Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/19 20:48 #336696

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23421
U mnie kolejna noc ok -12 i w dzień około 0 czyli ciemierniki które były wyższe leżą plackiem zobaczymy czy będą w stanie się podnieść jak się ociepli na szczęście to tylko kilka sztuk teszta pączków ledwo ponad ziemią więc mam nadzieję że nic im nie będzie bo to nie były jakieś wielkie mrozy jak na nasz teren.
Biedronkowe trzy na razie w chłodnym pomieszczeniu czekają na ciepełko i pięknie kwitną

Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, VERA, zanetatacz, elakuznicom, basik, a.nia, DorotaZ, SantaRispetto

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/19 22:38 #336705

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 74769
Helleborus nigercors 'Diego Ice' pierwszy raz od trzech lat rozwija tyle kwiatów.... Wtedy mocno przemarzł i nie mógł się zebrać.

fot. 19.02.2025r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, VERA, elakuznicom, basik, a.nia, janka.p, DorotaZ, SantaRispetto

--=reklama=--

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/20 15:33 #336713

• Willow
  • Willow Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1879
W poniedziałek poraziła mnie cena ciemierników w OBI, prawie 90 zł za sztukę, :placz co prawda pięknie kwitnące i wypasione, jednak uznałam, że to przesada :blink: i na otarcie łez po powrocie do domu natychmiast zamówiłam w szkółce Rudnickich 3 odmiany za tę cenę. No małe i bez pąków ale coś za coś, zakwitną w następnym sezonie, tak myślę. Roślinki zdrowe i dobrze ukorzenione, wyglądają na warte swojej ceny :tup Określone są następująco: Double Pink, Single Super Yellow with Red Center, Single White Dark Center and Edge. Nie wiem czy to zarejestrowane nazwy odmian, czy po prostu tylko określenie formy i koloru, niemniej wystarczą.

pozdrawiam słonecznie Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, VERA, nelu-pelu, elakuznicom, basik

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/20 16:11 #336715

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17641
A to moje nowe nabytki:

I zbliżenie Winter Ballet Katie:

Winter Ballet Lulu

HGC Ice N' Roses Purple Sunrise:
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Ostatnio zmieniany: 2025/02/20 16:14 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, VERA, nelu-pelu, elakuznicom, basik, a.nia, DorotaZ, SantaRispetto, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/20 21:08 #336722

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 68304
Przymierza się do kwitnienia taka piękność. Olusia :buziak od Ciebie dostałam maluśką siewkę chyba trzy lata temu. Ciemiernik cuchnący to jest?

fot. 20.02.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, nelu-pelu, elakuznicom, a.nia, SantaRispetto
Czas generowania strony: 0.122 s.