później czego szukać w ogrodzie do dbalszego podlewania, chociaż u mnie troche widać wczorajszy opad.
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....

Ogród Markity 2017/07/10 00:08 #75422

• artam
  • artam Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 123
Marta, nie orzemy naszych piachów! Zdecydowanie nie! Ja już doszłam nieco do siebie po tych widokach i coż... Trzeba zaakceptować i ciągnąć jakoś ć do przodu :spacerek o właśnie tak, z uśmiechem :) To nic, że u innych kipi, minimalizm też ma swoje zalety :silly: Tobie zresztą lepiej się udaje pokonywać niesprzyjające okoliczności glebowo-pogodowe, więc nie narzekaj :) Wczoraj, jak juz Ciebie nie było, rozmawialiśmy o "Starym człoweiku i morzu" :lol: "Być zwycięzonym i nie ulec to zwycięstwo...(...) " Niech nam tego tuńczyka zżreają nornice, susze, pędraki polewkamax , amy go będziemy go ciągnąć! polewkamax
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, sierika, nowababka

Ogród Markity 2017/07/10 07:20 #75426

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Same szkółkowe tematy ,lubię takie .Ciekawa jestem szalenie cóżeś nakupiła .Piękną masz jeżówkę ,a ja swoją chyba wypieliłam ,albo co .Zostały mi dwie kępki think: Wpadnę potem zobaczyć zakupy :na_ucho

Ogród Markity 2017/07/10 08:57 #75444

• Zielona Ania
  • Zielona Ania Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1002
Marta, Ty to masz zawsze dobrą wymówkę, czemu nie używasz aparatu krecigl Na usprawiedliwienie - łączka Moni jest taka piękna na żywo - mistrzostwo świata - zdjęcie tego nie pokaże, tej różnorodności roślin i subtelności barw.

Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, Gosia1704, sierika, Elżbieta, zanetatacz

Ogród Markity 2017/07/10 09:12 #75448

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Martuś piękne te jeżówki z jęczmnieniem ja posadziłam koło rozplenicy w zeszłym roku i tez mi sie nawet ten widoczek spodobał a w tym roku kepka się powiększyła to i widok powinien być ładniejszy :) Zazdoszczę Wam tych spotkań ale ja mało odważny kierowca jestem i jak gdzieś dalej to raczej z M a po drugie dzieciaki jeszcze młode to wszystkich ich targać bym ze sobą musiała może kiedyś ......aaaa jak będziesz na południu Polski to zapraszam w moje skromne progi :buziak
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Ogród Markity 2017/07/10 10:17 #75459

• Różyczka
  • Różyczka Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
Witam! :) oglądam zdjęcia Waszych ogrodów i oczom nie dowierzam, są piękne! Ja jestem na etapie założenia własnego ogródka:) od lutego 2016 roku przeprowadzka do domu i w końcu własny kawałek ziemi, jednak w ogrodzie tyle roboty, że nawet nie wiem w co ręce włożyć i zastanawiam się czy jest jeszcze sens teraz się brać za to czy lepiej zacząć od nowego sezonu, a teraz sobie darować. Mam jeszcze pytanie do Was kochani, jakie kwiaty radzicie sadzić by nie wymagały zbyt wiele opieki a kwitły większość lata czy są takie w ogóle? :nie_wiem

Ogród Markity 2017/07/10 20:07 #75518

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8369
Ewa Monia chyba czasu nie ma, wiesz jak z nią jest ;). A wielka to szkoda, bo pokazywać ma co jak mało kto. W dodatku jakie wszystko zdrowe, dorodne, prosto z katalogu krecigl .
Łączka warta grzechu, Ania zdjęcie wstawiła na szczęście, ale rzeczywiście takie efekty najlepiej wyglądają na żywo. Nasionka zbieraliśmy i upychaliśmy po kieszeniach 2smiech , chociaż jeszcze niedojrzałe :silly:
Łączka z kąkola musiała też wyglądać obłędnie, sto lat nie widziałam tego chwasta ;)
Floksy niżej :P

Ela zazdroszczę widocznego opadu :diabelek , u mnie dziś masakra, a miało padać przecież :mlotek .
Zapomniałam jeszcze podzielić pierwiosnka :glupek

Marta bardzo daleko idąca ta Twoja przenośnia z tuńczykiem 2smiech . Ale jak powiedziałaś, będziemy to ciągnąć, co nam pozostało :silly:
A jak mi się udaje pokonywać, to mogłabyś w końcu przyjechać i zobaczyć gwizdac

Ewcia zakupy, ze szczególnym uwzględnieniem floksów, niżej :P

Aniu bardzo dziękuję za fotki łączki :przytulam . Jak wiesz, wizyta u Moni to był prawie ostatni punkt programu i przysięgam, że nie wiem gdzie wtedy był mój aparat :oops: . Samochód miałam już tak upakowany, że mógł być wszędzie krecigl . Oczywiście powinnam go wozić na kolanach i się nie rozstawać, ale ciągle się uczę :oops:

