Ciasteczka migdałowo korzenne Spekulatius - Speculoos, ciasteczka adwentowe.
Podobno zna je cały świat, podobno wypiekało się je w Belgii i Holandii w wigilię dnia św. Mikołaja, a teraz są dostępne cały rok. Podobno do ich formowania używało się specjalnych foremek drewnianych. Ja dowiedziałam się o nich parę tygodni temu, kiedy moja sąsiadka zaopatrzyła się w foremki silikonowe z dołączonym do nich przepisem.
Sąsiadce ciasteczka upiekły się pyszne, ale nie trzymały formy, znalazłam inny przepis i moje wyszły wzorcowe, dziś oddałam właścicielce foremki wraz z nowym przepisem i kilkoma ciastkami na podwieczorek.
Spekulatius
Składniki:
120 g masła o temp. pokojowej
120 g cukru brązowego
250 g mąki pszennej
60 g zmielonych migdałów
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu + szczypta mielonego kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej
skórka starta z jednej cytryny
szczypta soli
Wykonanie:
Masło zmiksować z cukrem, dodać sól, jajko. Przyprawy wymieszać ze skórką z cytryny i migdałami i dodać do masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do całości, zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godz.
Zagłębienia foremek lekko oprószyć mąką, do każdej wcisnąć małą porcję ciasta i rozwałkować, nadmiar ciasta delikatnie usunąć.
Piec w temp. 160
oC w termoobiegu lub w temp. 180
oC przy grzaniu góra/dół.
Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż ciastka przestygną i dopiero wyjmować z silikonowych foremek.
Z tej porcji wyszły mi 3 wsady po 2 foremki.
Upiekłam też ciastka z przepisu załączonego do foremek, ale wycinałam je szklanką i użyłam pieczątek do ozdoby, niestety nawet dość duże wyciskane wzory są słabo widoczne, nie zrobiłam więc im fotek. Ciasto nie nadaje się na filigranowe wzory spekulatius, ale ciasteczka są pyszne, można wykorzystać inne wykrojniki.
Ciastka marcepanowe
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g cukru
125 g masła
50 g marcepanu
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu + szczypta kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej
szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, przyprawy, jajko i pokruszony marcepan. Posiekać nożem a potem wyrobić ciasto ręką. Zawinąć w folię i odstawić na 2 godz. do lodówki.
Ciasto rozwałkować na desce, wycinać foremką i piec w temp. 160
oC w termoobiegu lub w temp. 180
oC przy grzaniu góra/dół.
Pierniki z kolorowymi szybkami
Piekłam dziś kolejną porcję pierników, ubiegłotygodniowe zniknęły z puszek
.
Pierniki robiłam
wg. przepisu pani Jarmili Buczyńskiej i tym razem zrobiłam kilka z kolorowymi szybkami.
Przed lukrowaniem.
Szybki bardzo atrakcyjnie wyglądają w piernikowych domkach i latarenkach, podświetlone tealightem. Efekt taki uzyskamy wysypując otwór potłuczonymi landrynkami. Robimy to kiedy ułożymy już ciastka na blasze, na papierze do pieczenia. Najlepsze są takie najzwyklejsze ( Goplana, Wedel). W pobliskim sklepie były inne, dość jasne, więc kolory szybek też mniej wyraziste.
Po upieczeniu ciastka z szybkami zdejmuję z blachy po ostygnięciu, podważając łopatką.
Nie należy mieszać kolorów, wychodzą okropne.