Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Na ziemi przodków ... i nie tylko - czyli to TU to TAM

Na ziemi przodków 2016/07/19 22:25 #14216

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Wiesiu, domek sliczny, musisz więcej powiesić to dopiero będzie efekt, oby zamieszkały tam skorki....Kiedy myslisz na stałe zamieszkać w Krainie Szczęscia?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Na ziemi przodków 2016/07/25 20:39 #15540

• trzynastka
  • trzynastka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 791
Witaj Wiesiu, wróciłam z turnusu i zaglądam i podziwiam Twoje liliowce i lilie i cudownie zaskakuje mnie widok taki łąkowy kwiatowy sielski wiejski poczułam się małą dziewczynką wśród zboża :) dziękuję
domek dla skorków? ło Matyldo a po co ci skorki? ja ich raczej unikam ;)

--=reklama=--

Na ziemi przodków 2016/07/27 14:55 #15801

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25836
Gosiu, to takie moje cichutkie marzenie :oops:

Ewuniu, kiedy zamieszkam think: , może nie będę zapeszać, bo ciągle czekam na dobrą decyzję w sprawie wieku emerytalnego ;) . A co do domku dla skorków, to myślałam o większej ilości i nawet nabyłam więcej doniczek bo były w przecenie, ale się zgapiłam i nie pozbierałam na czas słomy i niestety wszystko już w balotach ;

I taki to widok po żniwach zamiast malowniczych kopek układanych w czasach mego dzieciństwa ;)

Dorobię więc domków dla skorków za rok B) . A tymczasem zmobilizowałam M i pod nadzorem wykonał domek dla murarek (większa ilość w planach :oops: ). A ja mam nadzieję że im się spodoba :), bo na razie zainteresowała się nim jedynie mucha ;)

Celinko, ja też tęsknię do widoku pól z dzieciństwa ale powszechna mechanizacja zmienia obraz wsi. A skorki są bardzo pożyteczne zjadają mszyce i inne drobne owady oraz gąsienice więc zrobię im domki w ogrodzie by nie szukały miejsca w domu :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2016/07/27 14:57 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, hanya, takasobie, Krzysia, affa, IwOnaG

Na ziemi przodków 2016/07/27 15:31 #15803

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Wiesiu to TAM już po żniwach zdziwko nasi nawet jeszcze nie wyjechali ;)

Oby ten wiek emerytalny jak najszybciej obniżyli, bo kto to widział robić bez końca :angry:

Domek dla murarek świetny, może będzie trwalszy niż z trzciny :lol:
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Na ziemi przodków 2016/07/27 19:56 #15851

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Och ten wiek emerytalny .Ja wciąż wojuję .W sądzie sprawa wygrana ,ale ZUS wie swoje .To jest taki organ ,który chorych uzdrawia . :mlotek
Lubię Wisienko wszystkie Twoje Tu i Tamy .Masz szczęście do pięknych okolic :buziak

Na ziemi przodków 2016/07/28 08:00 #15959

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Majko, i TU i TAM już prawie po żniwach, ale dziś po drodze do pracy wypatrzyłam jeszcze jedno niezbalotowane pole to może zdążę nabierać jeszcze nieco słomy :lol: . A domek dla murarek pewnie trwalszy będzie ale czy chętniej zasiedlany to się okaże ;)

Ewuniu-Nowinko, walcz do skutku, trzymam kciuki za powodzenie flower (fajny avatarek :woohoo: )

Pozdrawiam floksowo :witaj

A ten z podziękowaniem dla Hani :buziak Taki żywy kolorek, że nie potrafiłam mu zrobić ostrego zdjęcia :oops:

Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2016/07/28 08:22 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, hanya, takasobie, Krzysia, edulkot, affa, Gosia1704

Na ziemi przodków 2016/07/28 08:28 #15975

• aguskag
  • aguskag Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 985
Domek dla murarek wspaniały :) Ja mam tylko takie wiązki trzciny. Ciekawe czy zasiedlą tak same z siebie. Swoje wiązki woziłam do koleżanki. Tam je zasiedliły i już teraz działają u mnie.

