Helleborus x lemperii HGC® 'Winter Ballet® Pink Flare'
ciemiernik Lempera
'Winter Ballet® Pink Flare'
'Pink Flare', znana pod nazwą hodowlaną HL 1040, to jedna z nowszych odmian ciemiernika Lempera z serii 'Winter Ballet', która wyszła spod ręki niemieckiego hodowcy, Josefa Heugera i zaliczana jest do
Helleborus Gold Collection. Do serii tej należą również odmiany: Cozy Red, Cozy White,
Frilly Rosy,
Frilly Ruby,
Frostfire,
Grand Red,
Honey, Kacy, Karli, Katie,
Lana,
Leila,
Lenia,
Leona, Liah,
Liara, Linda, Linn,
Lisann,
Liva,
Lola, Lulu, Red Reverie oraz White. W botanicznym ujęciu wszystkie one są międzygatunkowymi hybrydami ciemiernika białego i ciemiernika mieszańcowego:
Helleborus lemperii = Helleborus niger x Helleborus x hybridus. Nazwa gatunkowa honoruje niemieckiego hodowcę, Josefa Lempera, pioniera w rozwoju nowoczesnych odmian ciemierników.
Pink Flare to odmiana, która wyróżnia się dużymi - ich średnica to około 9 cm - kwiatami o zmiennej kolorystyce. Rozpoczynają kwitnienie od zdecydowanych, purpurowych tonów, by następnie przejść do delikatnie cieniowanego różu, intensywniejszego na brzegach i stopniowo jaśnieć aż do bieli. Miseczkowate, zbudowane z 5 płatków, ułożonych w pojedynczym okółku, przeważnie skierowane są na zewnątrz. Liście są ciemnozielone z jaśniejszym zielonym unerwieniem, umiarkowanie błyszczące, gładkie; skórzaste i twarde o charakterystycznie piłkowanych brzegach. Opisywana jest jako roślina o średniej sile wzrostu, która ma osiągać około 30 cm wysokości przy rozłożystości kępy do 45 cm. Reklamowana jako wcześnie rozpoczynająca kwitnienie, bo już
w listopadzie, w naszych warunkach klimatycznych zapewne będzie to uskuteczniać dopiero na przełomie lutego i marca.
Odmiana polecana jako roślina łatwa w uprawie. Wystarczy zapewnić jej lekko półcieniste stanowisko latem a słoneczne zimą oraz umiarkowanie wilgotną glebę. Świetnie nadaje się do uprawy w pojemnikach.
Uwaga! Ciemierniki to rośliny o właściwościach powodujących uczulenia skórne, dlatego wszelkie prace pielęgnacyjne powinny być prowadzone w rękawicach.
wojtek napisał:
Winter Ballet®
Pink Flare to nowość z moich jesiennych zakupów ... chyba poczuł już wiosnę
fot. 26.02.2026
wojtek napisał:
Winter Ballet® Pink Flare rośnie u mnie w całodziennym słońcu

... ale robiłem co mogłem i fociłem aż do zachodu

Kwiaty tej odmiany mają taką cechę że
płatki im starsze tym się bardziej rozjaśniają. Ale to dopiero pierwszy sezon, więc do obserwacji.
fot. 05.03.2026