Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/07 08:03 #314321

• Monika83
  • Monika83 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4439
Anemone Aubergine with White Edge. Fot.6.03.2024r.
. Nn.
. Double White Spotted.
.
.
Ostatnio zmieniany: 2024/03/14 10:57 przez Monika83.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Kalmia, takasobie, chester633, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, ewacz ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/07 22:51 #314372

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 76461
Helleborus x hybridus ‘Deborah ‘ (Winterangels)

Czekam, czekam, a on nie chce rozwinąć tego pierwszego kwiatu! Helleborus x 'Sun Flare'

fot. 07.03.2024r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, chester633, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, ewacz, Shalina, DorotaZ, ewakatarzyna ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/08 15:17 #314405

• jugo
  • jugo Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16598
Troszkę się ich uzbierało,nawet nie sądziłam że jest ich w ogrodzie aż tyle.Takie N.N.,ale dla mnie nie ma to znaczenia,czy to jest siewka,
czy jakiś wypas.Nie jestem kolekcjonerem,ale dzięki nim mam trochę koloru w ogrodzie.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, chester633, zanetatacz, Franusiowa, elakuznicom, Danusia, ewacz, Shalina, a.nia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/08 19:51 #314430

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 50848
Siewki od kuzynki:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, zanetatacz, Franusiowa, elakuznicom, basik, Danusia, ewacz, Shalina, ewakatarzyna, Monika83 ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/08 20:51 #314437

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 71088
Helleborus 'Double Black' rozwija kolejne kwiaty.

fot. 08.03.2024

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, Franusiowa, elakuznicom, Danusia, ewacz, Shalina, DorotaZ, ewakatarzyna, Rozalia

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/08 21:20 #314440

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Z takimi długimi nogami to się może na wybieg dla modelek załapie gwizdac

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, takasobie, zanetatacz, Franusiowa, elakuznicom, Danusia, ewacz, janka.p, DorotaZ, ewakatarzyna ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/08 22:36 #314450

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Nie mam etykiety przy tym ciemierniku, nie mam go też w spisie, a dobrze pamiętam, jak go sadziłam... Co to jest i skąd, tego nie pamiętam.
Ładny, pastelowy, z kołnierzykiem, czyli jakiś Anemone Picotee...

fot. 08.03.2024r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, ewacz, Shalina, a.nia, DorotaZ, ewakatarzyna ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/08 23:07 #314456

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Znalazłam sieweczkę. Niby zwykły pustaczek, ale ma bardzo delikatne i niesamowicie cienkie płatki kwiatu, wręcz prześwitujące.

pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2024/03/08 23:08 przez basik.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, GosiaM, ewacz, Shalina, DorotaZ, ewakatarzyna ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/09 16:45 #314482

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Pierwszy raz zakwitł Helleborus 'Anemone Aubergine with White Edge'

Helleborus x hybridus

Moje sieweczki

Ta ma ciekawy kolor, pastelowy łosoś

i taka barwna, dość ciemna

fot. 09.03.2024
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, ewacz, Shalina, a.nia, DorotaZ, ewakatarzyna ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/10 16:06 #314580

• Rozalia
  • Rozalia Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 800
Aż jeden z kilku z OL wyszedł naprawdę Anemone. Co ciekawe dzisiaj zauważyłam, że jest zrośnięty z drugim, który ma ładne metaliczne pokrycie płatków
Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, elakuznicom, Danusia, ewacz, Shalina, DorotaZ, ewakatarzyna, Monika83

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/10 16:07 #314581

• Rozalia
  • Rozalia Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, takasobie, zanetatacz, basik, Danusia, ewacz, Shalina, DorotaZ, ewakatarzyna

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/10 16:28 #314585

• Rozalia
  • Rozalia Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
Helleborus Double Purple

Rozalia
Ostatnio zmieniany: 2024/03/10 16:29 przez Rozalia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, takasobie, zanetatacz, ewacz, wojtek, Shalina, DorotaZ, ewakatarzyna, Monika83

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/10 18:46 #314596

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Ciemiernik Golden Sunrise został dziś podzielony na trzy części, z czego dwie zostają w moim ogrodzie. Oby dobrze zniósł ten siłowy podział nożem kuchennym...

fot. 09.03.2024r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, zanetatacz, basik, Danusia, ewacz, wojtek, Shalina, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/10 21:00 #314616

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26377
I jeszcze raz siewka z nasion od Asi2 tym razem w pełni kwitnienia :)

Co prawda nie powtórzył cech ale i tak jest śliczny :kocham
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2024/03/10 21:02 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, takasobie, zanetatacz, Danusia, ewacz, Shalina, DorotaZ, ewakatarzyna, Monika83 ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/10 22:51 #314635

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Wiesiu, po ilu latach zakwitły?

Helleborus x hybridus 'Rock`n Roll'- on nigdy nie dał żadnego potomstwa.

fot. 09.03.2024r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, zanetatacz, Danusia, ewacz, Shalina, DorotaZ, ewakatarzyna, Borislava.Kirilova, Monika83 ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/11 10:24 #314653

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Trzy lata to trwało Polu :zielony
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/11 23:00 #314727

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Przeważnie tyle wynosi czas od wysiewu do pierwszego kwiatu, choć mam też siewki, które mają 5 lat i kwiatów nie pokazują. krecigl

Zaczyna kwitnąć moja ukochana zielona siewka o długich nogach i kwiatach, jak miseczki.

fot. 10.03.2024r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, piku, takasobie, basik, Danusia, ewacz, Shalina, a.nia, dultom ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/03/12 21:12 #314797

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Polu z nasion od Asi wyrosły mi dwie rośliny i tylko jedna zakwitła druga jest taka mikra że na zdjęciu niewiele co widać :(

Asia2 napisał:
Coraz bardziej upodabnia się do mamusi :woohoo: może w kolejnym sezonie będzie wyglądał inaczej think:

Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2024/03/12 21:13 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, ewacz, Shalina, dultom ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/12 21:32 #314799

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Wiesiu, Twoja sieweczka ma śliczny kołnierzyk :mniam Anemonek Ci się wysiał! :slonko

U mnie też sieweczka, a w zasadzie samosiejka sprzed ok. 10 lat.

fot. 10.03.2024r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, ewacz, Shalina, dultom, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2024/03/13 17:33 #314836

• ewacz
  • ewacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6339
Od ciemiernika 'Double Ellen Piccote' z samosiewu mam siewkę, która kwitnie po raz drugi.

Blisko niej wyrosła inna samosiewka. Może to od 'Prince Double Pink' To też dwulatka.

A w tej kępce mam dwie różne samosiewki. Ta ciemniejsza kwitła w ubiegłym sezonie ale żyłkowana pokazała się dopiero teraz

Inne samosiewki choć pączki mają to na rozwinięty kwiat jeszcze muszę poczekać. Szczególnie ciekawią mnie te, które będą kwitnąć pierwszy raz.
Pozdrawiam, Ewa
Ostatnio zmieniany: 2024/03/13 18:00 przez ewacz.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, takasobie, zanetatacz, basik, Danusia, Shalina, dultom, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych
Czas generowania strony: 0.183 s.