Na pewno znajdziesz tą słomę jeszcze, u nas nawet jak zabalotują, to i tak sporo jej jeszcze się wala po polu luzem.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na ziemi przodków 2016/07/28 08:50 #15984

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Witaj Aguś flower . Wiem że murarki chętnie zasiedlają trzcinę i pewnie taką wiązkę też zrobię tylko muszę wyruszyć na wycieczkę po trzcinę ;) . U mnie kiedyś zakleiły dziurkę po śrubie w ławce :lol: to może taki apartament też im się spodoba :woohoo: . A po słomę wyruszę dzisiaj, bo mam bliżej :lol:

Tymczasem pochwałę się moim owocowaniem :lol:

kiedyś posadziłam taką dziczkę wysianą chyba przez ptaki i doczekałam owoców ciekawe czy będą jadalne :mniam
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2016/07/28 08:52 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Krzysia, affa, dobra nuta

Na ziemi przodków 2016/07/28 09:30 #15995

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12978
Podziwiam widoki podkarpackie i nie tylko :przytulam a do wpisu zmobilizowała mnie dziczka... u mnie takich siewek mnóstwo, wyrastają nawet na kamiennych schodach wink-3 Ciekawa jestem jakie w smaku okażą się owoce question. ( Kwitnącą siewkę róży widziałam - gratuluję :) )
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Na ziemi przodków 2016/07/28 10:43 #16007

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Witaj Marysiu flower , dziczka już miała w zeszłym roku kilka owoców i mama mówiła, że smaczne choć małe, może lepsze na sok niż do jedzenia. Lato mamy słoneczne i ciepłe to może w tym roku będą lepsze :lol: Różyczki kwitły dwie, druga jednak tak szybko opadła że nie zdążyłam zrobić zdjęcia, ale bardzo mnie cieszą i chyba jesienią posadzę je już w miejsce docelowe :)

Tymczasem trochę podkarpackich klimatów :) W pełnym słońcu :silly:

Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, hanya, takasobie, Krzysia, edulkot, affa, Gosia1704, zuzanna2418, nowababka

Na ziemi przodków 2016/07/28 11:13 #16014

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
o, to jest ogród... :kocham nie wcisnięty między płoty i płotki tylko z rozmachem....tu się oddycha, człowiek od razu nabiera chęci do życia. Rób domki, w takiej scenerii na pewno nie zabraknie chętnych do zamieszkania, potrzeba tylko czasu, bo one nie lubią pachnących nowością.
Za tę wiadomość podziękował(a): aguniada, piku

Na ziemi przodków 2016/07/28 11:24 #16016

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesiu u nas słoma jeszcze stoi z kłosami na polu, do wyboru, do koloru i długości, a tu znowu popadało :angry:
Piękne widoki, ale i te bliższe, ogrodowe cudne kolory mają :woohoo:
Ja co najwyżej mam widok z kwitnącą kukurydzą w tle lub sąsiadów 2smiech

Na ziemi przodków 2016/07/28 12:03 #16028

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Oj rozmachnęłabym się jeszcze Ewuniu, tylko czasu mało i siły już nie takie :dry: , liczę więc na życzliwą naturę która raczyć mnie będzie ładnymi chwastami bym całego urlopu na pieleniu nie musiała spędzać B) . Domki będę mnożyć z pewnością, może jak nabiorą patyny to i lokatorzy wybiorą sobie jakieś mieszkanko. Myślę jeszcze o domkach dla trzmieli i motyli ale muszę się jeszcze dokształcić w tym temacie :lol: Tak więc wszelkie pomysły w tym temacie mile widziane :kocham

Majko, doniczki czekają a i przegląd nieużywanych zrobiłam więc pędzę dziś po słomę, bo skorki czekają :lol: , może moje owocowe drzewka będą zdrowsze jak zamieszkają sobie w ich koronach :lol:

