Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/13 18:10 #336493

• basik
  • basik Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 68245
Mój Hellborus 'Double Black' kupiłam w 2023 roku w OL, jako niewielką sadzonkę.

fot. 13.02.2025
pozdrawiam Basia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/13 18:26 #336494

• elakuznicom
  • elakuznicom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 942
Basiu czy u Was nie ma mrozu? czy masz ogrzewanie podziemne?
pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): basik, DorotaZ

--=reklama=--

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/13 19:05 #336495

• basik
  • basik Avatar
  • Moderator
elakuznicom napisał:
Basiu czy u Was nie ma mrozu? czy masz ogrzewanie podziemne?

Elu w ubiegłą noc i w ciągu dnia nie było przymrozku. Wszystkie ciemierniki stanęły na baczność clap ale boję się tych zapowiadanych mrozów krecigl

Wczoraj przybyły do mnie takie cukiereczki :mniam Aniu :buziak

Marketowe kundelki, ale jakież urocze ...

... i Helleborus x ericsmithii 'Pirouette'

fot. 13.01.2025
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2025/02/13 20:01 przez basik.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, a.nia, DorotaZ

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/13 23:02 #336502

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 17282
Takie zapytanie mam... ponieważ Arboretum w Wojsławicach - po raz pierwszy w swojej historii - otwiera podwoje zimą, ale tylko na weekend 15-16.02.2025... czy ktoś wybiera się obejrzeć tudzież obfocić ichniejsze ciemiernik, by następnie podzielić się z nami swoimi wrażeniami??? :zdrowko

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, elakuznicom, a.nia, DorotaZ

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/14 00:35 #336503

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 74707
Zastanawiałam się nad wizytą w Wojsławicach, ale jeśli pogoda się sprawdzi, to ciemierniki będą leżeć i nie będzie co podziwiać:

.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, zanetatacz, elakuznicom, DorotaZ

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/15 20:26 #336547

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Dziś obeszłam ogród i zabezpieczyłam najcenniejsze gatunki i odmiany ciemierników.... W sumie tylko około 30. :angry:

Zrobiłam też trochę fotek, bo jeśli mróz zniszczy pąki, to nawet nie będę miała śladu, jak wystartowały. :nie_wiem

ViV Patrizia

ViVLiliana

ViV Fiorentina

ViVEleonora

fot. 15.02.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/02/15 20:35 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, halszka, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, a.nia, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/15 23:15 #336561

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 17282
U mnie jakaś śnieżna kołderka leży, ale cieniutka i łepetyny ciemiernikom wystają... gwizdac a że ponadto ciemnica, to zdjęcia w przyziemiu wyjątkowo ponure 037

Prezentują się Frostkissy: 'Magico' - 'Glenda's Gloss' - 'Moondance' - 'Penny's Pink'

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, Kalmia, piku, halszka, elakuznicom, basik, Danusia, a.nia, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/16 10:37 #336568

• Olusia
  • Olusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10650
Moje ciemierniki mróz położył a teraz przywalił je śnieg .

Byle do wiosny !!!!
OLUSIA !!
Zapraszam do podziwiania: Moje hosty od A do Z
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, elakuznicom

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/16 17:19 #336570

• Willow
  • Willow Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1873
Niedawno kupiłam ciemiernika oznaczonego jako korsykański, dopiero startującego, prawdopodobnie wysadzonego z woreczka z torfem, który miał niepokojąco śnieżnobiałe pąki. Przesadziłam go do ziemi i przetrzymuję w domu, bo pogoda nie sprzyja sadzeniu i rozwinęły się delikatne czysto białe kwiaty, o lekkim zielonym zabarwieniu nasady płatków. No więc to raczej nie jest korsykański :placz Pewnie po prostu biały albo gatunek albo jakaś hybryda, ale kwiatki ma małe, jak zawilce leśne.
Dzięki temu, że rośnie w doniczce, obejrzałam go sobie dokładnie i dostrzegłam, że tuż przy nasadzie płatków ma rurkowate, seledynowe twory. Nie widziałam czegoś takiego u innych moich ciemierników białych, a może niezbyt dobrze się przyglądałam. :dry:

pozdrawiam słonecznie Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, piku, zanetatacz, elakuznicom, basik, DorotaZ

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/16 22:40 #336592

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Ewo, to nektarniki (miodniki), czyli gruczoły miodne służące do wytwarzania nektaru. Jego (nektaru) obecność w kwiatku wabi owady, które przy okazji posilania się/ zbierania dokonują zapylenia kwiatu, więc przyczyniają się do rozrodu rośliny (wytworzenia nasion).Dlatego też, miodniki często położone są u podstawy słupka, tak, by owad docierając do nich, otarł się o pyłek. Z powodu miodników warto sadzić ciemierniki, które są zimową/ przedwiosenną spiżarnią dla nagle obudzonych owadów.

W tym wątku, odpowiadając na pytanie Edytki, napisałam:
Poll napisał:
[... ]ciemierniki identyfikuje się przede wszystkim po liściach.
Potem bierze się pod uwagę tzw. nectaries, czyli... to po polsku chyba nazywa się miodniki? think: Tak rozróżnia się gatunki, które wyglądają niemal identycznie a różnią się właśnie ich kolorem. Np.u Helleborus abchasicus są śliwkowe/ciemnofioletowe a u bardzo podobnego H. purpurascens od zielonych, po lekko fioletowe. Bierze się też pod uwagę podsadki, ale przy odmianach, to mało istotne.

