Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Polecani i odradzani... nasze opinie o sprzedawcach rododendronów

Polecani i odradzani... nasze opinie o sprzedawcach rododendronów 2025/02/24 15:53 #336848

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7638
Czy macie jakieś doświadczenia ze słowackim sklepem internetowym: www.fragaria.sk
Mają tam trochę ciekawych odmian rodków, których gdzie indziej nie ma.....
Pozdrawiam
Halina
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Polecani i odradzani... nasze opinie o sprzedawcach rododendronów 2025/02/24 16:20 #336849

• Leonidas
  • Leonidas Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2839
halszka napisał:
Czy macie jakieś doświadczenia ze słowackim sklepem internetowym: www.fragaria.sk
Mają tam trochę ciekawych odmian rodków, których gdzie indziej nie ma.....

Ja nigdy nic od nich nie kupowałem wink-3 a które odmiany Cię interesują ?
„Tylko najlepsi mają chwilę zwątpienia”

--=reklama=--

Polecani i odradzani... nasze opinie o sprzedawcach rododendronów 2025/02/24 16:43 #336851

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7638
Generalnie tylko chyba Sapporo (i tak już nie mam miejsca, więc tylko się tak luźno raczej zastanawiam... 2smiech ), ale chyba na forum poszukiwany był Duke of York.
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2025/02/24 16:44 przez halszka.

Polecani i odradzani... nasze opinie o sprzedawcach rododendronów 2025/02/24 17:06 #336854

• Leonidas
  • Leonidas Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Rododendron Sapporo widnieje jako dostępny w Pisarzowicach w szkółce Pudełek , w Internecie jest to Azalia PL . Ale do nich trzeba pisać i dopytać o dostępność , niby aktualizacja jest robiona 31.01.2025 .
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka

Polecani i odradzani... nasze opinie o sprzedawcach rododendronów 2025/03/02 09:55 #337192

• krys
  • krys Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 587
Ja kupowałam w czeskiej szkólłce www.havlis.cz
Krystyna
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka

Polecani i odradzani... nasze opinie o sprzedawcach rododendronów 2025/03/22 17:44 #338658

• Leonidas
  • Leonidas Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Koleiny sezon i kolejne zakupy rododendronów, miałem już nic nie kupić a kupiłem 10 sztuk :grabie Zaczęło się od tego, że w sklepie internetowym u Hachmanna pojawił się dostępny rododendron, który był moim punktem westchnień już kilka sezonów temu Rhododendron pachysanthum 'Rosa Best' a jak się okazało sklep już nie chce wysyłać w detalu :nie_wiem

Zaczęłam szukać sklepu gdzie ww rododendron będzie dostępny i będą chcieli wysłać do Polski, znalazłem sklep internetowy www.pflanzmich.de/ który opinie w internecie ma mieszane. Ale ma jedną fajną rzecz :woohoo: skupują zdjęcia roślin i za każde wykorzystane zdjęcie płacą 5€ do wydania u nich w sklepie. Więc sprzedałem kilka zdjęć, za które pokryłem koszty wysyłki i rododendrona, żeby nie było że Polaczek-cebulaczek, to dokupiłem jeszcze jednego rodka i za 30 € wysłali dwa rododendrony :P sadzonki przyszły dość szybko ok 10 dni od złożenia zamówienia, mimo że podawali późniejszy termin wysyłki. Na minus nic o wysyłce nie informują i znienacka zastałem paczkę w domu. Czy to są te rododendrony, które chciałem, okaże się za kilka tygodni, na ten moment wyglądają na opisywane.

W międzyczasie umówiłem się z dziewczynami z forum na zakupy w znanym i opisywanym już tu Duńskim sklepie-szkółce www.rhodobutik.dk/shop/frontpage.html . Drugi zakup i znów mam mieszane uczucia, niektóre sadzonki średnie lub małe, pakowanie w foliowe worki. Dobrze że paczka od wysłania do odebrania to 5 dni, to się nic nie stało. Dla siebie zamówiłem dwóch „Duńczyków” Birck's i Vital Dane. Vital Dane to nowość na ten sezon i nie za bardzo wiem, co z niego wyrośnie, a info od sprzedawcy mam szczątkowe, bo nie mogę się porozumieć rotfl

Gdy to miał być już koniec tego szaleństwa wszedłem do znanego mi ogrodnika na warszawskim Ursynowie www.sequoia.net.pl/ a tam RODO Elita w ilościach do tej pory nie spotykanych w sklepach, wykazałem się zdrowym rozsądkiem i zakupiłem tylko Rhododendron 'Fuju-kaku-no-matsu', który był jako jedyny egzemplarz i tak jak by na mnie czekał gwizdac Dwie noce nie mogłem spać i wymyśliłem że jeszcze coś dokupię i będę uprawiał w donicach, tak więc dokupiłem cztery sztuki trzy odmiany do donic, które już mam w gruncie i Rhododendron 'Viking Silver'

A jeszcze jak by tego było mało 2smiech to u jednego Pana ogrodnika w międzyczasie zamówiłem Rhododendron 'Burletta' żeby rodek 'Wine and Roses' miał towarzystwo z grupy rododendronów Neriiflorum

Ostatnio zmieniany: 2025/03/22 23:54 przez th. Powód: Edycja nazwy
Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, zanetatacz, nelu-pelu, basik, a.nia, janka.p, DorotaZ, Katarzyna2021

Polecani i odradzani... nasze opinie o sprzedawcach rododendronów 2025/03/23 00:02 #338693

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 17533
Leonidasie... 2smiech 2smiech 2smiech

Za wzorową postawę

Leonidas napisał:
(...) miałem już nic nie kupić a kupiłem 10 sztuk :grabie
otrzymujesz... złoty medal rodoholika zwyc

Serdecznie gratuluję :buziak

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Polecani i odradzani... nasze opinie o sprzedawcach rododendronów 2025/03/23 04:27 #338694

• Agneszka
  • Agneszka Avatar
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 723
:omg
Leonidasie, zazdroszczę miejsca w ogrodzie. Niech Ci zdrowo rosną.

Polecani i odradzani... nasze opinie o sprzedawcach rododendronów 2025/03/23 11:54 #338705

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 19470
Agnieszko obawiam się , że Lenidasowi miejsca w ogrodzie nie ma co zazdrościć bo sadzi już w donice :diabelek :lol:
Leonidas gratuluję owocnego rozpoczęcia sezonu… piękne zakupy …
Fajny ten myk z płatnymi fotkami- będziesz miał teraz duże pole do popisu…
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2025/03/23 12:03 przez a.nia.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Polecani i odradzani... nasze opinie o sprzedawcach rododendronów 2025/03/23 20:01 #338746

• Leonidas
  • Leonidas Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miejsca już dawno nie mam i cały czas coś kombinuje bo choroba rododendronowa postępuje :mur cały swój ogródek poświęciłem różanecznikom B) w tym sezonie znowu skasowałem kawałek trawnika i trzy azalie japońskie wyeksmitowałem przed działkę na zaanektowany teren polewkamax raczej wybieram odmiany małe i wolno rosnące żeby więcej ich zmieścić :P

Nie wiem co się urodzi w mojej głowie na przyszły sezon zakupowy bo ten już stanowczo zakończyłem :zdrowko na duże donice z rodkami jeszcze trochę miejsca znajdę :glupek
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, zanetatacz, a.nia, Katarzyna2021
Moderatorzy: th
Czas generowania strony: 0.113 s.