Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy...

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/01/17 19:54 #44948

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6573
A pełna nazwa nie brzmi Hosta sieboldiana 'Elegans'?

Poll, może by też do tardian dopisać np. Hosta tardiana 'June'?

Jak myślicie?

Ups, u nas odmiany nie są brane w apostrof :silly: Dlaczegóż?
Ostatnio zmieniany: 2017/01/17 19:56 przez Siberia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/01/17 20:10 #44957

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72940
Mozna dopisać, jak do wszystkich innych tardian. think: Apostrofy zostawiam moderator Siberce 2smiech

Affo, jestes bosska :przytulam

teraz uprzejmie doprasza sie wszystkich posiadaczy Elegantki - bez względu na jej wielkosć - o zasilenie wateczku recourse kilkoma słowami i fotkami.
Ostatnio zmieniany: 2017/01/17 20:13 przez Poll.

--=reklama=--

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/01/17 20:46 #44966

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nie mogę patrzeć na tę "Funkię" Czyj to był szatański pomysł? :diabelek

Sieboldii czy sieboldiana?

Czyli do kompletu chyba powinno być Funkia Siebolda (Hosta sieboldiana) 'Elegans'.

I to nie tylko w tej...

Kurdeeeeee, ile roboty krecigl

Chyba udam, że nie było tematu 2smiech

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/01/17 20:52 #44969

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Jak to czyj? Ustalenia merytoryczne odnosnie całego forum były,że łacińska i polska nazwa. tez jej nie lubię.

Siebioldiana robaczku, bo sieboldii, to całkiem inna hosta.

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/01/17 20:58 #44973

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Tak myślałam, ale w necie i tak i tak piszą :ohmy:
Poll napisał:
Jak to czyj? Ustalenia merytoryczne odnosnie całego forum były,że łacińska i polska nazwa. tez jej nie lubię.

Gdzie trzeba to trzeba, ale hosty trzeba było wyłączyć z tej zasady :diabelek w ramach protestu przeciwko polskim komisjom od nazewnictwa, ktore się nie zastosowały do nowej nazwy. Fuj.

Edit:

To może i peonii trzeba się przyjrzeć, bo po polsku to jest piwonia moim zdaniem.
Ostatnio zmieniany: 2017/01/17 21:04 przez Siberia.

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/03/10 23:43 #52494

• Planta
  • Planta Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 404
Pochwale sie, moje hosty juz ruszyly! Zwlaszcza Inaho aka Kisuji, jedna z pasiakow :zielony

Musze sie pospieszyc z obornikiem, bo jak rusza na calego, to co nie wejde, to cos zdepcze :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Amarant, th, beatazg

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/03/11 07:32 #52503

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Fajnie widzieć młode kły a potem listki, ale wole, zeby moje jeszcze siedziały w ziemi. :jupi
Przed awarią pisałam, że uprzątam hostowiska i pytałam was, jak postęp prac u was.Ja skończyłam sprzątanie w najstarszej części - usunełam dębowe liście i gałęzie. Wyściółkowałam zleżałą korą.

Reszta hostowisk dostała nową ściółkę w poprzednich latach, więc tylko uzupełnię ubytki np górka na Sławojkowie jest zupełnie łysa po 3 latach. :owady
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Krzysia, Planta, beatazg

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/03/11 08:41 #52520

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33622
A ja dziś będę odkrywać liście z hostowiska. Zostawiłam sobie ten temat na połowę marca, bo jednak moje hostusie pod lasem, a słońce nisko jeszcze. Co prawda, las bez liści zupełnie, więc ciemnincy nie mają, ale teraz już cieplej, więc nie będę się martwić, że zmarzną.

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/03/11 09:18 #52526

• muchazezlotym
  • muchazezlotym Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1588
Jestem ślepa albo co, ale nie mogę znaleźć u Fransena listy host 'sold out'. :blink: Wprowadził ciemierniki i wszystko się pomieszało. :mur Widzieliście gdzieś na stronce listę wyprzedanych?
Pozdrawiam Ela

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/03/11 14:10 #52560

• Planta
  • Planta Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
Poll, ja chyba jestem miesiac lub wiecej do przodu, w porownaniu z Polska. ktos kiedys porownywal, o ile pamietam, moje polozenie geograficzne z Algieria.
Ja z kolei mam problem, bo znajomy, ktory pracuje dla miasta i m.in nadzoruje ekipy robiace sciolke powiedzial wczoraj, ze miasto chce zamknac owe wysypiska zielonych odpadow, z ktorych te sciolke robia. No i nie wyobrazam sobie kupowania kory na moj ogrod. To idzie w tonach, a jeden worek to jakies 5-7$. Musialabym chyba samochod sprzedac na to. Mam nadzieje, ze do zamkniecia nie dojdzie.

A teraz sciolkuje obornikiem ze sloma ze stajni, gdzie wiecej jest slomy niz nawozu, potem przykrywam sciolka. To co widac na zdjeciach bylo 10 cm warstwa w zeszlym roku :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/03/11 17:44 #52589

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Ela, tez tego nie widze. think:

Dianko,
No i nie wyobrazam sobie kupowania kory na moj ogrod. To idzie w tonach, a jeden worek to jakies 5-7$. Musialabym chyba samochod sprzedac na to. Mam nadzieje, ze do zamkniecia nie dojdzie.

