Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/24 19:47 #336863

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 75998
basik napisał:

Poproszę o namiary na lekarza ... :lol: :silly:

Basiu, samo musi przejść.... :silly:

Helleborus 'Amor', któremu po mrozach zostały dwie łodygi kwiatowe, dziś robił za karmnik dla owadów. Na płatkach kwiatu widać uszkodzenia od niskich temperatur

Helleborus x 'Hello Pearl'

fot. 24.02.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/02/24 23:55 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, takasobie, chester633, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/24 19:58 #336866

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17721
A ja dzisiaj biegałam z :podlewam , bo strasznie u mnie sucho. Ciemierniki, które wczoraj podlałam, dziś prezentowały się trochę lepiej. To zapewne efekt nawodnienia i rozmarzania gruntu, chociaż u mnie jeszcze trochę trzyma.
W każdym razie poleciałam z wodą po ciemiernikach i zimozielonych.
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, zanetatacz, elakuznicom, DorotaZ

--=reklama=--

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/25 10:45 #336900

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17721
Dzisiejszy obchód pełen pozytywnych niespodzianek. Pokażę Wam 2 ciemierniki, które wyglądały najgorzej i prawie nie dawałam im szans na zmartwychwstanie:
'Sensas'
23.02.2025

25.02.2025r.

W najgorszej kondycji jest Monte Christo, ale poza mrozem, zmaga się z chorobą grzybową:

23.02.2025

25.02.2025 (po wizycie u fryzjera ;))

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Ostatnio zmieniany: 2025/02/25 11:56 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, zanetatacz, elakuznicom, basik, wojtek, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/25 19:03 #336914

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 70185
Poll napisał:
basik napisał:

Poproszę o namiary na lekarza ... :lol: :silly:

Basiu, samo musi przejść.... :silly:
.

Na razie helleboroza rozwija się i to w szybkim tempie :grabie

Pierwszy kwiat rozwinęła sieweczka, którą dostałam od kolekcjonerki ciemierników, Uli Wesołowskiej.

fot. 25.02.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/25 19:45 #336918

• Willow
  • Willow Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2066
Dziś w OBI trafiłam na przecenę ciemierników, wokół roślin uwijał się rój pań, rotfl Cena zjechała do 15 zł za ciemierniki korsykańskie Silver Lace i coś koło 13 zł za odmianowe mieszańce orientalne a za większe donice - 30 zł (to obniżka z tych 90 zł poprzednio). Wyboru już nie było, jakieś mocno wymęczone bladawce pozostały, ale przyjrzałam się korsykańskim, na które polowałam - i przeszło mi, nic fajnego, szczególnie mając w pamięci to, co napisała o nich Janka :dry: Ze sklepu wyszłam z cebulami lilii martagon :diabelek . Może jednak w innych OBI jeszcze są jakieś nadające się do nabycia egzemplarze, zatem daję cynk 2pisze
pozdrawiam słonecznie Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, halszka, zanetatacz, elakuznicom, basik, DorotaZ

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/26 17:54 #336974

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dzisiejsza dostawa z Zielonego Zakątka :jupi

- Helleborus x hybridus 'Senna',
- Helleborus x hybridus 'Xantia',
- Helleborus x hybridus 'Jana',
- Helleborus x hybridus 'Elise',
- Helleborus x hybridus 'Dafine',
- Helleborus x hybridus 'Cheryl's Shine'.

Późne, pochmurne popołudnie nie służy jakości zdjęć, więc pokażę tylko te, które skradły moje serce na dzień dobry :mniam

Ciemiernik 'Jana'

... i zachwycająca 'Senna' :kocham

fot. 26.05.2025
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2025/02/27 16:44 przez basik.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, piku, halszka, chester633, zanetatacz, Danusia, wojtek, a.nia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/26 18:10 #336975

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7660
Też chciałam zamówić Sennę, ale już nie było :(, śliczna jest :kocham . Do mnie za to dziś przyjechały Jana i Abigail, fotki wstawię jutro, bo teraz już ciemnica.
Pozdrawiam
Halina
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, zanetatacz, janka.p

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/26 19:11 #336984

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Basiku, mogę uprzejmie prosić: 'Senna'. flower
Inne osoby, które kupiły tę odmianę także zapraszam.

Helleborus x 'Maid of Honor'

fot.24.02.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/02/26 19:31 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, a.nia, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/27 17:21 #337008

• elakuznicom
  • elakuznicom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 968
Też miałam ochotę na tego ciemiernika ale Pani Patrycja napisała mi że nie ma tej odmiany chyba że coś było w mixie??? Nie wiem czy Basia nie pomyliła dostawcy - Centrum Ogrodnicze Zielony Zakątek ???
pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): basik

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/27 17:47 #337010

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 50363
Po mrozach ciemierniki wstały i pięknie się zapowiadają. Jeszcze sporo czasu do pełni kwitnienia.

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, piku, halszka, chester633, zanetatacz, Danusia, DorotaZ, Borislava.Kirilova ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/27 17:58 #337014

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
elakuznicom napisał:
Też miałam ochotę na tego ciemiernika ale Pani Patrycja napisała mi że nie ma tej odmiany chyba że coś było w mixie??? Nie wiem czy Basia nie pomyliła dostawcy - Centrum Ogrodnicze Zielony Zakątek ???

Eluś :przytulam pomyliłam :glupek już poprawiłam ...

