Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Grzyby zimowe

Grzyby zimowe 2021/01/27 13:49 #224263

  • Andzia
  • Andzia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 510
  • Otrzymane podziękowania: 801
Chciałam Wam pokazać jakie piękne grzybki urosły niedaleko mojego domu. Lubię chodzić po okolicy i poszukiwać różnych odmian grzybów , ponieważ bardzo mnie zadziwiają i intrygują :) Te akurat okazy, z tego co znalazłam w książce, należą do grzybów pojawiających się u nas w zimie. Nazywają się zimówki aksamitnotrzonowe i podobno są jadalne, zdrowe i smaczne. Nie będę próbować bo się boję, pozostanę przy podziwianiu. :) A może ktoś z Was je jadł?? Albo macie zdjęcia jakiś niesamowitych okazów rosnących w Waszej okolicy? Właściwie to zastanawiałam się gdzie umieścić tego posta bo grzyb to przecież ani roślina ani zwierzę....





Ostatnio zmieniany: 2021/01/27 13:51 przez Andzia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, Efkaraj, VERA, nowababka, dultom

Grzyby zimowe 2021/01/27 16:19 #224272

  • dultom
  • dultom Avatar
  • Online
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2838
  • Otrzymane podziękowania: 12226
Prezentują się wspaniale, soczyście, ale może rzeczywiście lepiej nie próbować.
Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach
Ostatnio zmieniany: 2021/01/27 16:39 przez dultom.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll


--=reklama=--

 

Grzyby zimowe 2021/01/27 17:47 #224282

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13598
  • Otrzymane podziękowania: 31840
Płomienica aksamitnotrzonowa = zimówka aksamitnotrzonowa. Jest jadalna, ale od od trującej hełmówki obrzeżonej i maślanki wiązkowej oraz jadalnego łuszczaka zmiennego różni się... wysypem zarodników – te mają wysyp ciemniejszy. A sprawdzić to można zostawiając na noc na białej kartce papieru, blaszkami do dołu*.
Mimo wszytko, polecam podziwiać, bez konsumpcji ;)


* - info ze strony ludzkietropy.pl
Ostatnio zmieniany: 2021/01/27 17:49 przez Efkaraj.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Grzyby zimowe 2021/01/27 22:13 #224325

  • Zielona Ania
  • Zielona Ania Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Posty: 293
  • Otrzymane podziękowania: 1000
Płomienica aksamitnotrzonowa jest bardzo smacznym grzybem. Zbieram w lesie jak tylko mam okazję. Czasem też coś się pojawi na jakimś pieńku w ogrodzie. Najlepiej obrabiać po zbiorze same kapelusze, bo trzonki mogą być łykowate. Za to kapelusze pyszne, delikatne - najprościej przyrządzić na maśle, z cebulką. Dobre też do omletu. U mnie w okolicy trafiam tylko na bardzo niewielkie grupki, więc nigdy nie było okazji popróbować coś innego z nią zrobić, a przy większej ilości możliwości kulinarne są na pewno duże.
Bardzo mnie zainteresował temat zimowych grzybów jakiś czas temu. Okazuje się że zimowe grzyby łatwo się oznacza i jest to najbezpieczniejsza dla niedoświadczonych grzybiarzy pora roku. W przypadku zimówki możliwość pomyłki (z hełmówką jadowitą) jest jesienią, ale nie zimą, bo wtedy żadnego trującego gatunku podobnego już nie ma. Bardzo polecam poszukać filmików zapalonych grzybiarzy, np. z serii Paweł i grzyby, bo tam są bardzo czytelne porównania gatunków.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka, Andzia, dultom

Grzyby zimowe 2021/01/27 23:11 #224328

  • Ave
  • Ave Avatar
  • Online
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1372
  • Otrzymane podziękowania: 3582
Bardzo interesujące. Uwielbiam grzyby i grzybobrania, jednak zbieram tylko grzybki w sezonie i raczej z "gąbeczką" pod spodem. Blaszkowe zostawiam dla większych znawców.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, dultom

Grzyby zimowe 2021/01/28 09:24 #224337

  • Andzia
  • Andzia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 510
  • Otrzymane podziękowania: 801
Zielona Aniu, to u mnie tych grzybków było chyba ze 4 większe kępki więc dla odważnych na pewno byłaby szansa na szaleństwa kulinarne :)
W tym samym miejscu znalazłam kiedyś uszaki bzowe, ale maleńkie jeszcze.



A koło tych zimówek, tylko już wyżej na pniach rosną takie grzybki; zwykłe huby? czy coś innego jeszcze?





Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, Zielona Ania, dultom

Grzyby zimowe 2021/01/28 10:42 #224345

  • beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 3359
  • Otrzymane podziękowania: 10519
Ja w tamtym roku dostałam do przyrządzenia czarkę szkarłatną . Młodzież tak się nudziła , a że mój syn i zapalony wędkarz i grzybiarz , to poszli do lasu i przytargali reklamówkę grzybów . Widziałam je wcześniej w lasach , ale nie wiedziałam , że jadalne . Smakoszem grzybowym nie jestem , ale coś tam dzióbnęłam .

28 stycznia



Beata
Ostatnio zmieniany: 2021/01/28 10:45 przez beatazg.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, Zielona Ania, Ave, dultom

Grzyby zimowe 2021/01/28 11:21 #224349

  • a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 4237
  • Otrzymane podziękowania: 16366
Czarki zdecydowanie ładniej wyglądają w lesie niż na patelni :P
Z późno jesiennych, zimowych think: ciekawych grzybów u mnie w tym roku wyrósł bocznik. Znalazłam go na orzechowym pniu. Nie zerwałam go bo tak fajnie wyglądał :P
07.11.2020
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, Zielona Ania, Ave, nowababka, dultom

Grzyby zimowe 2021/01/28 11:41 #224350

  • Andzia
  • Andzia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 510
  • Otrzymane podziękowania: 801
Beato, śliczne te czarki, w sensie w naturze jak rzuciłam okiem na zdjęcia w internecie :) Nie wiedziałam o takich grzybach.

A to moje boczniaki z tamtego roku, nie mogę się doczekać tegorocznych zbiorów cook





Uprawiałam tez grzyby shitake i też były całkiem smaczne , choć one są dla mnie aromatyczniejsze jako suszone. Ale sama uprawa była przyjemnością :)

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, beatazg, Zielona Ania, Ave, a.nia, dultom
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.169 s.