TEMAT: Filodendron (Philodendron) i pozostale obrazkowate (Epipremum, Scindapsus)
Filodendron (Philodendron) i pozostale obrazkowate (Epipremum, Scindapsus)
2024/09/04 14:42 #327673
takasobie
Wylogowany
Moderator
Otrzymane podziękowania: 48232
Pochwalę się jeszcze moimi nowymi roślinami. Są już u mnie jakiś czas, bo odczekałam, aż się przyjmą i zaaklimatyzują. Prawda jest taka, że część filodendronów kupionych w markecie nie daje u mnie rady pomimo sadzenia i pielęgnacji zgodnie ze sztuką.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia, janka.p, ewakatarzyna
2024/09/05 11:34 #327745
takasobie
Wylogowany
Moderator
W biedrze aż cofnęłam się do kasy z filodendronem Brasil. Przyznam, że dziad wstrętny, bo zmarnowałam już dwa egzemplarze, trzeci w marnacji. Próbowałam różnych podłoży i doniczek, różnej wilgotności i nasłonecznienia, podlewałam skąpo co tydzień lub rzadziej. On zawsze robi się matowy, gubi liście i odchodzi na wieczne łąki.
Czy komuś udało się utrzymać i zaaklimatyzować tego filodenrrona?
Ten całkiem ładny egzemplarz był po ... 2,99 Do czego to doprowadza walka o klienta!
Ostatnio zmieniany: 2024/09/05 11:35 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia
--=reklama=--
2024/10/16 18:00 #330487
takasobie
Wylogowany
Moderator
Od jakiegoś czasu są też u mnie filodendrony Ring of Fire. Mam nadzieję, że będzie im u mnie dobrze.
Upalne suche lato dały w kość moim roślinom. Młode liście się nie rozbijały i schły pomimo spryskiwania i innych jakiś tam zabiegów niezbędnych. Mam nadzieje, że odpoczną jesienią.