Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kluchy, Pierogi, Naleśniki

Kluchy, Pierogi, Naleśniki 2016/07/03 11:52 #9406

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Czasami lubię sobie w kuchni poeksperymentować i niedawno znalazłam przepis na Pielmienie – pierożki z mięsem rodem z Rosyjskiej kuchni.po pewnych modyfikacjach wyszły mi całkiem smaczne pierożki.

ciasto :
500 g mąki pszennej (poznańskiej)
250 ml letniej wody
3 żółtka
1 łyżeczka soli

farsz:
500 g mięsa mielonego
(użyłam 250 g wieprzowego i 250 g wołowego)
1 średnia cebula (80 g)
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól do smaku

Mąkę,żółtka,wodę,sól, wymieszać w misce,wyłożyć na blat i wyrobić jednolite , gładkie i nie klejące się do rąk ciasto .Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski nakryć ściereczką i odstawić do czasu przygotowania farszu.

Do mięsa dodaję startą cebulę,czosnek,pieprz,sól do smaku,wyrabiam i gotowe.


Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm a nawet na 1mm


wykrawamy krążki


Nakładamy farsz



sklejamy


Dwa końce pierożka lekko naciągamy i sklejamy a pierożek staje się okrągły


Gotowe pierożki wkładamy do lekko osolonej gotującej się wody, gotujemy przez około 8 minut od wypłynięcia.


Ugotowane pierożki podajemy według uznania, polane roztopionym masłem,kwaśną śmietaną albo skwarkami.
Są również bardzo dobre jako pierożki do barszczu
Ostatnio zmieniany: 2016/07/03 12:05 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): aguniada, danutal, Olga1234

Kluchy, Pierogi, Naleśniki 2016/07/04 21:40 #9860

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Mieszkać w lesie i nie zrobić pierogów z jagodami to nie do pomyślenia krecigl więc nie pozostało mi nic innego jak zabrać się za lepienie powyższych :)
Z podanego poniżej przepisu wychodzi od 25 do 30 sztuk, zależy od grubości ciasta.
Potrzebne nam będą następujące produkty:
ciasto
dobra mąka- 300gr
masło- kopiasta łyżka
woda- 1 szklanka
sól do ciasta-1/4 łyżeczki

nadzienie
mąka ziemniaczana-1 łyżka
cukier- 1 łyżka
śmietana
sól do gotowania
cukier puder (opcjonalnie)

Przesiać mąkę na stolnicę, zagotować wodę z masłem i solą.
powoli dodawać do mąki i wyrabiać ciasto ok 10 minut (ja to zrobiłam w maszynie) Ciasto musi być sprężyste i nie kleić się do rąk.
ciasto odstawić na 30 minut do odpoczęcia.


Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na cienkie plastry.Wykrawać krążki


na krążki nakładamy jagody, wcześniej wymieszane z łyżką cukru i mąki ziemniaczanej


Dokładnie zlepiamy i gotujemy przez ok 3 minuty od wypłynięcia.


Po wyjęciu łyżką cedzakową na talerz, posypujemy cukrem pudrem i jak kto lubi, śmietaną.


Najlepiej nie wierzyć mi na słowo, tylko spróbować i przekonać się samemu. cook
Smacznego :)
Ostatnio zmieniany: 2016/07/04 21:41 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Olga1234


--=reklama=--

 

Kluchy, Pierogi, Naleśniki 2016/07/04 22:03 #9864

  • Dorota15
  • Dorota15 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Posty: 54
  • Otrzymane podziękowania: 39
Masz rację grzechem by było mieszkając w lesie - jagody za płotem - nie zrobić pierogów z nimi.
Ja swoje już poczyniłam.
Ale przepis na Pielmienie zarąbisty. Spróbuję na farsz wieprzowinę połączyć z dziczyzną :)
Wstaję wcześnie, bo życie jest za krótkie żeby spać.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kluchy, Pierogi, Naleśniki 2016/07/04 22:56 #9871

  • sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2474
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Ja też się pokuszę....pielmienie mmmmmm.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kluchy, Pierogi, Naleśniki 2016/07/04 23:02 #9872

