Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Obiady nie tylko od święta.

Obiady nie tylko od święta. 2016/11/01 18:56 #33351

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Mamy jesień i to w pełni tego słowa znaczeniu, za oknem :deszcz w ogródkach popracować się nie da :( Czas zajrzeć do garów cook
Podzielę się dzisiaj z Wami moim przepisem na Ser camembert w cieście francuskim

Potrzebne produkty
ser camembert
ciasto francuskie
farsz, ja dałam podsmażone pieczarki i szynkę w oryginalnym przepisie jest podsmażony boczek z cebulką
jajko
mak


Serki przekrawamy na połowę


Z ciasta wykrawamy koło, następnie kładziemy jedną połówkę sera i nacinamy na 8 równych części, na końcach wyciąć je na półokrągło.




Nakładamy farsz i przykrywamy drugą połówką sera




opatulamy serek ciastem, smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy makiem


Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok 25 minut

Serki podane z warzywami, cieszą najbardziej wybredne podniebienie.


Ostatnio zmieniany: 2016/11/01 18:57 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Fabiola, danutal, takasobie, Krzysia, zosiac, chester633

Obiady nie tylko od święta. 2017/01/04 20:20 #42342

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 15585
  • Otrzymane podziękowania: 48193
Tak apetycznie zaczęty temat! I ... cisza!
Już nie raz tu pisałam, że ja w kuchni się spieszę i rzadko są u mnie tak piękne obiady, choć staram się, żeby były smaczne i zdrowe.

Ale znalazłam coś fajnego! W czasopiśmie "As" z 1939r znalazłam taki tygodniowy jadłospis:




PS Zjadłabym na kolację zająca w majonezie lub auszpiku, cokolwiek to znaczy! :mniam
Ostatnio zmieniany: 2017/01/04 20:22 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, chester633


--=reklama=--

 

Obiady nie tylko od święta. 2017/01/04 21:30 #42384

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Zakładając ten wątek liczyłam, że teraz w okresie zimowym będzie miał większe wzięcie, niestety się pomyliłam :(

Auszpik to podawana na zimno delikatna galaretka z mięsem, rybą lub warzywami. cook
Ostatnio zmieniany: 2017/01/04 21:32 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Obiady nie tylko od święta. 2017/01/05 08:15 #42414

  • chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1225
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Roma napisał:
Zakładając ten wątek liczyłam, że teraz w okresie zimowym będzie miał większe wzięcie, niestety się pomyliłam

A może zaglądają tu takie beztalencia jak ja :unsure: i czekają na mega prosty sposób zrobienia czegoś do jedzenia z ,,niczego''. Kochana siedzisz przed kompem to bardzo proszę o przepisik cook jadłem cuda wychodzące z pod twojej ręki więc...... teacher .
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, zanetatacz

Obiady nie tylko od święta. 2017/01/05 10:08 #42424

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Jak mi wróci chęć do pisania to z pewnością coś wstawię, na razie brak weny twórczej :(
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Obiady nie tylko od święta. 2017/01/05 14:57 #42480

  • Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1914
  • Otrzymane podziękowania: 2882
To może ja coś dodam od siebie. Przepis znalazłam w internecie. Nie jest to jakieś szczególnie wykwintne danie ale bardzo smaczne. W sam raz dla kogoś, kto tak jak mój P lubi schabowe ale znudziły mu się tradycyjne kotlety, bądź tak jak ja nie przepada za ich smażeniem ;)

Schab duszony do obiadu

Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe, delikatnie rozbić, posypać solą i pieprzem. Każdy kawałek oprószyć mąką i obsmażyć na złoty kolor, na rozpuszczonym oleju z masłem (ja używam tylko oleju), przełożyć do szerokiego rondla.
Na pozostałym tłuszczu podsmażyć marchewkę pokrojoną w kostkę, cebulę w piórka, pora w talarki i czosnek, wszystko włożyć do mięsa. Dodać ziele angielskie, przyprawę i liść laurowy, zalać wodą (wody ma być tyle, żeby mięso było przykryte). Dusić około 20 min, w zależności od twardości mięsa, na 5 min przed wyłączeniem dodać majeranek.

Mi najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym.
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku, edulkot, chester633, zanetatacz

Obiady nie tylko od święta. 2017/01/05 15:53 #42487

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3029
  • Otrzymane podziękowania: 5297
Łeee,to ja taniej...grzybowa.

wyłudzone od bratowej uszone grzybki namoczyć na noc,rano odsaczyć i udusić na cebulce.

W garze ziemniaczki z gnatem typu np.wędzona po schabie,laur,ziele,czosnek,solo z pieprzaj...i na koniec łyzka śmietany.


Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku, edulkot, chester633, zanetatacz

Obiady nie tylko od święta. 2017/01/06 22:08 #42796

  • Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2807
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Muszle ze szpinakiem pod beszamelem, albo prościej makaron ze szpinakiem wink-3 .

Danie smaczne, sycące i szybkie.
Dokładnych proporcji nie podam, bo nigdy się nie trzymałam przepisu- to moja wersja tego co kiedyś gdzieś jadłam.

Potrzebne będą:

- makaron duże muszle ( na 2 osoby to ok. pół opakowania),
- opakowanie mrożonego szpinaku,
- ser typu feta lub ulubiony pleśniowy,
- kilka ząbków czosnku,
- łyżka masła,
- sól, pieprz do smaku.

Szpinak rozmrozić, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, do rondla włożyć masło, rozpuścić, dodać czosnek, chwilkę poddusić i wrzucić szpinak. Przyprawić do smaku, dodać rozdrobniony ser, rozmieszać i odstawić.

Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody z solą, a nawet powinien być bardziej twardy, ale może być tak jak nam wyjdzie, odsączyć, lekko przestudzić.

W międzyczasie przygotować sos beszamelowy, powiedzmy :

- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- mleko,
- sól, pieprz- najlepiej biały i gałka muszkatołowa.

W rondlu lub na patelni na małym ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać aż ładnie się połączą bez grudek. Powoli wlewamy mleko i stale mieszamy. Wlewam tyle mleka aż sos będzie miał ładną konsystencję, do tego dania lepiej kiedy jest bardziej płynny. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową wg. gustu.
W rondlu o grubym dnie wychodzi zawsze bez grudek.

Do naczynia do zapiekania wlewamy połowę sosu i rozprowadzamy po dnie, muszle napełniamy szpinakiem z serem i układamy ściśle na sosie, polewamy resztą beszamelu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut w temp ok. 170-190oC z termoobiegiem. Beszamel na górze nie ma szczelnie przykrywać potrawy, raczej wlewać się do muszli ze szpinakiem, można jeszcze posypać startym lub pokruszonym serem, jeśli ktoś lubi.

Wersja skrócona, powstała z potrzeby chwili, miałam pół godziny, aby nakarmić głodną rodzinę, na szczęście miałam w domu:

- jakikolwiek makaron,
- mrożony szpinak,
- ser pleśniowy, może też być typu feta,
- czosnek,
- odrobinę masła
i przyprawy.

Szpinak rozmrażamy w mikrofali, w tym czasie gotujemy makaron, odcedzamy.
Do rondla wkładamy masło, wrzucamy posiekany czosnek, potem szpinak, przyprawiamy i dodajemy ser, rozgrzać, zamieszać i wykładać na talerze.

Zdjęć nie posiadam :diabelek .

Mój młodszy, kiedy sam to przygotowuje, dodaje sporo różnych ziół, głównie oregano, bazylię, i lubczyk, bo te suszymy sami, ja opieram się raczej tylko na soli i pieprzu, sery też dodają smaku, ale lubię obie wersje.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, takasobie, edulkot, chester633, Ness, Izula

Obiady nie tylko od święta. 2017/01/08 11:40 #43173

  • Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1914
  • Otrzymane podziękowania: 2882
Betinko ja nie po taniości. U mnie liczy się niska czasochłonność wykonania, bo jeść lubię ale nie lubię stać w kuchni nad garami :lol:
Kolejna propozycja. Szybko i smacznie (tanio również ;))

Pieczona pierś z kurczaka

Piekarnik nastawiamy na 230 stopni.
Piersi myjemy, osuszamy, oprószamy solą i przyprawami (wedle gustu), polewamy oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
W trakcie pieczenia można obrócić mięso na drugą stronę.

Przed pieczeniem




Po pieczeniu




Dodatki wedle gustu i uznania, co komu smakuje ;)
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, takasobie, Krzysia, chester633, haw5

Obiady nie tylko od święta. 2017/01/08 13:18 #43206

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3029
  • Otrzymane podziękowania: 5297
Sos mięsny do ziemniaków, kaszy, ryżu czy klusek. ..

Łopatki kawałek kroimy na 2- 3 cm.
Wrzucamy do miski.

Wlać ze 2- 3 łyżki oleju
Przyprawy wg uznania np.
Czosnek,papryka ostra, miałam akurat marynatę staropolską, i UWAGA dałam sos z torebki śmietanowo -koperkowy.
Nie dlatego, że idealnie miał pasować, tylko szukałam smaku. UDAŁO SIĘ!
Z godzinę to się macerowało, potem na nagrzaną patelnię i dusić do miękkości




Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, chester633, zanetatacz

Obiady nie tylko od święta. 2017/01/09 17:09 #43494

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3029
  • Otrzymane podziękowania: 5297
Boszsz.... niech już się ta zima skończy. ..ja znów żrę!