Helleborus x hybridus 'Xantia'

pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2025/02/27 17:59 przez basik.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, piku, halszka, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/27 18:49 #337026

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Bardzo ładne egzemplarze. :)

Helleborus x Apricot Blush ma w rzeczywistości nieco cieplejszy kolor:

fot. 27.02.2025r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, chester633, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, DorotaZ, Borislava.Kirilova ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/27 19:28 #337030

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Moje nabytki z Zielonego Zakątka:

Helleborus x hybridus Jana przypominająca rozczochrane pisklę ;)

Mroczny Helleborus x hybridus Abigail

A dzisiaj w Leroy upolowałam zymonowego ciemiernika HGC Grace hu_rra hu_rra hu_rra . Chyba przypadkowo tam się znalazł, bo wszystkie pozostałe były takie same jak wszędzie.

Na tym planuję poprzestać.... chyba
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2025/02/27 19:32 przez halszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, piku, takasobie, chester633, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/27 20:00 #337032

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Halszko, z sesją'Abigail' zapraszam do wątku merytorycznego.
halszka napisał:
A dzisiaj w Leroy upolowałam zymonowego ciemiernika HGC Grace hu_rra hu_rra hu_rra .

2 lata temu ten ciemiernik był u Pani Patrycji w Green- heaven.
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/27 20:37 #337036

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Helleborus ViV® Benedetta przybył do mnie z jednym maleńkim pąkiem przy samej ziemi. Strasznie chciałam zobaczyć rozwinięty kwiat, więc bardzo uważałam, aby mi go ktoś przypadkiem nie utrącił. Jeszcze dwa dni temu był kremowy, a teraz nabrał różowych rumieńców.

fot. 27.02.2025

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, piku, chester633, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, DorotaZ

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/28 17:43 #337087

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wczoraj zrobiłam obchód całego ogrodu. Wszystkie ciemierniki podniosły się po ostatnich mrozach oprócz Helleborus x hybridus zwanym 'Winter Colour 12'.
Przyjrzałam się mu dokładnie i nie wyglądał na przemrożonego, a raczej omdlałego. Dostał konewkę wody, ale do wieczora się nie podniósł. Aż tu dziś rano niespodzianka :woohoo: Po nocnych, obfitych opadach deszczu doszedł do siebie :kibic

fot. 28.02.2025

Tak, że czasem warto się wstrzymać na trochę z wycinaniem leżących po przymrozkach pędów kwiatostanowych.
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2025/02/28 17:47 przez basik.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, SantaRispetto, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/28 18:08 #337088

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Poll napisał:
Halszko, z sesją'Abigail' zapraszam do wątku merytorycznego.
halszka napisał:
A dzisiaj w Leroy upolowałam zymonowego ciemiernika HGC Grace hu_rra hu_rra hu_rra .

2 lata temu ten ciemiernik był u Pani Patrycji w Green- heaven.

Poll, w greenheaven kupiłam go w zeszłym roku, ale okazał się pomyłką. Ta pomyłka tak wygląda dziś:

Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2025/02/28 18:12 przez halszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, takasobie, elakuznicom, basik, Danusia, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/28 19:19 #337095

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Halinko, ale, że jak? Dostałaś niekwitnący okaz? Reklamowałaś? W Green- heaven robiłam dwukrotnie zakupy i zawsze dostawałam kwitnące, zgodne odmianowo ciemierniki.

Helleborus x hybridus 'Dafine', mój ostatni zakup w Zielonym Zakątku

fot. 28.02.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Danusia, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/28 19:29 #337096

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
basik napisał:
[...] czasem warto się wstrzymać na trochę z wycinaniem leżących po przymrozkach pędów kwiatostanowych.

Z naciskiem na 'czasem' wink-3 , bo przy przemrożeniach sytuacja może się dynamicznie rozwijać. Trzeba obserwować ciemierniki i jeśli widzimy, że z powodu mrozu kwiaty i łodygi stają się źródłem choroby grzybowej, to trzeba szybko reagować- wyciąć podejrzane części i zastosować coś pw grzybowego.
W ubiegłym roku miałam inną sytuację- jeden z ciemierników (H. purpurascens) został całkowicie przemrożony, a jedyny kwiat, który rozwinął się sporo wcześniej, po prostu legł na ziemi i zaczął zasychać. Nie zwracałam już na niego uwagi, bo szybko wystartowały hosty i paprocie... Jakie było moje zdziwienie, gdy w miejscu, gdzie upadł kwiat, znalazłam kilka dni temu kilka siewek. Mimo niemal całkowitego zniszczenia rośliny, rzutem na taśmę zdążył się rozsiać. Co za determinacja! W tym roku wypuścił tylko jeden liść. :dry:

Helleborus x ViV Fiorentina

fot.28.02.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/02/28 19:47 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, zanetatacz, basik, Danusia, DorotaZ, SantaRispetto, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/28 19:59 #337098

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Basiu, najpierw zgłosiłam reklamację, ale ostatecznie go nie odesłałam, bo okazał się pełny, a takiego jeszcze nie miałam :P .
Zgodnie z wyjaśnieniem p. Patrycji, pomyłka nastąpiła u źródła:
halszka napisał:
Miał być c. Grace z serii Spring Promise, ale to oczywiście nie on, też pełny ale bordowy. Kwiaty ma skierowane w bok, więc to jego duży plus według mnie. Jesienią podobno wyjaśni się, jaką ma nazwę, podobno to jakaś nowa, nienazwana jeszcze odmiana przedwcześnie wypuszczona chyba z niemieckiej szkółki z błędną nazwą Grace ( taką informację otrzymałam od Greenheaven). Ładny jest i nie żałuję, że nie dokonałam zwrotu (jakoś nie wszystkie ciemierniki przekonują mnie swoją urodą :nie_wiem )

O nazwę ostatecznie nie spytałam, ale może zapytam...
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2025/02/28 20:01 przez halszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, DorotaZ, Willow, Vita.K
Czas generowania strony: 0.184 s.