Danusiu jeżówki z wszystkimi niewysokimi trawami będą wyglądały pięknie :)
Niektórzy M. też jeżdżą na szkółkingi ;), czasami wyłącznie jako kierowcy, więc nic straconego w Twoim przypadku ;). A dzieci jakoś można "sprzedać" :lol:
Dziękuję za zaproszenie :przytulam , choć ostatnio rzadko bywam na południu :dry:

Różyczko witam Cię serdecznie :witaj
Na takim etapie, na jakim jesteś, wszystko się podoba i każdy, choć trochę urządzony ogród, znam to uczucie :lol:
Środek lata to może nie jest najlepszy moment na zakładanie ogrodu, ale już jesień jak najbardziej. Sama pierwsze drzewa i krzewy sadziłam jesienią.
Jeżeli chodzi o kwiaty kwitnące cały sezon i nie wymagające opieki - to masz rację - takich nie ma :silly: . Cały sezon kwitną róże, ale trochę uwagi to one jednak wymagają ;). Sądząc po Twoim nicku jakiś sentyment do róż chyba jednak masz, czy się mylę :silly: ?

No dobrze, zgodnie z obietnicą przedstawiam moje nowe floksy :P

'Sledy'

'Oljenka'

'Flame Red' ( nie wiem co to za nazwa, może handlowa ;))

i taki bez nazwy, za to wysokości 20cm :blink:

Oprócz floksów kupiłam jakąś naparstnicę bylinową (ktoś ma podpisaną? to podrzućcie nazwę :oops: ), niskiego krwiściąga, kolejną trawę bez gwarancji zimowania - wiechlinę nowozelandzką :lol: , goździka, którego nazwę chyba Ela sfotografowała :glupek , wawrzynek 'Golden Treasure' i molinię 'Golden Chimes'. Od Edytki dostałam liliowca (jakiego?), a od Moni szałwię (jaką?). Wychodzi na to, że jednak wciąż nie wiem, co przywiozłam krecigl :glupek
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, takasobie, Krzysia, zanetatacz

Ogród Markity 2017/07/10 20:17 #75523

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Martusia M powoli zaczyna się przekonywać do odwiedzania ogrodów ale to jeszcze może trochę potrwać wink-3 wink-3 Floksy kupiłas przepiękne i jaki zapach będzie :mniam
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogród Markity 2017/07/10 21:01 #75542

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ten ostatni prześliczny, jakos ostatnio takie mi sie podobają, widziałam podobny u Nowinki.....Gołuboj Dym nazywa się, szczerze jednak napiszę, że one coraz bardziej do siebie podobne, pewnie będzie tak w końcu jak z jeżówkami, w miarę popytu odmian przybywa tylko różnic między nimi nie bedzie...... :nie_wiem
Już widzę niemal jak upychacie zachłannie łączkowe nasiona...... 2smiech , na takiej glebie jak u xMoni wszystko dorodne, inaczej sie nie da...... :)
Ostatnio zmieniany: 2017/07/10 21:03 przez sierika.

Ogród Markity 2017/07/10 21:18 #75547

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26032
Och i mnie ten ostatni floks wpadł w oko :woohoo: , choć 'Sledy' też coś w sobie ma flower
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród Markity 2017/07/10 22:45 #75570

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5391
Marta, aparat był w bagażniku, pod śpiworami, sama tam go schowałam, żeby go nie zastawić doniczkami.
A wypad do Moni był niespodzianką, ja nie wiedziałam, że tam będziemy.
U Moniki, kwiaty róż dwa razy większe niż u mnie, inne rośliny też, w kompleksy można wpaść, albo się zmobilizować gwizdac .
Nie robiłam fotki goździka, ale za to wiem, że naparstnica to Mortona :woohoo: ., jeśli to taka jak moja, czyli taka jak u Ewy pod Baleriną.
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....

Ogród Markity 2017/07/11 09:06 #75606

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3243
Martuś a ja znalazłem taką fotkę twojego ogrodu think: poproszę o fotkę obecną tego miejsca..... wink-3

jeszcze raz dziękuję za orzechowca i Artamkowego hmmmm........ malinowca cook , te smaki najbardziej mi przypadły smakowo :bravo , a Złota Rybka może jesienią...... :(

Ogród Markity 2017/07/11 10:50 #75627

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1609
Marta ależ Wam zazdroszczę tego szkółkingu , fajnie się tak spotkać z zielonozakręconymi . Z zakupami to poszalałaś gdzie Ty to wszystko posadzisz? Floksy ciekawe szczególnie ten pierwszy i ostatni. Ja wczoraj byłam w Puławach, też sobie jednego kupiłam ale takich jak Twoje nie było. Widzę że wybierasz się w sobotę do Kucharzyka ja też chcę.
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.215 s.