A podkarpacko tego lata na różowo :woohoo: bo zawitałam zbyt późno i moja ulubiona ognista rabata znów mnie zawiodła. Przekwitły firletki chalcedońskie a liliowce wciąż jeszcze w małych kępach ;) , królują więc na rabacie piwoniowej floksy i jeżówki :lol:

a wśród nich poletko kleome :lol:

Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2016/07/30 16:43 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, takasobie, Krzysia, edulkot, Gosia1704, zuzanna2418, maria16

Na ziemi przodków 2016/07/28 12:10 #16031

• hanya
  • hanya Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1253
Pikutku :przytulam czy Twoja aspera rośnie w pełnym słońcu, czy tam jest cień? Moja słońca nie lubi i wędrowała nie wiem już który raz.
Jeżeli dziczka ma takie małe, czarne owocki, to robię z nich sok i dżemy. Pyszności, spróbuj; od kiedy mam sokownik, to nie jest żaden wysiłek.
Piękne widoki, już Ci pisałam, że przestrzeni zazdroszczę Ci nieustannie i bezwstydnie :oops:
Buziaki, proszę podrapać Wikusia-przystojniaka :buziak

Dziękuję za zdjęcie z dedykacją :)

Na ziemi przodków 2016/07/28 12:15 #16034

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12978
Wiesiu, kiedyś kupiłam moim wnuczkom książeczkę, porobiłam skany stron... Może coś Ci podpowiem :oops: w sprawie motyli think:

pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2016/07/28 12:19 przez nowababka.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Na ziemi przodków 2016/07/28 12:30 #16040

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Haniu, sokownik też mam więc będę winogrona testować :lol: A moja aspera ma słońce od południa do wieczora, na zimę jej nie zabezpieczam więc nie zawsze kwitnie ale po ostatnich łagodnych zima daje popis :) Rośnie za domem nieopodal zewnętrznego kranu więc zawsze ktoś jej tam chlupnie nieco wody i chyba to lubi :)

Dziękuję Marysiu, właśnie takie domki dla motyli kiedyś widziałam :) , tylko nie wiem jakie duże muszą być te otworki i gdzie je należy lokować think: , ale domków dla ślimaków to robić nie będę raczej dla jeży by miały w pobliżu stołówkę ;)
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, takasobie, Krzysia, edulkot

Na ziemi przodków 2016/07/28 21:16 #16208

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Jakże mam ochotę na taką kosmatą hortensję, no normalnie chodzi za mną ten widok :kocham no ale zabezpieczać na zimę to nie mam ochoty więc tylko sobie pooglądam i poślinię :mniam

Na ziemi przodków 2016/07/29 08:10 #16303

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Majko, ja zabezpieczałam ją tylko pierwszą zimę a teraz już daje radę. Próbowałam jednak ukorzenić patyki i nic mi z tego nie wychodzi :unsure: a chętnie posadziłabym więcej :)

Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Krzysia, edulkot, Gosia1704

Na ziemi przodków 2016/07/29 08:24 #16305

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Jak ja kocham te rabaty z pagórkami w tle :kocham .

Wiesiu, po Twoich zdjęciach aspera całkiem zawróciła mi w głowie rotfl widziałam u Hani, dodałam do listy roślin, a teraz już na 100 % będę jej wypatrywać w sklepach. Chyba spróbuję się zmierzyć z hortensjami, to by mi ułatwiło zagospodarowanie jednej ściany pod domem.

Na ziemi przodków 2016/07/29 08:47 #16307

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Witaj Krzysiu flower , to dobry rok dla hortensji i prawie każda potrafi zawrócić w głowie :lol: . Pewnie dlatego nie kupuję więcej asperek a poszukuję kolejnych piękności :)
W tym roku zakwitły mi nawet takie maluszki :)

Hydrangea serrata 'Forget Me Not'

NN

Hydrangea paniculata 'Ilvobo' BOBO

A te starsze popisują się już od kilku lat :)

Hydrangea arborescens 'Grandiflora'

Hydrangea arborescens 'Annabelle'

Hydrangea quercifolia

NN
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, hanya, takasobie, Krzysia, edulkot, nowababka
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.216 s.