A ile masz tego ogrodu, bo nie pamiętam i nie mam gdzie sprawdzić :mur

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/03/12 08:43 #52768

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Posprzątałam wczoraj nadmiar liści w ogrodzie, ściółki na razie nie będę uzupełniać, natura robi to za mnie, ściółkuje sosnowymi igłami i liśćmi klona wink-3, na razie jeszcze za hostowymi kiełkami się nie rozglądałam, raczej za roślinami towarzyszącymi, brunerami, miodunkami, kokoryczami... i odpukuję w niemalowane, żeby nie wypowiedzieć w złej godzinie pfu pfu :diabelek , wszystko pięknie startuje.

Cudna była ta zima :kocham .

W piątek robiłam bardzo pośpieszne tygodniowe zakupy, nie kupiłam nawozów wiosennych krecigl , choć taki miałam zamiar, mogłabym już zacząć je rozsiewać, nie zajrzałam też w LM, a tam jak co roku o tej porze paproty, o czym Krzysztof już poinformował i nie przerzuciłam kompostownika.
Mam jeszcze trochę czasu, podsypię kompostem dopiero kiedy pojawią się kły.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, muchazezlotym

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/03/12 16:05 #52850

• Planta
  • Planta Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
Polu-okolo 5-6 tys m2

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/03/12 19:52 #52921

• Fabiola
  • Fabiola Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1948
Planta napisał:
Polu-okolo 5-6 tys m2

Z tych 5-6tys. m2 korzystają jeszcze koniki, czy tyle masz dla samych roślin? :woohoo:
Pozdrawiam Fabiola.
Ostatnio zmieniany: 2017/03/12 19:52 przez Fabiola. Powód: ..

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/03/12 21:59 #52969

• Planta
  • Planta Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
Nie. Koniki maja pozostale poltorej hektara:). Cale podworko ma 2,2 ha.Rosliny zajmuja 1/4 obszaru :woohoo: Stad sciolke przywoze na tony, a nie na worki.
Ostatnio zmieniany: 2017/03/12 22:00 przez Planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fabiola

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/03/12 22:33 #52977

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Ja mam niemal 80 arów, z czego 3/4 pod roślinami. Dlatego tez posiłkuje się, czym się da - sezonowaną korą,którą kupuje wywrotkami, słomą, workowanymi, przekompostowanymi nieco liśćmi, niewykłoszoną, ściętą trawą.... Nie usuwam spod drzew igieł i liści - tylko nadmiar dębowych.

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/03/13 01:02 #52991

• Planta
  • Planta Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
No to masz naprawde mnostwo miejsca-i robpoty, Polu! :przytulam
Zeby tak u nas mozna bylo kupic wywrotke kory :kocham Trawy scietej tez nie bardzo mamy, z malego trawnika za domem. Zostaje sloma :nie_wiem Mam jednak nadzieje, ze do zamkniecia wysypisk nie dojdzie.

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/03/13 11:12 #53025

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Nie narzekam, choć zawsze podkreslam, ze u mnie wiecznie chwastowisko i bałagan, zwłaszcza, ze to plac budowy. :blink: czasem popadam w rezygnację, gdy musze zrobic coś, co jest ponad moje siły, lub gdy dochodzi do sytuacji niezaleznych ode mnie. :mlotek Nie znosze tego!

Kontrolowany 2smiech wysyp chwastów, czy rozwiane po działce doniczki nie wprowadzają mnie w stan przygnębienia. Już dawno zdałam sobie sprawę, że taka powierzchnia jest nie do ogarnięcia.

Wracając do ściółkowania naszych roślin....Co do słomy, to odkwasza ona nieco glebę a hosty, sporo paproci i różaneczniki lubią, gdy jest ona kwaśniejsza. Dlatego też, postarałam się o trociny z tarataku, przetrzymuję je, by nieco się przekompostowały i wtedy nieco dosypuję tam, gdzie rozkładałam słomę. Natomiast na ścieżki sypię świeże, prosto z worów, w których zostały przywiezione.

Dziś zamierzam ściółkować młode Sławojkowo. Reszta hostowisk zostaje z resztkami liści itp.
Za tę wiadomość podziękował(a): Planta

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/03/13 16:54 #53062

• Planta
  • Planta Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
Prawie skonczylam sciolkowanie pasiakow

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, beatazg

Hostowy magiel - luźne gadki, wspominki i co komu przyjdzie do głowy... 2017/03/15 16:36 #53437

• Planta
  • Planta Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
Pochwale sie, zamowilam (za wiedza meza) Playmate, Obscene Gesture, Juha, Naked Lady i Tokyo Smog!! :kibic
Marzyly mi sie od dluzszego czasu dzieci Spriptease. Wyszperalam je w dwoch szkolkach. A teraz wracam do pracy-czesc hostowiska wymaga obornika plus sciolki.
Juhuu!! (skacze z radosci)
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Fabiola
Moderatorzy: Poll
Czas generowania strony: 0.184 s.