Tak więc nektarniki są ważne nie tylko dla owadów, ale i dla botaników. wink-3
Poll napisał:
Mój zadonicowany Helleborus lividus póki co, stoi na zewnątrz. Tylko na jedną noc wniosłam go do domu. Kręci się przy nim więcej owadów, niż przy innych, bardziej ozdobnych formach.
Czyżby miodniki tego gatunku produkowały więcej nektaru, niż bardziej ozdobne formy ciemierników mieszańcowych?
.

Tak wygląda popas wink-3 (foto z 2023r)

.

.
Ostatnio zmieniany: 2025/02/16 22:54 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, halszka, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, a.nia, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/17 20:06 #336630

• Willow
  • Willow Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1873
Poll, dzięki za info, :kocham nie wiedziałam tego, człowiek uczy się całe życie teacher Zatem dosadzę ciemierników, niech owady mają stołówkę :)
pozdrawiam słonecznie Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, elakuznicom

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/17 20:23 #336633

• basik
  • basik Avatar
  • Moderator
Jak się mają Wasze ciemierniki po tych ostatnich mroźnych nocach? Ja mam większość okrytych gałązkami iglastymi, tekturowymi pudłami lub plastikowymi doniczkami. Dziś koło południa zrobiłam przegląd. Mają się całkiem dobrze nawet te, które nie były zabezpieczane w ogóle. Zmroziło tylko pojedyncze, najbardziej rozwinięte kwiaty.

fot. 17.02.2025

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, halszka, elakuznicom, Danusia, a.nia, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/17 20:54 #336637

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Basiu, u mnie, po -13C wszystko leżało, ale później, wiele roślin się podniosło. Nie zaglądałam do zabezpieczonych, gdy je odkryję w czwartek, dopiero będę mogła ocenić..
:witaj
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, basik

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/17 21:37 #336638

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17630
Ja nic nie zabezpieczałam i wszystko dzisiaj leżało plackiem. Zaskoczyło mnie -16 o 7-mej rano. Nie wiem jaka była najniższa temperatura. W dzień nadal było na minusie i o podnoszeniu się mowy nie było. Za parę dni okaże się, co z tego będzie :P .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Za tę wiadomość podziękował(a): Danusia, DorotaZ

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/18 17:22 #336664

• basik
  • basik Avatar
  • Moderator
Nowinki :mniam :mniam Na razie siedzą w domku gospodarczym czekając na lepsze czasy.

Helleborus x hybridus 'VIV Suzanne'

Helleborus x hybridus Anemone Red

Helleborus x hybridus Anemone White

CDN ...
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2025/02/18 17:26 przez basik.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, halszka, Danusia, a.nia, janka.p, DorotaZ, Borislava.Kirilova, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/18 18:36 #336665

• basik
  • basik Avatar
  • Moderator
Helleborus x hybridus ViV® Benedetta z kwiatem w pąku

Helleborus x hybridus ViV® Bianca

Na starych liściach widać jeszcze marmurkowy wzorek.

Kwiaty jeszcze są uśpione.

Miał być Helleborus x hybridus 'Anemone Pink', ale kwiat ma biały :nie_wiem

Mam jeszcze Helleborus x hybridus 'Fuchsia Yellow Center' i Helleborus x hybridus Anemone Yellow, ale bez kwiatów.
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2025/02/18 18:38 przez basik.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, halszka, zanetatacz, Danusia, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/18 18:38 #336666

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5274
u mnie korsykański zniosł -15 sztywno;) ale jak go znam, to gdy rozmarznie (zdjęcie z wczoraj, gdy była nadal minusowa temperatura), to pąki kwiatowe mu sczernieją i będę go mogła, jak co roku, sciąć już do ziemi. Trzymam go właściwie tylko dla koloru młodych, wiosennych liści.

Reszta ciemierników jest u mnie na etapie wychylania czubków pąków kwiatowch z ponad ziemi, więc przemarznąć nie miało im jeszcze co.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, zanetatacz, Danusia, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/19 08:34 #336673

• halszka
  • halszka Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7269
Basiu, anemonowe śliczne, czy to z Zielonego Zakątka?
Pozdrawiam
Halina

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/19 09:21 #336674

• basik
  • basik Avatar
  • Moderator
halszka napisał:
Basiu, anemonowe śliczne, czy to z Zielonego Zakątka?

Halinko ciemierniki mam z Ferme de la Cœuillerie, Francja.
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, Danusia

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/19 20:48 #336695

• basik
  • basik Avatar
  • Moderator
Helleborus x hybridus mieszaniec o marmurkowych liściach. Zdjęcie zrobione wczoraj o godz. 15,40, przy temperaturze -1°C, po nocy z mrozem -10°C

Ten sam ciemiernik dziś o godz. 16,00 przy temperaturze 0°C, po równie mroźnej nocy, czyli -10 st. :kibic

pozdrawiam Basia
Czas generowania strony: 0.186 s.