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Dziewczęta, proponuję spróbować zrobić langosze,są przepyszne, nie wierzcie mi na słowo :mniam
przepis na langosze
Ostatnio zmieniany: 2016/07/04 23:03 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Olga1234

Kluchy, Pierogi, Naleśniki 2016/09/01 22:04 #23022

  • Elsi
  • Elsi Avatar
  • Online
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1732
  • Otrzymane podziękowania: 5268
Pierogi z brokułami

Farsz;

brokuł
na każde 10 dag brokułu 1 jajko gotowane
cebulka zeszklona na maśle [można pominąć],
sól, pieprz
dużo zielonego kopru

Ugotowany brokuł i jajka posiekać, dodać cebulkę, sól, pieprz do smaku i posiekany koper, dobre wymieszać, zostawić do wystygnięcia.
Przygotować ciasto jak na inne pierogi i nadziewać farszem.
Ugotowane niezbyt mocno pierogi wykładam na tacę polaną olejem, odwracam w oleju na drugą stronę, studzę i wkładam w woreczkach do zamrażarki.
To taki żelazny zapas, przydaje się, gdy przyjeżdża synowa-wegetarianka - wystarczy wtedy wrzucić je na 5 minut do wrzątku.
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Ostatnio zmieniany: 2016/09/01 22:05 przez Elsi.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku, Olga1234

Kluchy, Pierogi, Naleśniki 2016/09/02 10:34 #23099

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 116
Znaleziony w necie :

leniwe pierogi:

250 g twarogu
1 szkl mąki pszennej
1 kopiasta łyżka kartoflanki
1 jajo
sól -szczypta
wstawić garnek z wodą, niech się gotuje
zagnieść ciasto, uformować kluchy i ugotować. jakieś 15 minut roboty ;)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Olga1234

Kluchy, Pierogi, Naleśniki 2016/09/02 11:32 #23112

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Moje leniwe robię tak:

500 gr twarogu
2 jajka
3-4 kopiaste łyżki mąki

Twaróg rozdrabniam widelcem, dodaję żółtka, mąkę i delikatnie wyrabiam.
Białko ubijam i dodaję do ciasta, po wyrobieniu formuję kopytka i gotuję w osolonej wodzie , kilka minut od wypłynięcia.
Podaję z cukrem, masłem i tartą bułką lub z cukrem i śmietaną.
Ostatnio zmieniany: 2016/09/02 11:33 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Asia2, Olga1234

Kluchy, Pierogi, Naleśniki 2016/11/15 13:59 #35586

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 15600
  • Otrzymane podziękowania: 48231
Poszukuję przepisu na kartacze, ale nie z netu, tylko takiego przekazywanego z pokolenia na pokolenie!
Uwielbiam, ale mam wątpliwości, czy dawać jajko do ciasta, czy nie, czy dawać cebulkę do mięsa, czy nie. I czy/jak przyprawia się mięso?
Ostatnio zmieniany: 2016/11/15 14:00 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kluchy, Pierogi, Naleśniki 2016/11/15 14:04 #35589

  • kryzysowa
  • kryzysowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 735
  • Otrzymane podziękowania: 1843
Ooooo, to jest zdecydowanie miejsce dla mnie B)
Leniwe u nas ostatnio goszczą na stole co najmniej raz w tygodniu, Qra ma fazę.. krecigl
Ostatnio zmieniany: 2016/11/15 14:05 przez kryzysowa.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kluchy, Pierogi, Naleśniki 2016/11/15 19:29 #35645

  • Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1206
  • Otrzymane podziękowania: 3817
kryzysowa napisał:
Ooooo, to jest zdecydowanie miejsce dla mnie B)

Dla mnie też! Pierogi w kazdej ilości i postaci.
Ciasto na pierogi robię od zawsze (tzn. od przedszkola). Kiedyś było to dla mnie danie awaryjne. Jak nie wiadomo było co na obiad - to "liniłam" pierogi. Farsz zawsze jakiś się znalazł :P .
Ostatnio często trafiają na nasz stół pierogi z ricottą (pozostałość po produkcji eMowych serów) i szpinakiem.
Ciasto:
muszę przyznać, że robię "na oko"
1 jajko
ok. 100-200 ml ciepłej wody
łyżka masła
mąka pszenna - dodaję tyle, aby ciasto było sprężyste; po wyrobieniu (początkowo mikserem, potem ręcznie na stolnicy) odkładam na kilkanaście minut przykrywając je miską

