Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Rozmnażanie paproci - doświadczenia i uwagi

Rozmnażanie paproci - doświadczenia i uwagi 2024/09/19 14:39 #328655

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28886
a.nia napisał:
I niespodzinka ...
dwie rozmnóżki, na ledwo zipiącym Polistychum setiferum Heterosum Paleaceum. przyszpiliłam do ziemi... zobaczymy czy się ukorzenią...

Aniu to super. Niedawno pytałem anielskiego milośnika paproci z dużą wiedzą o paprotnikach, czy wie coś na temat tej odmiany...bo właściwie nie ma o niej informacji. Stwierdził, że dla niego to jena z ciekawszych i wartościowych odmian Polystichum setiferum. Uważa się, że nie wytwarza rozmnóżek, ale na jego egzemplarzu sie pokazują.
Przesłał nawet zdjęcie poglądowe z liśćmi 'Ray Smith' i 'Heterosa paleacea'...i powiem Ci, że liść 'Heterosy' jest imponujący. Bardzo długi i wąski...'Ray Smith ' wyglądał przy nim dużo skromniej.
Fajnie, ze są szanse na rozmnóżki. Na moim na razie nie ma ;)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewacz, a.nia

Rozmnażanie paproci - doświadczenia i uwagi 2024/09/27 20:04 #329057

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 64541
Taką sieweczkę znalazłam w ogrodzie ...

Ciekawie się zapowiada bo grzebyk robi na końcu liścia.

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): nelu-pelu, ewacz, janka.p, DorotaZ

--=reklama=--

Rozmnażanie paproci - doświadczenia i uwagi 2024/09/29 15:57 #329180

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 64541
beatazg napisał:
A ja dochowałam się takich siewek . Chyba Ewuniu wysyłałam Tobie tez te zarodniki . To jest drugi sezon . I są w gruncie od tamtego roku od maja . Zarodniki zebrałam z kupionej paproci , też siewki od Radziula , tak napisała mi Iza .

Mamusia

Beata

Jeną z tych siewek dostałam ostatnio od Beatki :buziak hu_rra clap

pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2024/09/29 16:03 przez basik.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, ewacz, SantaRispetto

Rozmnażanie paproci - doświadczenia i uwagi 2024/10/07 14:39 #329761

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18004
Tomek Mr napisał:
a.nia napisał:
I niespodzinka ...
dwie rozmnóżki, na ledwo zipiącym Polistychum setiferum Heterosum Paleaceum. przyszpiliłam do ziemi... zobaczymy czy się ukorzenią...

Aniu to super. Niedawno pytałem anielskiego milośnika paproci z dużą wiedzą o paprotnikach, czy wie coś na temat tej odmiany...bo właściwie nie ma o niej informacji. Stwierdził, że dla niego to jena z ciekawszych i wartościowych odmian Polystichum setiferum. Uważa się, że nie wytwarza rozmnóżek, ale na jego egzemplarzu sie pokazują.
Przesłał nawet zdjęcie poglądowe z liśćmi 'Ray Smith' i 'Heterosa paleacea'...i powiem Ci, że liść 'Heterosy' jest imponujący. Bardzo długi i wąski...'Ray Smith ' wyglądał przy nim dużo skromniej.
Fajnie, ze są szanse na rozmnóżki. Na moim na razie nie ma ;)

Tomasz dodam jeszcze, że te dwie rozmnóżki pokazały sie na "kikucie" obciętego fronda... think: z zarodnikami.... może myśli, ze go chciałam zamordować i wytworzył młode dla przetrwania gatunku :P A ta paproć to naprawdę towar deficytowy... zamówiłam 5 sztuk dostałam dwie... reglementacja...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2024/10/07 14:41 przez a.nia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr

Rozmnażanie paproci - doświadczenia i uwagi 2024/10/07 14:50 #329762

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18004
W sobotę, po miesięcznej przerwie byłam w górkowym ogrodzie, który tak trochę, żyje już własnym życiem :)
Takie cudaki znalazłam...
Niedaleko paproci Athyrium f-f 'Dres Dagger 'wyrosły obok siebie , dwie różne siewki..

Za garażem taka w kamieniach wyrosła ...

i taki.. chyba jakiś paprotnik.. niedaleko Herrenhausen rośnie... think: na pewno rozmnóżki w tym miejscu nie wtykałam... :)

Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2024/10/07 17:47 przez Poll. Powód: Ania wie :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, halszka, Pani Bestia, nelu-pelu, basik, ewacz, DorotaZ

Rozmnażanie paproci - doświadczenia i uwagi 2024/10/12 18:23 #330150

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28886
Przyznam się, ze często mam problem z odpowiednim momentem do zerwania lisci i zebrania zarodników. Często z dużych liści nie chce się nic wysypać lub odrywa sie się więcej śmieci niż zarodników. Być może przez te upalne pory i wczesniejszą wegetację zarodniki dojrzewają szybciej ? think: Pół biedy jeżeli chcemy je zebrać z paproci rosnącej w naszym ogrodzie...bo można pobrać liscie w róznych terminach. Większy problem jest wówczas kiedy jesteśmy przy paproci ...okazjonalnie :lol: Trzeba wtedy liczyć na trochę szczęścia ;).
Tym bardziej cieszy mnie ostatnia wizyta u koleżanki Poll i zebranie zarodników z rzadkich paproci na których mi zależało

Polystichum vestitum, które niestety przepadło mi po kilku latach wegetacjii

I wyjątkowo trudna do zdobycia, a poszukiwana odmiana paprotnika szczecinkozębnego 'Broughton Mills'... po poprzedniej zimie nie pokazała u mnie nowych liści... :nie_wiem

W pudełku z wysianym 'Bevisem' pokazały sie przedrośla. Gdyby okazał osię , że to faktycznie 'Bevisove'...byłby to duży sukces ;)

Ostatnio zmieniany: 2024/10/12 18:34 przez Tomek Mr.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Pani Bestia, basik, ewacz, a.nia, DorotaZ, Katarzyna2021

Rozmnażanie paproci - doświadczenia i uwagi 2024/10/12 19:12 #330156

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72820
Ależ się się pięknie wysypały!
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr
Moderatorzy: Poll, Tomek Mr
Czas generowania strony: 0.166 s.