Iwona, nie chcę Cie martwić, ale ona na Twoich zdjeciach
zupełnie nie wygląda na Blue Umbrellas. Nie ten kształt liści, nie to wybarwienie i do tego, ten falujacy margines... Gdybyś wrzuciła tę hostę do identyfikacji, napisałabym Ci, że to - biorąc pod uwagę to, co wyżej napisałam - prawdopodobnie Blue Angel, czy Blue Mammoth, ale z naciskiem na ta pierwszą.
Moja Blue Umbrellas, to roślina mająca ponad 6 lat, może nawet 8?
Rośnie na zasobnym, ale nieco suchym stanowisku, gdzie została przesadzona 2 lata temu, bo na poprzednie zrobiła się za duża. Faktycznie, nieco odchorowała w ubiegłym roku przesadzenie, ale w sezonie 2016 już nieco wróciła do normy. Rośnie bardzo powoli i równie wolno nabiera cech mocarnej hosty.
Wymaga dobrego stanowiska : półcienistego, obfitego nie tylko w składniki pokarmowe, których trzeba jej dostarczyć więcej, niż innym, mniejszym hostom, ale także w większe ilości wody. Wiosną powinna dostać nieco azofoski a w trakcie sezonu, kilka razy ( do 15.VII.) warto podlać ją naturalna gnojówką z chwastów. Ta zasada obowiązuje przy uprawie wszystkich dużych host.
Hosta Blue Umbrellas po starciu wiosennego, matowego pudru, staje sie ciemna i błyszczaca
.