Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/19 22:38 #336705

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 76677
Helleborus nigercors 'Diego Ice' pierwszy raz od trzech lat rozwija tyle kwiatów.... Wtedy mocno przemarzł i nie mógł się zebrać.

fot. 19.02.2025r.
.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, VERA, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, a.nia, janka.p, DorotaZ, SantaRispetto ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/20 15:33 #336713

• Willow
  • Willow Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2171
W poniedziałek poraziła mnie cena ciemierników w OBI, prawie 90 zł za sztukę, :placz co prawda pięknie kwitnące i wypasione, jednak uznałam, że to przesada :blink: i na otarcie łez po powrocie do domu natychmiast zamówiłam w szkółce Rudnickich 3 odmiany za tę cenę. No małe i bez pąków ale coś za coś, zakwitną w następnym sezonie, tak myślę. Roślinki zdrowe i dobrze ukorzenione, wyglądają na warte swojej ceny :tup Określone są następująco: Double Pink, Single Super Yellow with Red Center, Single White Dark Center and Edge. Nie wiem czy to zarejestrowane nazwy odmian, czy po prostu tylko określenie formy i koloru, niemniej wystarczą.

pozdrawiam słonecznie Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, basik

--=reklama=--

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/20 16:11 #336715

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17728
A to moje nowe nabytki:

I zbliżenie Winter Ballet Katie:

Winter Ballet Lulu

HGC Ice N' Roses Purple Sunrise:
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Ostatnio zmieniany: 2025/02/20 16:14 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, basik, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/20 21:08 #336722

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 71590
Przymierza się do kwitnienia taka piękność. Olusia :buziak od Ciebie dostałam maluśką siewkę chyba trzy lata temu. Ciemiernik cuchnący to jest?

fot. 20.02.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, halszka, nelu-pelu, elakuznicom, Danusia, a.nia, DorotaZ, SantaRispetto ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/21 21:54 #336735

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Tak Basiu, to ten gatunek.

Podsumowując, bo od jutra już ma być cieplej, trochę rozwiniętych ciemierników mi powaliło. To głownie te, które rosną na stanowiskach z długo utrzymującym się cieniem. Gatunki, które pochodzą z południa Europy przetrwały pod lekkim przykryciem.

Młode liście ciemiernika 'Black Beauty' położyły się od mrozu i chyba raczej nie wstaną, ale pąki na poziomie gruntu przetrwały:

fot.21.02.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/02/21 22:09 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, halszka, elakuznicom, basik, Danusia, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/21 22:39 #336739

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
U mnie również mrozy poluzowały. Po oględzinach moich ciemierników mogę stwierdzić, że mają się dobrze. Boję się tylko o nowo posadzony VIV 'Elena'. Nie podniósł się do tej pory :( Tyle, że w miejscu gdzie rośnie nie ma o tej porze zbyt dużo słońca ... może jeszcze dojdzie do siebie ...

fot. 21.02.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, halszka, elakuznicom, Danusia, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/21 23:03 #336742

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6497
Mój niger to już na pewno się nie podniesie... :placz

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, halszka, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, janka.p, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/22 12:31 #336751

• Monika83
  • Monika83 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4454
Dorota te łodygi z pąkami to się podniosą, a te z brązowiałymi kwiatami raczej do wycięcia..
Ostatnio zmieniany: 2025/02/22 12:33 przez Monika83.
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom, DorotaZ

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/22 18:49 #336753

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dorotko smutny to widok :placz ... a mogło być tak pięknie, bo kwiatów mnogość krecigl

Dzisiejsze wietrzenie magazynów gwizdac

Niech Was nie zwiedzie śnieg w doniczkach. To nawadnianie godne czasu, bo mi woda w beczkach jeszcze nie odmarzła :lol:
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, halszka, elakuznicom, Danusia, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/22 19:30 #336755

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16991
Basiu ja dzisiaj machałam siekierką w beczce... :lol: lód nie był gruby bo beczka wkopana i tylko trochę
jej wystaje... lód podrzucałam pod krzaczki a wodą podlewałam zimozielone :podlewam :podlewam
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, elakuznicom, basik, DorotaZ

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/22 20:51 #336760

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Neluś jak pogoda pozwoli, to i u mnie wkrótce siekierka zadziała :lol:

Helleborus zwany 'Winter Color 13', kundelek, ale fajny. Ciekawe ma te pąki kwiatowe, długaśne, kojarzą mi się z tulipanami. Obiecują duże kwiaty.

fot. 22.02.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, nelu-pelu, elakuznicom, Danusia, DorotaZ, Borislava.Kirilova, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/22 22:23 #336761

• elakuznicom
  • elakuznicom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 990
Heheeeeeee,też mam takie magazyny ale jeszcze nie wietrzyłam...
pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, basik, DorotaZ, SantaRispetto

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/22 23:22 #336763

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Ja też mam sporo w garażu i dzisiaj kilka doniczek wyniosłam. gwizdac

Pierwsze kwiaty Helleborus (podobno niger) 'St. Lilli' o różowych, olbrzymich kwiatach

Hello Pearl

'Diana ' (Winterangels)

fot.22.02.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/02/22 23:37 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, elakuznicom, Danusia, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/23 00:22 #336778

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ciemierniki są bardzo wrażliwe i podatne na choroby grzybowe. Ja nowe nabytki codziennie wynosiłam na dwór nawet, jak było na minusie, aby się hartowały ... i tak w te i we w te ... taka atrakcja zimowa na własne życzenie 2smiech

Helleborus x hybridus 'Lily' rozwija kolejne kwiaty.

fot. 22.02.2025
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2025/02/23 11:23 przez basik.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, elakuznicom, Danusia, DorotaZ, SantaRispetto, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/23 17:41 #336802

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17728
Jak pisałam wcześniej, to mnie mróz zaskoczył w tym roku jak zima drogowców i dzisiaj robiłam przegląd ciemierników.
Muszę stwierdzić, że są w różnej kondycji.
Najbardziej zaskoczył mnie najmocniej rozwinięty, bo powoli podnosi się do góry zdziwko :

Może dlatego, że rośnie w dość osłoniętym miejscu think: ?
Ale są i takie, które raczej już się nie podniosą:

Większość jednak prezentuje się dobrze:

U mnie ziemia nadal jest zmarznięta, więc jeszcze nie tracę do końca nadziei.
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Ostatnio zmieniany: 2025/02/23 17:44 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, Franusiowa, elakuznicom, basik, Danusia, wojtek, a.nia, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/23 18:57 #336814

• wojtek
  • wojtek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 47401
Edyto po dzisiejszy rekonesansie w ogrodzie mam bardzo podobne spostrzeżenia.

U mnie strasznie sucho i tak trochę z nadzieją pomyślałem sobie że niektórym może deszcz pomógłby wrócić do pionu.
Ale to chyba złudne nadzieje bo np. taki Ice N' Roses Red wygląda doskonale a przecież go nie podlewałem :dry:

fot. 22.02.2025
Ostatnio zmieniany: 2025/02/23 18:58 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, Franusiowa, elakuznicom, basik, Danusia, DorotaZ, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/23 20:15 #336816

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Kwiaty ciemiernika 'HGC® SP Lily' są bardzo podobne do Helleborus x hybridus 'VIV Suzanne', ale jednak inne a, że mam oba jeszcze w doniczkach, to zrobiłam zdjęcie porównawcze. U góry 'VIV Suzanne', a na dole 'HGC® SP Lily'. Starałam się wybrać kwiaty w podobnej fazie rozwoju.

fot. 22.02.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Franusiowa, elakuznicom, Danusia, DorotaZ

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/23 20:46 #336818

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 15310
W tym roku wyleczyłam się z ciemierników mam ich w ogrodzie sporo
w zeszłym roku oszalałam ale już mi na szczęście przeszło wink-3 wink-3
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Kalmia, halszka, elakuznicom, basik, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/23 21:32 #336819

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Franusiowa napisał:
W tym roku wyleczyłam się z ciemierników ...

Poproszę o namiary na lekarza ... :lol: :silly:
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2025/02/24 10:54 przez basik.
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom, Danusia, DorotaZ

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/23 22:04 #336820

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 29947
Franusiowa napisał:
w zeszłym roku oszalałam ale już mi na szczęście przeszło wink-3 wink-3

Majko, możesz zdradzić, jak się to oszalenie objawiało? think:
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom
Czas generowania strony: 0.181 s.