Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: "Domowy wyrób wędlin i pasztetów" nie tylko z szynkowara

"Domowy wyrób wędlin i pasztetów" nie tylko z szynkowara 2016/06/15 20:03 #4697

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Posty: 2436
  • Otrzymane podziękowania: 2056
Szynkowar to proste wykonanie wędlin sposobem domowym.Zachęcam do spróbowania bo warto :)




Pasztet z szynkowara
250 gr wątroby wieprzowej
250 gr surowego boczku
100 gr mięsa z łopatki(szynki)
1 cebula
1 jajko
1/2 małej bułki

sól,pieprz,majeranek,gałka muszkatołowa,2 ziarnka ziela angielskiego(zmielić),liść laurowy(zmielić)

Wątrobę sparzyć,pokroić na kawałki i podsmażyć
Boczek pokroić i też podsmażyć
cebulę zeszklić na patelni
Mięso ugotować

wszystko kolejno zmielić 3 x
Dodać namoczoną bułkę,jajko,przyprawy.Wszystko starannie wymieszać.
Masę załadowaną do woreczka(specjalne do szynkowarów)umieścić w synkowarze.
Parzyć w temp,85-90 stopni przez 90 minut
Po tym czasie szynkowar wyjąć,schłodzić,odblokować sprężynę i na kilka godzin wstawić do lodówki.
Po tym czasie jest gotowy do konsumpcji

a oto produkt finalny :)

Ostatnio zmieniany: 2017/02/27 20:57 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, takasobie, Basia21071

Wyroby z szynkowara 2016/06/15 20:14 #4701

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Posty: 2436
  • Otrzymane podziękowania: 2056
Mielonka indycza z kawałkami kurczaka:





Składniki na 1 wkład do czeskiego szynkowara:

60 dag mięsa z indyka (podudzia) zmielone na siatce 3 mm,
40 dag piersi z kurczaka pokrojone w kostkę ok. 2 x 2 cm,
łyżeczka płaska kolendry,
2 ziarna jałowca,
pieprz biały - płaska łyżeczka,
szczypta gałki muszkatołowej mielonej,
2 dag soli peklowej,

Sposób wykonania:

Kolendrę, jałowiec i pieprz zmielić.
Wszystkie składniki dobrze wyrobić.
Mięsko peklowało się 4 godz. w temperaturze pokojowej i 4 godz. w lodówce. Myślę, że to wystarczyło: kolor ładny; aromat też.
Dalej: jeszcze raz wszystko dobrze wyrobić - woreczek - szynkowar.
Parzenie 2 godz. w temp.80 st.C.
Studzenie w zimnej wodzie, a na noc do lodówki.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Efkaraj, Basia21071


--=reklama=--

 

Wyroby z szynkowara 2016/06/15 20:17 #4704

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Posty: 2436
  • Otrzymane podziękowania: 2056
Majerankowy kurczak




80 dag mięsa z kurczaka - pierś i udka bez skóry
17 gram peklosmaczku (ja dałam 12 gr peklosoli)
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
36 gram żelatyny
100 gram zimnej wody

Mięso pokroić na kawałki i natrzeć peklosmaczkiem - odstawić do lodówki na minium 12 godzin. Po tym czasie do mięsa dodać resztę przypraw, zapakować do woreczka i do szynkowara.
szynkowar wstawiłam do garnka z wodą, na dno koniecznie trzeba ułożyć czystą ściereczkę (woda ma sięgać 1 cm poniżej brzegu szynkowara). Parzymy do momentu, aż temperatura w środku mięsa osiągnie ok. 71 - 75 stopni, u mnie trwało to ok. 1,10 godziny.
Po tym czasie wyciągamy szynkowar z wody, odstawiamy go na ok. 10 godzin w zimne miejsce.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, Basia21071

Wyroby z szynkowara 2016/09/15 11:26 #24721

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Posty: 2436
  • Otrzymane podziękowania: 2056
Niebawem nadejdą chłodniejsze dni a my więcej czasu będziemy spędzać w domu, proponuję w wolnej chwili popełnić
Mielonkę z warzywami w szynkowarze
składniki
800 gram łopatki wieprzowej
4 łyżki suszonej włoszczyzny
2 łyżeczki soli peklowej
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki przyprawy rozkosznej (Charakter (nutę smakową) tej mieszance nadają:
czosnek granulat, czosnek grys, i dużo czarnego pieprzu )
50 ml. zimnej wody

Łopatkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski. Dodajemy suszoną włoszczyznę, wodę oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do woreczka(do szynkowarów) i pakujemy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy na dwa dni do lodówki.

