Fiołek transylwański
Viola jooi
ang.transylvanian viola, transylvanian violet
Jak wskazuje jego nazwa, na stanowiskach naturalnych występuje w rumuńskich Karpatachi, głownie w rejonie Transylwanii. Porasta tam widne zarośla, pobocza dróg, skarpy i wiele innych zarówno bardziej słonecznych, jak i półcienistych miejsc. Według mnie, to jeden z najmilszych dla oka fiołków. Tworzy gęste, nizutkie (5-10cm wysokości) kępki złożone z małych, błyszczących listków o sercowatym kształcie. Właśnie dość dobra substancja liści przekłada sie na to, ze tak bardzo go lubię - liście innych fiołków zazwyczaj robią sie po przekwitnięciu chwastowate i sa podżerane przez wielbicieli zielenizny. Liście
Viola jooi do końca sezonu są nieskazitelne, błyszczące i zebrane w ładne, foremne kępki skupionE przy ziemi. Kwiaty są jasnofioletowe, ale duże w stosunku do całej rośliny i pojawiają sie w sporej ilości w kwietniu i maju a nawet w czerwcu . Dodatkowym ich plusem jest przyjemny zapach, który wyczujemy, gdy zbliżymy się do rośliny na około 30-40 cm. W miejscu kwiatów zawiązują się owocniki, które pękając gwałtownie rozsiewają się , gdy trafią na podatny grunt. Nie jest to tak ekspansywny samosiew, jak na przykład fiołków Frackles
, więc skrupulatnie przenoszę siewki w jedno miejsce. .
Jest niską byliną, świetnie nadająca się do wypełniania powierzchni między innymi, nieco większymi roslinami, oraz do nasadzeń na skalniakach, ale nie na słonecznej i suchej, jak pieprz patelni, tylko tam, gdzie jesteśmy w stanie zapewnić mu nieco wilgoci. Przystosuje się do odczynu gleby, bo choć - ze względu na pochodzenie - wolałby glebę wapienna, lub neutralna, nieźle rośnie także w mojej kwaśnej. Polecany jest do uprawy od strefy 4, więc jak najbardziej w naszych warunkach klimatycznych.
U mnie, pierwsze egzemplarze pojawiły się z wysiewu kupionych na ebayu nasion. Nie byłam jednak pewna, czy dostałam prawidłowe nasiona i przekonałam się o tym dopiero podczas mojej podróży po Rumunii. Przywiozłam sobie jeden egzemplarz, wysadziłam obok dla porównania. Wszystko się zgadzało .
Viola jooi podczas kwitnienia - foto z 10.04.2016r
Jedna z moich siewek fiołka transylwańskiego z pączkami kwiatowymi
.