No,ale jak nie, jak tak! Pyszne to było. ..

Rurki z piersią kurczaka i szpinakiem
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, takasobie, Krzysia, chester633, Izula

Obiady nie tylko od święta. 2017/01/11 12:15 #43829

  • Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2807
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Potrawa wymagająca trochę czasu w piekarniku, ale nasz wkład pracy raczej nieduży.

Udźce z kurczaka pieczone w warzywach

Potrzebne będą:
- udźce z kurczaka, tyle ile damy radę zjeść,
- kilka pieczarek,
- cebula,
- 2-3 malutkie buraki,
- marchewka,
- bakłażan/cukinia,
- ziemniaki
lub jeszcze inne jakie lubimy, zwłaszcza kalafiory i brokuły,
- sól, pieprz, papryka, ulubione przyprawy.

Udźce z kurczaka, posypać solą, pieprzem i takimi przyprawami, jakie kto lubi : majeranek, lubczyk, papryka, curry...

Wszystkie warzywa tego wymagające obrać, umyć i pokroić na duże cząstki: buraki, bakłażan, cukinia, marchew ... w plastry, pół plastry, cebula w grube piórka czyli w ćwiartki lub ósemki, pieczarki zależnie od wielkości, na połówki, ćwiartki lub w całości.
Ziemniaki jeśli młode nie obierać tylko wyszorować szczoteczką, stare obrać, umyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki .

W dużym, dość płaskim naczyniu do pieczenia ułożyć udźce z kurczaka, obłożyć dookoła warzywami, posypać ulubionymi ziołami, przykryć i wstawić do piekarnika. Na chwilę przed wyjęciem można odkryć, mięso jakby wydobyć na wierzch i jeszcze chwilę zapiec, aż skórka zrobi się chrupiąca.

Wszystkie składniki układam tak, że kurczak zawsze jest na wierzchu, to zależy od wielkości brytfanki, czasami część warzyw dorzucam w trakcie pieczenia, bo mięso potrzebuje więcej czasu.

Ziemniaków przed pieczeniem nie solimy ! można je posypać papryką i ułożyć na nich gałązki rozmarynu.

Buraki są obowiązkowe wink-3 żadne inne pieczone nie smakują mi tak jak spod kurczaka, zwłaszcza następnego dnia :diabelek .
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, dodad, piku, halszka, takasobie, chester633, Ness, beatrix+

Obiady nie tylko od święta. 2017/01/18 12:40 #45088

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3029
  • Otrzymane podziękowania: 5297
Fasolkę po bretońsku do stołu podano!

Namoczyć fasoli ilość dla domowników - więcej dla żertych, mniej dla niejadków .
Na drugi dzień rozpalić pod kuchnią - mam, a jakże! I nastawić fasolę w tej samej wodzie co się moczyła,dodając ze 3 kostki wędzone schabowe lub inne, coś w sklepie były.
Czosnek, ziele, liść dodać.
Gdy fasolki zaczynają być pół twarde, wyciągamy kości i obieramy z mięska.
Dorzucamy do gara,a kostki piesom.
Nadal gotujemy i gdy fasolki pękają, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, marjankiem jak mawia Teściopedia.
Gdy już miękuchna, przecieramy ciut pałką do ziemniaków.
Na koniec wymieszany koncentrat pomidorowy z łyżką gęstej śmietany.
Posypać rozmaitym w dłoni marjankiem, chwilę pogotować i e voila!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Obiady nie tylko od święta. 2017/03/23 18:27 #55171

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Mięsne klopsiki duszone w kapuście

Te klopsiki to dobra propozycja obiadowa dla całej rodziny. Potrawę bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem.

SKŁADNIKI:
500g mięsa mielonego wieprzowego,
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej,
1/2 główki kapusty,
1 cebula,
1 marchewka,
2 łyżki masła,
1/2 pęczka koperku,
1/2 łyżki przyprawy warzywnej,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
sok z cytryny,
olej do smażenia,
sól,

PRZYGOTOWANIE:
1. Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładanie wyrobić masę. Z masy mięsnej uformować małe klopsiki. Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
2. Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka. Zalać wodą, solę i gotuję 5 minut. Wodę odcedzić. Do garnka dodać masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić na rumiano. Dodać obgotowaną kapustę. Smażyć około 3 minuty. Następnie do kapusty wlać 1 szklankę wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek, przyprawę warzywną, posiekany koperek oraz pokrojoną marchewkę. Wszystko razem wymieszać i dusić około 20 minut pod przykryciem. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
3. Do kapusty dodać usmażone klopsiki. Delikatnie wymieszać i dusić około 10 minut.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie
Czas generowania strony: 0.183 s.