Jak pisałam wyżej, odwiedziłam - wg mnie - jedno z najlepszych (godnych zaufania i dogodnych cenowo) miejsc zakupu paproci. Fern Nursery w Binbrook (UK). W internecie zamieszczona jest oferta paproci, ale z tego, co mogłam porównac na zywo, mocno zawężona i chyba dawno nieuaktualniana.
Jechałam tam w zasadzie po 1 paproć, którą Neil Timm obiecał mi rok temu , ale przy okazji obejrzec też jego nieduży, pokazowy paprociany ogród.
Szkółka, to kilka tuneli foliowych, mniejszych i większych .W jednym z nich odbywa się sprzedaż - na ziemi i stołach stoją gotowe do sprzedaży paprocie. Inne tunele pełnią funkcję produkcyjną.
Namiot produkcyjny
W sumie, naliczyłam ok. 80 gatunków i odmian paproci gotowych do sprzedaży. Ja kupiłam m.in.
Polystichum mayerbae
Dryopteris dilatata 'Jimmy Dyce'
Athyrium niponicum ''Regal Red'
Freak języcznika zwyczajnego 'Cristata group' z długimi gołymi lodygami i pomponami na końcach frondów
Onychium japonicum... ustawiłąm Polcię, aby było widać jego wielkosć - jest wyższe od mojej wnusi
Paprocie kosztowały od 3,8f do 4,40 f a jak widac, nie sa to maleństwa w P9!
W sumie kupiłam 7 paproci a 2 malutkie wietlice (
Athyrium filix femina) Plumosum Axminster, dostałam gratis. Prócz tego, rabat 10 f za determinację w tworzeniu kolekcji
Jestem baaaaaaaaaaaardzo zadowolona z tych zakupów.
O ogrodzie pokazowym przy Fern Nursery, napisze w innym wątku.
.
.