Jak człowiek wróci na jesień z ogrodu do domu, zaczyna sobie przypominać o swoich doniczkach w domu
Jasne, że nie zapominam na lato, bo podlewać, nawozić, pryskać czasami trzeba, ale nie poświęcam im wtedy zbyt wiele uwagi.
Jak tam Wasze filodendrony?
Ja dostałam i dokupiłam kilka w międzyczasie. Fajnie, że w marketach można dostać czasami po taniości (a pisałam, że nie będę kupować - kłamałam!). Muszę postarać się o nowego "Brazila" bo bardzo mi się podoba, ale chyba mnie nie lubi. Niby odbił podcięciu i wymianie podłoża, ale znów grymasi. Przy małej ilości światła zimą czarno widzę jego przyszłość.
Czy doświetlacie rośliny zimą? Mam pomysł, żeby im czasowo przedłużać dzień i doświetlać przez 3-4 godziny dziennie, zwłaszcza w pochmurne dni. Tylko nie wiem, czy im krzywdy nie zrobię i jak to rozwiązać, żeby to jeszcze ładnie wyglądało.
Zuza! Palik fachowy!
Ja widziałam w necie zrobili z surowej nieheblowanej deski, takiej już nieco zszarzałej. Wyglądało to super. Filek się w to fajnie wczepiał.
No i czekam aż mi się wszystko pięknie rozrośnie i będzie wyglądało jak w dżungli
(dodam zdjęcia, ale chwilę będę dodawała nazwy więc poproszę o cierpliwość)
Epipremnum pinnatum 'Global Green'
Monstera minima i
Epipremnum 'Neon', w tyle
Philodendron scandens Filodendron pnący
Philodendron selloum - filodendron podwójnie pierzasty,
Philodendron selloum 'Xanadu' Miała rację Ewka - rośnie jak głupi i jest bezproblemowy.