Zmieniające się na przestrzeni wieków granice Polski jak i wpływ państw ościennych, znacznie wpłynęły na naszą tradycję kulinarną.Widać w niej wpływy kuchni żydowskiej, francuskiej, austriackiej, rosyjskiej czy niemieckiej ale mimo wpływu tylu kultur, nasza polska tradycja kulinarna przetrwała i dzisiaj obcokrajowcowi kojarzy się z bigosem, pierogami, gołąbkami, czarniną, barszczem czerwonym, flaczkami, grzybową czy też żurkiem.
W czasie mojej aktywności zawodowej niemało czasu spędzałam w samochodzie a, że lubię dobrze zjeść starałam się poznać kraj od strony kuchni.Muszę przyznać, że były to ciekawe doświadczenia, szczególnie wagowe
Jak wszystkim wiadomo
Wielkopolska słynie z rogali św.Marcinaróżnego rodzaju kluchów nie mówiąc już o pyrach z gzikiem
a słynny deser to
auflauf – omlet ucierany z cukrem i owocami, zapiekany w piecu.
Podhale to bryndza, oscypek a ich kluski z surowych ziemniaków, omaszczone wędzoną słoninką, bezkonkurencyjne
Małopolska, kojarzy mi się ze słynnymi flaczkami krakowskimi czy też z jajkami po wiedeńsku.
Jak dla mnie to jedną z najbogatszych kuchni jest
kuchnia Podlasia,tam smakowało mi po prostu wszystko, te słynne kartacze czy też babka ziemniaczana to potrawy dla których warto wybrać się w te strony.
*
Można by jeszcze wiele pisać o naszych tradycjach kulinarnych.... Dlatego
namawiam do dzielenia się przepisami ze swoich regionów, które niekoniecznie nam wszystkim są znane .Aa gdyby tak jeszcze , oprócz samego przepisu, trochę historii i wspomnień jak to Wasze babcie i mamy te potrawy przyrządzały to byłby szczyt moich marzeń
.