Szynkowar wkładamy do garnka z wodą, , powinna sięgać 1 cm. od górnej krawędzi szynkowara, przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu prze 65-70 minut w temperaturze 80 stopni.

Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, pozostawiamy do ostudzenia (bez otwierania), wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia otwieramy, nad zlewem polewamy gorącą wodą, wyjmujemy mięso.
Fotek nie posiadam ale zapewniam, że wyrób jest bardzo smaczny.
Ostatnio zmieniany: 2016/09/15 11:29 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

"Domowy wyrób wędlin i pasztetów" nie tylko z szynkowara 2017/02/27 21:59 #51544

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 3775
  • Otrzymane podziękowania: 6010
Romka! :bravo Super!
Tak nawiasem muszę sobie szynkowar sprawić, bo jeśli ktoś na diecie, to takie zdrowsze niż wędzone i pieczone! Poza tym obiecałam sobie, że zrobię sobie salcesonu :mniam

Już wspominałam w kawiarence, że w ubiegłym roku zaczęliśmy wędzić szynki, bo po kolejnej zakupionej średnio smacznej po 45zł/kg zapeklowałam małą szyneczkę i najpierw chciałam ją upiec lub ugotować we worku, ale zobaczyłam, że mam wysoki kominowy karton, kawałek juty i kilka cegieł z budowy domu i takie coś zrobiłam:





Mąż podrapał się po głowie i sklecił mi wędzarnię Potem na Boże Narodzenie naszykowałam tyle mięsiwa, że się ledwie w wędzarni zmieściły.







I wędlinki z niedzieli:





Ja pekluję na sucho:
To na 1 kg mięsa.
Mieszam 2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki soli peklowej, łyżeczkę cukru i dowolnie tymianek lub majeranek albo mieszanka (jałowiec, ziele angielskie, gorczyca, kolendra, kolorowy pieprz wszystko zmielone w moździeżu). Obtaczam tą solą i przyprawami i lokuję w miskach lub pojemnikach, przewracam co 1-2 dni przez 2 tygodnie, potem obsuszam i wędzimy.
Szynkę parzę potem ok 1h/ 0,5 kg, baleron też (karkówka), a schab - ten na zdjęciu pozostawiam bez parzenia, ale jest trochę za słony. Kroimy go na cieniuśkie plasterki i jest ok!

Wiem, że w innych regionach Polski można powszechnie w sklepach siatkę i sznurek do wędzenia. Niestety w Poznaniu nie ma czegoś takiego w sklepach więc musiałam kupić w necie! :mur
Ostatnio zmieniany: 2017/02/28 08:45 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

"Domowy wyrób wędlin i pasztetów" nie tylko z szynkowara 2017/02/28 00:07 #51584

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Posty: 2436
  • Otrzymane podziękowania: 2056
Miłko, "pomysłowy Dobromir" z Ciebie w życiu bym nie wpadła na pomysł kartonowej wędzarni :bravo
Nigdy jeszcze nie peklowałam szynek na sucho. Na wielkanoc wypróbuję. Może do tego czasu będzie tu więcej sprawdzonych przepisów.
Ten przepis to na jaki kawałek mięsa? (waga)
Ostatnio zmieniany: 2017/02/28 00:08 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

"Domowy wyrób wędlin i pasztetów" nie tylko z szynkowara 2017/02/28 08:21 #51615

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 3775
  • Otrzymane podziękowania: 6010
To na 1 kg mięsa. Szynkę parzę potem ok 1h/ 0,5 kg, baleron też (karkówka), a schab - ten na zdjęciu pozostawiam bez parzenia, ale jest trochę za słony. Kroimy go na cieniuśkie plasterki i jest ok!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

