Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/01/31 21:33 #335960

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 74351
basik napisał:
Sadzonkę od Ciebie rozerwałam na dwie części.

Kurcze, może to już było ciut za dużo dla niego? Trzymam kciuki!

Pierwszy kwiat rozwinął ciemiernik, który kupiłaam, jako Helleborus x Glamour® 'Strawberry Moon'. Zdjęcie przy dużym zachmurzeniu... W rzeczywistości kwiat jest ciut jaśniejszy, ale nie kojarzy mi się ani z truskawką, ani czerwcowym Truskawkowym Księżycem. Podejrzewam, że to pomylona odmiana.

fot.31.01.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/01/31 21:42 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, elakuznicom, basik, Katarzyna2021

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/01/31 23:13 #335966

• SantaRispetto
  • SantaRispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 858

Smoki, smoczyce i smoczki, takie mam skojarzenia jak patrzę na zapączkowane ciemierniki. U nas pada wściekle i nie wiem czy coś nowego podniosło smoczą głowę :)
Ostatnio zmieniany: 2025/01/31 23:16 przez SantaRispetto.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, nena08, Katarzyna2021, Monika83

--=reklama=--

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/01 11:43 #335972

• Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 11177
Powoli pokazują się kwiaty

i pierwsze kolory pąków, smocze mordki

Ostatnio zmieniany: 2025/02/01 11:47 przez Katarzyna2021.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, nena08, dultom

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/01 12:51 #335976

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33863
Kupiony w ubiegłym roku jako 'Winter Colour 12', pięknie kwitnie. Kwiaty ma duże, a dzięki zimnej aurze, jeszcze nie jest objedzony przez ślimaki :)

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Ave, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, nena08, dultom, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/01 18:02 #335992

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 67794
Helleborus Anemone Aubergine with White Edge

Helleborus Double Aubergine White Edge

fot. 30.01.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): th, zanetatacz, elakuznicom, Danusia

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/02 12:39 #336030

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Po dwóch latach uprawy zamierza zakwitnąć ciemiernik nabyty jako Helleborus 'Anemone Apricote'. Strasznie jestem ciekawa kwiatka :tup

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): th, elakuznicom, Danusia, SantaRispetto

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/02 15:47 #336034

• SantaRispetto
  • SantaRispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 858
Basiu, życzę Ci, żeby to był on., ja po 4 latach bodajże zobaczyłam pierwszy kwiat z dawnego zakupu na Allegro, nie wiem na co liczyłam, chyba na cud :silly: Tradycyjnie oszustwo..
Mam jeszcze dwa, które już 2 sezon nie dają kwiatów i niech jestem w stanie sprawdzić zgodności. Czekam też na Ashwoodzkie siewki kupione w Berlinie. Dwie będą kwitły, zobaczymy co za cuda (bo nie życzę sobie zwyklaków) wykwitną l!
Ostatnio zmieniany: 2025/02/02 15:57 przez SantaRispetto.
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom, basik

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/02 16:10 #336037

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Poll napisał:
A ja mam pytanie: czy ktoś na forum uprawia ciemierniki sprzedawane pod nazwą Helleborus purpurascens i Helleborus atrorubens?

Melduję, że ja uprawiam zwyc
Ciemiernik czerwonawy (Helleborus purpurascens) pierwszy raz u mnie zakwitł.

fot. 1-2.02.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, elakuznicom, Danusia, a.nia, Rozalia

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/02 18:53 #336048

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Zapytałam o Helleborus purpurascens, bo ten gatunek nie chce u mnie rosnąć. :nie_wiem Kupowałam trzy razy i każdy z nich po kilku latach uprawy ma jeden/ dwa listki, a o kwitach nie ma mowy. Rosną na różnych stanowiskach, w różnych częściach ogrodu.

Jedna z moich siewek, przepikowana 3lata temu, pierwszy raz kwitnie. Cieszę się, bo kwiat jest anemonowy:

fot. 02.02.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/02/02 18:57 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom, basik, Danusia, a.nia, DorotaZ, SantaRispetto, Monika83

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/02 19:07 #336053

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18794
Pola ładnie się zmiksował.. śliczna ta siewka …
Siewki pikujesz do gruntu czy w doniczki? Trochę tych maleństw w tym roku mi wylazło i zastanawiam się co z tym dobrodziejstwem zrobić…
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, elakuznicom

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/02 19:22 #336055

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Aniu, próbowałam w doniczkach, ale nie dałam rady utrzymywać odpowiedniej wilgotności latem (w gorące dni), więc teraz wszystkie wysadzam w grunt.

Helleborus x ViV Alessia, który rysunkiem na płatkach przypomina Helleborus SP Lily

fot. 02.02.2025r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Ave, elakuznicom, basik, Danusia, a.nia, DorotaZ, SantaRispetto

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/02 19:46 #336058

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Poll napisał:
Zapytałam o Helleborus purpurascens, bo ten gatunek nie chce u mnie rosnąć. :nie_wiem Kupowałam trzy razy i każdy z nich po kilku latach uprawy ma jeden/ dwa listki, a o kwitach nie ma mowy. Rosną na różnych stanowiskach, w różnych częściach ogrodu.
.
A to dziwne, że nie chcą się zadomowić. Ja kupiłam dwa lata temu w OL, jako malutką sadzonkę w p9. Stanowisko ma półcieniste. Towarzyszące iglaki nawet wiosną dają cień od zachodu. Wykopie i oddam kwitnący, pod warunkiem, że będziesz nominować do statusu kolekcji narodowej ciemierników. Wiem, szantaż jest karalny :lol:

Sieweczka bardzo ciekawa :kocham

Ja czekam na kwitnienie pozyskanych od Ciebie siewek :buziak

Taki ciemny cudak na razie się pokazał.

fot.02.02.2025
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2025/02/02 19:51 przez basik.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, nelu-pelu, elakuznicom, Danusia, a.nia, DorotaZ, Katarzyna2021, Willow

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/02 19:53 #336059

• Willow
  • Willow Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1847
Mój Advent Star jest bardzo niski, taki płaski, plackowaty, prawdopodobnie dlatego że to odmiana H. niger a mieszańce orientalne rosną bardziej okazale i są sporo wyższe.

pozdrawiam słonecznie Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): th, elakuznicom, basik, Danusia, DorotaZ, Katarzyna2021

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/03 16:44 #336093

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Następny kwiat, którego nie mogę się doczekać :tup Malutkie sadzonki nabyłam w zeszłym roku. Prawdopodobnie tylko jedna z nich zakwitnie.

Helleborus x hybridus 'Hybrides de Barnhaven' - 'Double Jaune Guttatus Yellow Spotted' ... fot. 03.02.2025

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, elakuznicom, Danusia, a.nia, DorotaZ

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/03 17:31 #336101

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18794
U mnie ani jeden nie będzie miał kwiatków.. też jestem ciekawa co Ci się rozwinie…
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Za tę wiadomość podziękował(a): basik

Ciemiernik (Helleborus) - gatunki, hybrydy, wymagania, uprawa w ogrodzie, siew, kompozycje foto 2025/02/04 18:14 #336142

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Helleborus x hybridus Purple Big Flower ozdobny zarówno z kwiatów, jak i liści, które są różowo nabiegłe wzdłuż nerwów.

Mój olbrzym, NN

Nabyty dwa lata temu Helleborus x o bardzo dużych kwiatach. Młode liście będą również dekoracyjne, marmurkowe.

Helleborus x hybridus Double Purple

fot. 3-4.02.2025
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2025/02/04 18:16 przez basik.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, elakuznicom, Danusia, DorotaZ
Czas generowania strony: 0.170 s.