Ostatnio robiłam sosy, które używany zamiast keczupu do zapiekanek, kiełbasek ogniskowych czy kanapek.
Keczup na bazie cukinii
0,5 kg cebuli
2 szt. papryki słodkiej
Pokroić w kostkę, posolić 2 łyżkami soli i odstawić na 2 godz.
Potem dodać 1,5 kg cukinii pokrojonej w kostkę i 3 szkl. cukru, razem gotować 30 minut.
Zmiksować, dodać 3 słoiczki koncentratu, 2 łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, 1 łyżeczkę pieprzu. Dodać 1 szklankę octu, gotować jeszcze z 10 minut, gorące rozkładać do słoików,
Odwrócić je na 5 minut do góry dnem , nie trzeba pasteryzować.
Można dodać wg. uznania przyprawy [bazylia, oregano, tymianek].
Można użyć przecieru ze świeżych pomidorów, ale ilość trzeba dopasować do smaku i wówczas należy dłużej gotować w celu odparowania nadmiaru wody.
Ja dodaję do sosu sporą garść świeżej bazylii i oregano i uważam, że z tym dodatkiem sos jest smaczniejszy.
Jedną porcję zrobiłam z octu jabłkowego, sos jest nieco słodszy i łagodniejszy i zapewne zdrowszy, tylko nie wiem, jak będzie z przechowaniem, ale chyba nie powinien się psuć, ocet to ocet, konserwuje.
Od kilku lat robię też
sos z papryki i jabłek, wg przepisu z Ukrainy - podała mi ten przepis Kasia - 'Kamma'
2,5 kg czerwonej papryki słodkiej
2 kg jabłek antonówka - obrać pokroić zasypać 1,5 kg cukru + 3łyżeczki kwasku cytrynowego ,zostawić na 10-12 godzin potem gotować 40-60 minut .Zmiksować blenderem dodać sól ,pieprz ,pół łyżeczki mielonej kolendry i 50 ml octu winnego lub normalnego (trochę mniej ) .Jeśli chcemy nieć pikantne trzeba dodać paprykę ostrą z ziarnami lub bez uważajcie na te z ziarnami wystarczy jedna lub nawet pół .Przepis nie ma dokładnych proporcji przypraw trzeba to zrobić do smaku ,po dodaniu przypraw gotujemy jeszcze pięć minut i pakujemy do słoików - sosu nie trzeba pasteryzować
Dodaję 2/3, czyli tylko 1 kg cukru i wystarczy [jesli ktos potrzebuje więcej to po skosztowaniu można dodać] , dodałam też trzy małe papryczki ostre bez ziaren [obróbka w rękawiczkach, bo pieką ręce - wtedy pomaga żel do usg
] - sos jest bardzo smaczny, jabłko wspaniale go zagęszcza, polecam.