"Domowy wyrób wędlin i pasztetów" nie tylko z szynkowara 2017/03/28 21:50 #56119

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 3775
  • Otrzymane podziękowania: 6010
Romka! Kupiłam szynkowar! hu_rra hu_rra hu_rra

Poszukuję przepisu na salceson!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

"Domowy wyrób wędlin i pasztetów" nie tylko z szynkowara 2018/03/26 14:35 #110022

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 3775
  • Otrzymane podziękowania: 6010
Muszę się pochwalić i zachęcić do samodzielnego wędzenia!
Takich szynek w sklepie się nie kupi! Choć mięso kupne :(


Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia

"Domowy wyrób wędlin i pasztetów" nie tylko z szynkowara 2018/04/25 06:58 #114116

  • Leosta
  • Leosta Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Posty: 13
  • Otrzymane podziękowania: 25
Witam.
to moje wędzonki














Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

"Domowy wyrób wędlin i pasztetów" nie tylko z szynkowara 2018/04/25 08:32 #114121

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 3775
  • Otrzymane podziękowania: 6010
Leszku!
Wędzonki są super apetyczne!
Czy możesz napisać coś więcej? W jakich zalewach przygotowujesz szynki i poproszę o przepis na tą piękną kiełbasę!
Jeszcze nie robiłam kiełbasy i przygotowuję się na to od kilku lat.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

"Domowy wyrób wędlin i pasztetów" nie tylko z szynkowara 2018/04/26 06:43 #114341

  • Leosta
  • Leosta Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Posty: 13
  • Otrzymane podziękowania: 25
Zapeklowane 7.02.2017

7 l wody
57 dkg peklosól
35g pieprz
1 łyżeczka pieprz cayenne
5 liści laurowych
czosnek

Na kiełbasę

Boczek 3,75 kg mielone fi 5mm
Szynka 3,20 kg szarpak
Łopatka 2,20 kg szarpak
Łopatka 1,00 mielone fi 2mm

peklosól
16 dkg
pieprz mielony --- 17g
pieprz cayenne --- szczypta
czosnek
duża główka

kiełbasa wędzona 12.02.17

wędzonki wędzone 27.02.17

szynki do 75st w środku w temp 85st 70 min
baleron do 70st w środku w temp 85st 120 min
polędwice do 60st w środku w temp 80st 25 min
Ostatnio zmieniany: 2018/04/26 07:46 przez Leosta.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

"Domowy wyrób wędlin i pasztetów" nie tylko z szynkowara 2018/04/26 08:18 #114350

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 3775
  • Otrzymane podziękowania: 6010
Dziekuję Leszku!
Chcę jeszcze zapytać, co oznacza szarpak? To takie większe kawałki? Trzeba pokroić nożem?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

"Domowy wyrób wędlin i pasztetów" nie tylko z szynkowara 2018/04/26 13:19 #114385

  • Leosta
  • Leosta Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Posty: 13
  • Otrzymane podziękowania: 25
Szarpak to takie specjalne sitko.
Miłko ten przepis to taki przykładowy. Kiełbasy robię z mięsa które mam. Sztywnym składnikiem jest boczek i łopatka.
Łopatka dobrze klei. Często dodaje karkówki, schab bez kości. Nie dodaje nigdy podgardla ani pachwiny.
Mieszam całe mięso razem z przyprawami. Do kiełbas dodaje peklosól i sól 50% na 50. To znaczy w tym przypadku 8dkg soli i 8 dkg peklosoli.
Co do zalewy do wędzonek to stosuje zasadę 3x 7. 7 litrów wody, 7 dni peklowania i 70 dkg peklosoli. Jeżeli będę peklował dłużej to mniej peklosoli a
jeżeli wypadnie krótszy czas peklowania to odpowiednio większe stężenie peklosoli.
W razie czego to śmiało pytaj.
Ostatnio zmieniany: 2018/04/26 13:46 przez Leosta.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Czas generowania strony: 0.181 s.