Majko... co do Twego najwcześniejszego różanecznika, to pamiętam doskonale, że go nam już nieraz pokazywałaś... sugerowaliśmy Ci, iż jest to najprawdopodobniej
'Cunningham's White', bo to najbardziej popularny z wczesnych rodków, zaczynający jasnoróżowo, a po otwarciu biały zielonkawożółtą a z czasem (nie zawsze) czerwonawą plamką... miałaś porównać pąki i kwiaty z tymi w wątku i o wynikach zameldować
Jednak jak tak patrzę na zdjęcia tegoroczne, to widzę, że dość długo utrzymuje się na Twoim rodku różowa poświata... może to jednak będzie
'Jacksonii... on jest nawet wcześniejszy od 'Cunningham's White', też zaczyna delikatnie różowo, a po otwarciu jest bladoróżowy do białego... jednak różnica tkwi w plamce, ta jest minimalna, a często wręcz niedostrzegalna
Przydałyby się nam zbliżenia na kwiaty Twojego rodka, bo ja nie jestem w stanie dojrzeć i ocenić ich plamek
Franusiowa napisał:
Tymczasem dla porównania zestawienie kwiatów
'Cunningham's White' oraz
'Jacksonii'
a także pochodzących z tej samej grupy
Caucasicum i równie wcześnie kwitnących i przechodzących w wybarwieniu od różu do bieli
'Progres' oraz
'Cheer'
acz ich plamki są wyrazistsze, winnoczerwone... umieszczam je tu zatem tylko dla towarzystwa, żeby zebrać wczesne rodki w kupie
Wróciłam do Twoich wcześniejszych zdjęć... te zamieściłaś 2 lata temu
Franusiowa napisał:
Jeden z najwcześniej kwitnących RH
06.maj
Ten krzew rh jest z podziału krzewu pokazanego wyżej, rośnie w cieniu i kwitnie kilka dni później.
Kwiaty przed rozkwitem lekko różowe po rozkwicie białe
Te 2 krzewy to
na pewno 'Cunningham's White'! Pięknie uchwyciłaś plamkę na zbliżeniu!
ale żaden z nich nie jest rodkiem, którego teraz nam przedstawiłaś... czy się mylę?
Co do pozostałych rodków, to nie mam wątpliwości, że są to
'Eskimo' oraz
'Calsap'
Natomiast azalia z wielgachnymi kwiatami to prawdopodobnie
'Sarina' ale może to też być
'Juanita'... znowu diabeł tkwi w szczególe czyli w plamce, której musiałabyś się przypatrzeć albo pokazać nam zbliżenie na kwiat.
th napisał:
Plamka na górnym płatku 'Sariny' jest mniejsza i pomarańczowa, wyraźnie widoczne są też cętki... podczas gdy u 'Juanity' plamka jest rozmyta i obejmuje niemal cały płatek, przechodząc od złocistej żółci w centrum po pomarańcz na obrzeżach.
Czekam na kolejne zdjęcia