Pochodzenie
Żurawki to byliny należące do rodzaju
Heuchera i rodziny
Saxifragaceae. Ich naturalnym środowiskiem jest Ameryka Północna i Meksyk.
Nasłonecznienie
Od wyboru stanowiska zależy zarówno wybarwienie roślin jak i obfitość kwitnienia. Na stanowiskach cienistych rośliny słabiej kwitną i zielenieją, a na zbyt słonecznych, odmiany o jaśniejszych barwach, mogą ulegać poparzeniu, przez co ich wygląd staje się mało atrakcyjny. Najodpowiedniejsze będą miejsca, gdzie słońce dociera głównie w godzinach porannych, a po południu cień żurawkom zapewniają drzewa i krzewy. Na suchych, mocno nasłonecznionych stanowiskach musimy zapewnić im odpowiednie nawadnianie, gdyż bez tego będą wyglądały nieatrakcyjnie.
Żurawki można uprawiać również w donicach, dzięki czemu z łatwością możemy zmieniać im stanowisko i dobrać najodpowiedniejsze dla danej odmiany.
Wilgotność i gęstość nasadzeń
Zbyt gęste nasadzenia oraz duża wilgotność to pierwszy krok do chorób grzybowych(zgorzel podstawy pędów) oraz gnicia . Przekonałem się o tym po jednej z zim, która była dość wilgotna i straciłem po niej ponad 20 odmian, które rosły na jednej rabacie. Dlatego lepiej zachować większe odstępy i zapewnić przewiew pomiędzy roślinami.
Gleba
Żurawki preferują gleby przepuszczalne, niezbyt zbite. Niekorzystny wpływ na ich wzrost mają gleby ciężkie, które słabo się nagrzewają i występują na nich zastoiny wodne. Jeśli mamy gliniastą ziemię powinniśmy rozluźnić ją grubym piaskiem, żwirem lub drobno zmieloną korą. Gleby mało zasobne nie są powodem do zaniechania uprawy żurawek. Kopiąc większy dołek wypełniamy go mieszanką odkwaszonego torfu, piasku oraz zasobnej gleby(kompostu, przerobionego obornika końskiego).
Ph podłoża powinno być obojętne, ale żurawki są dość tolerancyjne odnośnie odczynu gleby.
Zimowanie
Żurawki w naszych warunkach zimują bez większych problemów. Starsze okazy nie wymagają żadnego okrycia. Więcej zachodu jest z nowymi odmianami pochodzącymi z in vitro. Rośliny te potrzebują trochę czasu na przystosowanie się do panujących warunków klimatycznych. Przez pierwszą zimę należy je zabezpieczyć. Przykrywając suchymi liśćmi lub gałązkami z drzew iglastych. Przy okrywaniu musimy pamiętać, żeby nim nie spowodować zbytniego uwilgotnienia, które może prowadzić do wygniwania roślin.
Późnozimowe wiatry, ostre słońce i silne przymrozki mogą powodować uszkodzenia liści, które brązowieją. Wiosną je wycinamy, a rośliny wypuszczają świeże liście.
Szkodniki żurawek, to głównie opuchlaki
Leszek.G napisał:
Na opuchlaki polecam gnojowicę z wrotyczu w ilościach nieograniczonych cały sezon /zwłaszcza w maju i czerwcu co/ i dodatkowo mospilan ze 3 razy w sezonie.
Odkąd tak pryskam i podlewam odpukać nie mam opuchlaków a żurawki nigdy tak ładne u mnie nie były.
.