Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/10 13:27 #337721

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 50330
Ja na siewki od kuzynki muszę chwilę poczekać, a tymczasem...

Ostatnio zmieniany: 2025/03/10 13:27 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, babciakrysia, a.nia, DorotaZ, Borislava.Kirilova ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/10 15:50 #337729

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6145
Miłko, śliczne!
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, elakuznicom

--=reklama=--

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/10 18:28 #337739

• wojtek
  • wojtek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 47145
Helleborus orientalis 'Ashwood Fascination' ... dzisiaj posadzona moja nowinka :mniam

fot. 10.03.2025

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Kalmia, halszka, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, babciakrysia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/10 19:46 #337759

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 70158
Wojtku kwiaty 'Ashwood Fascination' są bardzo podobne do kwiatów odmiany 'Senna' :woohoo:

NN-ki

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, babciakrysia, wojtek, DorotaZ, SantaRispetto ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/10 21:01 #337775

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Poll napisał:
Młody Helleborus 'Wintry Wonders Double Candy' stracił w wyniku mrozów jeden pęd, ale te, które czaiły się dopiero przy gruncie przetrwały i rozwijają ciekawe kwiaty... Polecam, jest jeszcze w Sadzawce po 48 zł.

fot. 08.03.2025r.
.

Polu przyznam, że jestem zdziwiona wyglądem kwiatów tego ciemiernika na Twoich zdjęciach. Na stronie Sadzawki jest opis ... 'Przepiękny ciemiernik o podwójnych kwiatach. Płatki białe, lekko zaróżowione, z intensywnie bordową obwódką.'

Wiem, że kwiaty ciemierników są zmienne kolorystycznie w różnych fazach kwitnienia, ale, żeby aż tak? think:
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, elakuznicom, babciakrysia, Borislava.Kirilova

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/11 14:53 #337803

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 75975
Masz rację Basiu, tak się zafascynowałam tym przepięknym kwiatem, że nie sprawdziłam, jak faktycznie ma wyglądać (to jego pierwsze kwitnienie). Już złożyłam reklamację.

Helleborus x ViV Liliana

fot.11.03.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/03/11 15:33 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, babciakrysia, a.nia, DorotaZ, Borislava.Kirilova, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/11 22:00 #337849

• Willow
  • Willow Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2063
Single White Dark Center and Edge od Rudnickich kupiony parę tygodni temu, przetrzymany w domu bo mroźno było, wypuścił kwiat :kibic a pisałam, że pewnie zakwitnie w następnym sezonie. Ten "dark edge" - to naprawdę trzeba mocno się przyjrzeć, jest taka smużka purpury na płateczkach, może kolejne kwiaty pokażą większy zakres barwnego marginesu. Ogólnie ładny, elegancki kwiat i zdrowe liście, które ruszyły w ciepełku parapetu :) :)

pozdrawiam słonecznie Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, babciakrysia, DorotaZ, SantaRispetto, Monika83

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/11 22:07 #337852

• Willow
  • Willow Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2063
Siewka wieloletniego u mnie ciemiernika białego, bezodmianowego, zakwitła pięknymi kwiatuszkami z lekkim różowym podmuchem, zupełnie niewidocznym u rośliny matecznej. Skąd ten rumieniec, skoro w sąsiedztwie nie ma innych odmian i gatunków? Sam egzemplarz zdrowy i startujący dużą ilością kwiatów (5) jak na takie maleństwo.

pozdrawiam słonecznie Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, halszka, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, babciakrysia, janka.p, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/12 07:36 #337859

• Monika83
  • Monika83 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4378
Yellow Lady. Fot.11.03.2025r.
.
. Pomyłka z OL. Chyba to odmiana Lenia jest, w chwili zakupu były dostępne w tym sklepie odmiany Lenia, Karli, Leona,Lulu itp.
.
. Double Red Spotted.
Ostatnio zmieniany: 2025/03/12 18:54 przez Monika83.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, Danusia, babciakrysia, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/12 11:45 #337884

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 19473
Siewki i mix'y marketowe z ostatnich dni..

Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2025/03/12 11:46 przez a.nia.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, babciakrysia, DorotaZ, SantaRispetto ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/12 20:01 #337924

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23618
Moje dopiero zaczynają

Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, basik, a.nia, DorotaZ, SantaRispetto, Monika83 ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/12 20:40 #337928

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Kundelki, ale urody im nie brak ...

Taki uroczy piegusek ... sieweczka od Poli :buziak

fot. 12.03.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, a.nia, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/13 21:24 #338012

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
DorotaZ napisał:
Ciemiernik z OL - niestety nie oznaczyłam go i teraz nie pamiętam jaka to odmiana :glupek
fot. 3 marca 2024

Dorotko wiesz już jaka to odmiana? Mam takiego samego z OL. Nabyty jako 'Anemone Aubergine with White Edge', ale nim nie jest. Na moje oko, to mamy odmianę Helleborus Single 'Aubergine White Edge'

fot. 12-13.03.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, takasobie, elakuznicom, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/13 23:04 #338026

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 75975
Helleborus x sternii 'Silver Star'

Helleborus 'ViV Rafaella'

Moja siewka o jaskrawych barwach (Beloved Daga)ma już kilka dobrych lat, ale powoli się namnaża:

fot.12.03.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/03/13 23:49 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, elakuznicom, basik, Danusia, a.nia, DorotaZ, SantaRispetto, Borislava.Kirilova, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/14 06:36 #338032

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Polu ciemiernik Sterna 'Silver Star' uprawiasz w gruncie?
... a sieweczka bardzo urodziwa :mniam

Helleborus hybridus Purple Big Flower ... ani purple, ani big :heart

Sieweczka ... fajnie patrzy w oczy, jak się nad nią stoi.

NN, bardzo podobny do odmiany 'Snow Frills', ale trochę ma wyższe nóżki.

fot. 12-13.03.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, DorotaZ, Borislava.Kirilova, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/14 10:31 #338042

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Basia ostatni-biały to nie czasami Snow Drift z Sadzawki ..? Wydaje mi sie, że też go kupowałaś rok temu... think:
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/14 10:33 #338043

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Pola siewka (Beloved Daga) śliczna... :kocham
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2025/03/14 10:33 przez a.nia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/14 13:38 #338056

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
a.nia napisał:
Basia ostatni-biały to nie czasami Snow Drift z Sadzawki ..? Wydaje mi sie, że też go kupowałaś rok temu... think:

Niestety Snow Drift odszedł do zielonego nieba :placz Nawet chciałam odkupić tą odmianę, ale już więcej jej nie było w Sadzawce :(
Pokazany jest kupiony jako siewka, ale nie dopytałam o rodzica :(

NN, już wieloletni ...

pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2025/03/14 13:39 przez basik.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, a.nia, DorotaZ, SantaRispetto, Borislava.Kirilova, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/14 16:54 #338063

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 50330
A tera mój. Podobnie jak Basi jest u nas prawie od zawsze i nawet nie pamietam skąd go mam. Na pewno mam od kogoś z czasów przedforumowych.

I ten, co ostatnio pokazywałam, ale się jeszcze bardziej otworzył

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, zanetatacz, basik, Danusia, a.nia, DorotaZ, SantaRispetto, Borislava.Kirilova ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/15 17:05 #338161

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33953
Nie jestem pewna, czy u mnie się cieszą, że rosną. Raczej słabo im to idzie. Ale zakwitła sieweczka od Danusiu

Po za tym, najładniej ma się kępa Anja Oudolf

Reszta nie skora do namnażania

Mia Marble

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, a.nia, janka.p, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych
Czas generowania strony: 0.199 s.