Farsz:
ricotta, najlepiej domowej roboty
2 paczki szpinaku "baby" (np. z popularnego sklepu na B.)
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane (1-2 łyżki), wrzucamy kilka ząbków czosnku (uważamy żeby nie przypalić) i partiami dodajemy szpinak. Po całkowitym "zmożeniu" zieleniny, przyprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Studzimy. Siekamy porządnie ostrym nożem i mieszamy z ricottą (proporcje ser-szpinak dowolne, decyduje smak wink-3 ).

Farsz pakujemy w ciasto, gotujemy i gotowe.
Najlepiej podawać z roztopionym masłem i parmezanem.
W wersji bardziej "exclusive" możemy zrobić pierogi w formie dużego ravioli z żółtkiem.
Wycinamy większy kwadrat, szprycą nakładamy farsz w formie pierścienia, do środka wbijamy żółtko, przykrywamy drugim płatem ciasta. Wkładamy delikatnie łyżką cedzakową na wrzątek. Gotujemy kilka min. (do wypłynięcia). Dodatki takie same jak w wersji standard wink-3 .
Ostatnio zmieniany: 2016/11/15 19:31 przez Asia2.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fabiola

Kluchy, Pierogi, Naleśniki 2016/11/26 20:01 #37119

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 15600
  • Otrzymane podziękowania: 48231
Nikt mi nie napisał o kartaczach :burza Przez to musiałam sama dojść za pomocą internetowych przepisów. Wyszło, jak wyszło, ale smacznie!
Nie podam przepisu, bo ciasto wymaga modyfikacji. Składa się z gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę, surowych ziemniaków przetartych i odsączonych jak na plindze. Ja dodałam zmiksowanej cebuli, żeby kluchy nie zszarzały. Do tego jajko, sól i skrobia ziemniaczana, której dałam za mało i kluski mi się nieco rozgotowały.
Mięso mielone (powinna być wołowina) przyprawiłam solą pieprzem, majerankiem i suszonym lubczykiem, jak radzi Magda Gessler.









W przepisach było, żeby gotować pół godziny. Moje były gotowe po 10 min od wypłynięcia.
Ostatnio zmieniany: 2016/11/26 20:02 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, chester633

Kluchy, Pierogi, Naleśniki 2016/11/26 20:31 #37122

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Jak ja wytrzymam na diecie to chyba nawet najstarsi Indianie nie wiedzą. cook krecigl think:
ale muszę się pochwalić, 5 kg już jest mnie mniej, pozostało jeszcze 40 do końca przyszłego roku.
Ostatnio zmieniany: 2016/11/26 20:33 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Kluchy, Pierogi, Naleśniki 2017/03/23 18:04 #55164

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Dzisiaj zapraszam na Pierogi ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
1 łyżeczka soli
2-3 łyżki margaryny lub masła
1 szklanka wody ciepłej

Farsz:
500 g szpinaku (ja miałam świeży)
300 g sera twarogowego
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Szczypiorek czosnku (pęczek)
1 łyżka masła

Wykonanie:
Ciasto. Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołek, dodać margarynę (może być masło), wlać ciepłą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Po wyrobieniu przykryć (żeby nie obeschło) Farsz. Szpinak przebrać, opłukać, pociąć na małe kawałki i zblanszować.
W rondelku roztopić masło i dodać odcedzony szpinak. Lekko poddusić, dodać rozgniecione dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, pokrojony pęczek szczypiorku z czosnku i ser. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na stolnicy rozwałkować kawałek ciasta pierogowego, szklanką wycinać krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
W garnku zagotować lekko posoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Po ugotowaniu podałać z przesmażoną cebulką.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633
Czas generowania strony: 0.178 s.