W kwietniu 2016 roku, będąc w Holandii, dane bylo mi zwiedzić
giełdę kwiatową w Aalsmeer. Jest to największa giełda kwiatowa na swiecie - tyle o niej wiedziałam. To, co ujrzałam, przeszło moje wszelkie oczekiwania ! Mogę ja porównać do wielkiego organizmu, w którym każda komórka ma swoje zadanie i mimo tysięcy innych komórek, precyzyjnie wykonuje to, do czego ją stworzono. W olbrzymich halach toczy sie praca setek ludzi, którzy w zadziwiający sposób wykonują swoje obowiązki, choć, gdy patrzymy z góry, wydaje się, iz niemożliwoscią jest ogarnięcie tego wszystkiego a nawet bezkolizyjne poruszanie się ... Kilka zdjeć i komentarzy, które poniżej zamieszczę nie odda wrażenia, które odniosłam patrząc na to wszystko/
Widoki holenderskich pól pelnych roslin cebulowych rodzą pytanie: gdzie to sie wszystko podziewa? gdzie się sprzedaje???
Holandia stoi kwiatami , nie tylko, jeśli chodzi o produkcję. Jest importerem i punktem przerzutowym milionów roślin z całego świata. Sercem calego tego pachnącego interesu sa giełdy kwiatowe a szczególnie prestizowa i największa z nich, Flora Holland w Aalsmeer. Stojąc przed budynkiem głownym, nie jestesmy w stanie nawet wyobrazić sobie tego, co może dziać się w środku.
Rozglądając się na boki widzimy potężne hale
Teren giełdy udostępniony został do zwiedzania ale odbywa sie ono z prowadzacego na piętrze odkrytego korytarza, aby nie zakłócać pracy. Na początek przechodzimy więc nad halami magazynowymi, gdzie składowane sa chwilowo niepotrzebne wozki. Sama powierzchnia hali i ilośc wózków daja do myslenia...Przecież to tylko chwilowo puste pojazdy...
Chwile później, możemy zobaczyc pierwsze kwiaty. Zapakowane w skrzynie, kartony, wielkie pojemniki...w zalezności od wymagań i rodzaju
W tym momencie przeskoczymy kawałek trasy i zajrzymy tam, gdzie w sali wizualnej odbywaja się licytacje. metoda zegarowa, która jest uzywana w licytacjach została nam objasniona, ale śledzenia na raz dwóch tablic z szybko opadajaca i podnosząca sie wskazówką - to było dla mnie nie do ogarnięcia.
Zegary aukcyjne z proponowana i aktualną ceną kwiatów, oraz zapowiedziami, jakie kwiaty i od jakich producentów za chwile będą licytowane
Sala znajduje sie za szyba i zwiedzający nie mogą do niej wejść, aby nie przeszkadzać licytujacym. Mozna jednak samemu spróbowac nauczyć się tej metody licytacji, gdyż umieszczono tablice objaśniajace działanie tej części giełdy
Widać, że niektóre kwiaty budziły większe zainteresowanie, inne mniejsze . Czasem, licytujacy skupieni byli na licytacji a za chwile plotkowali , mniej zainteresowani
Hurtownicy kupili podczas licytacji kwiaty, które ich interesowały...Co dalej?
cdn