Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/05 21:05 #337434

• Willow
  • Willow Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2056
VIV Rafaella cudna, piękny odcień, :kocham uwielbiam kwiaty pojedyncze i tak ładnie wznoszące się do góry, że nie trzeba leżeć plackiem, aby spojrzeć im w oczy :jupi
W ogrodniczym w Płouszowicach widziałam dziś bardzo piękne, wypasione ciemierniki za 46 zł identyczne z tymi z OBI za 90 zł. Ceny są szalone, producenci albo sprzedawcy żerują na popularności tych roślin. Rozmawiałyśmy z panią pracującą w tym sklepie o fenomenie popularności ciemierników w ostatnich sezonach i o tych wyśrubowanych cenach. Obie mamy w ogrodach od lat ciemierniki białe, które nie były popularne, prawdopodobnie ze względu na brak odpowiedniej promocji. Kępa mojego H. niger ma chyba ze 20 lat, kupiłam go pod wpływem impulsu, kiedy zobaczyłam kwitnący kwiat w ogródku przy szeregówce na osiedlu moich rodziców.
pozdrawiam słonecznie Ewa
Ostatnio zmieniany: 2025/03/05 22:04 przez Willow.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, zanetatacz, elakuznicom

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/05 21:38 #337441

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 75912
White Beauty:

fot. 05.03.2025r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, halszka, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, DorotaZ, Katarzyna2021 ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/06 21:20 #337481

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 70074
Helleborus x hybridus 'Amor', jak dla mnie bardzo ciekawa odmiana :kocham

fot. 06.03.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, halszka, takasobie, elakuznicom, Danusia, wojtek, DorotaZ, SantaRispetto, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/07 18:53 #337520

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Moje dzisiejsze zakupy w jednej z bielskich szkółek :jupi

Helleborus x hybridus 'Double Ellen Red'

Helleborus x hybridus 'Double Ellen Pink Picotee'

Helleborus x hybridus 'Double Ellen Pink Spotted'

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, a.nia, janka.p, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/07 23:50 #337547

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Janko ja na swojego korsykańskiego 'Silver Lace' po mrozach nawet nie poszłam spojrzeć, bo z pewnością wygląda tak jak Twój, albo jeszcze gorzej krecigl

Helleborus x hybridus 'Dark as Night'

Moja siewka ...

Fajna jest, zwłaszcza, że patrzy na wprost.

fot. 07.03.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, halszka, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, a.nia, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/08 16:51 #337562

• Monika83
  • Monika83 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4354
Anemone White Spotted fot.8.03.2025r

Nn
Ostatnio zmieniany: 2025/03/09 18:57 przez Monika83.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, halszka, takasobie, jugo, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/08 20:48 #337603

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 75912
Młody Helleborus 'Wintry Wonders Double Candy' stracił w wyniku mrozów jeden pęd, ale te, które czaiły się dopiero przy gruncie przetrwały i rozwijają ciekawe kwiaty... Polecam, jest jeszcze w Sadzawce po 48 zł.

fot. 08.03.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/03/11 14:55 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, jugo, elakuznicom, Borislava.Kirilova, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/08 21:21 #337613

• Willow
  • Willow Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Mój najulubieńszy to zwykły H. niger i to bezodmianowy. Przesadzony po 20 latach bytowania w jednym miejscu odchorował, ale odbił i kwitnie pięknymi, dużymi, śnieżnobiałymi kwiatami, zwabiającymi wygłodniałe pszczoły.

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, takasobie, jugo, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, janka.p

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/08 21:28 #337614

• Willow
  • Willow Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Przekwitający H. niger Advent Star łapie różowe kolorki. Bardzo cenię tę odmianę za niezwykle długie kwitnienie i zdrowie. Ta istota rozpoczęła kwitnienie u mnie w październiku, a teraz mamy marzec. Polecam wszystkim! flower

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, takasobie, jugo, elakuznicom, Danusia, janka.p, Borislava.Kirilova

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/08 23:15 #337619

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24002
Nn
-Anemone red

-Anemone white
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2025/03/08 23:20 przez zanetatacz.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, jugo, elakuznicom, basik, Danusia, wojtek, a.nia, DorotaZ, SantaRispetto ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/09 12:38 #337639

• jugo
  • jugo Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16557
Etykietkę gdzieś wywiało,ale pamiętam że ma piękne marmurkowe liście.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, a.nia, DorotaZ, Borislava.Kirilova, Monika83 ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/09 14:16 #337648

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 50301
Cieszę się, ze tak pięknie się rozwijają!

Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, a.nia, DorotaZ, Borislava.Kirilova, Monika83, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/09 17:30 #337658

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7638
Jeszcze z zimowych zymonowych zakupów mam ciemiernika HGC Purple Sunrise. Mrozy spędził w widnej pownicy, , jeszcze musi poczekać na miejscówke. Ciekawa jestem, czy rosnąc w gruncie miałby taki samo wybarwienie. Jest cudny :kocham

Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2025/03/09 18:49 przez halszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, Katarzyna2021, Borislava.Kirilova, Monika83, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/09 17:39 #337660

• Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 11592
U mnie różne kwitnące siewki, :kocham wielkie poruszenie, jak to siewki nie wiadomo, co się wysiało Poli i Wiesi :przytulam . Cudne są

i zbliżenie
na kwiatek, który
patrzy do góry

Można się bardzo zakręcić ciemiernikowo, moje podlane od razu podniosły kwiat

Ostatnio zmieniany: 2025/03/09 17:48 przez Katarzyna2021.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, wojtek, a.nia, DorotaZ, Borislava.Kirilova ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/09 19:38 #337672

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Jeszcze chwila, a rozwinie swój pierwszy kwiat Helleborus ViV® Raffaella :tup

Natomiast u odmiany ViV® Stefania pierwszy kwiat już przekwita. Nabrał kolorów w odcieniach beżu i brązu.

fot. 09.03.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, a.nia, DorotaZ, Katarzyna2021

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/09 19:49 #337675

• zielonajagoda
  • zielonajagoda Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2408
Nn-ki, cieszą oko moje :)

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, halszka, takasobie, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, a.nia, DorotaZ, Katarzyna2021, SantaRispetto ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/09 20:50 #337687

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6338

Podmarznięta Anja Oudolf

Lenia

Pink Frost

Ciemiernik do GosiM
Ostatnio zmieniany: 2025/03/09 20:51 przez DorotaZ.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, takasobie, zanetatacz, basik, Danusia, wojtek, a.nia, Katarzyna2021 ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/10 09:00 #337704

• Monika83
  • Monika83 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4354
Anemone Red. 10.03.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/03/10 09:01 przez Monika83.
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, takasobie, Danusia, DorotaZ, SantaRispetto

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/10 10:36 #337712

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6144
Moja siewka. Urodziwa, prawda?

Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, takasobie, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, Danusia, a.nia, DorotaZ, SantaRispetto, Borislava.Kirilova

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/03/10 11:57 #337717

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 19472
nawet bardzo urodziwa Swietko... też czekam na rozwinięcie pąku siewki, którą od Ciebie dostałam... :tup
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, elakuznicom
Czas generowania strony: 0.194 s.