Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: PAPROCIE FOTO 2025

PAPROCIE FOTO 2025 2025/10/26 18:43 #352610

• jugo
  • jugo Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16963
Nelu dziękuję. :) Chyba najbardziej fascynują mnie języczniki,jas ich taka mnogość,a wysiewając można trafić na perełki.
Paprotniki jeszcze ładnie się prezentują.Polystichum Plumosum

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, takasobie

PAPROCIE FOTO 2025 2025/10/26 19:18 #352621

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8566
Języczniki to moje ulubione paprocie. Szkoda, że nie są skore do samosiewu, kiedyś nawet zebrałam zarodniki, ale na tym się skończyło rotfl . Kilka Asplenium scolopendrium rosnących na leśnej działce.
Kupiony jako gatunek, ale ma mocno pofalowane frondy, więc może to Undulatum?

Inny egzemplarz gatunku

Jeden z trzech moich ECV - jedyny, który przyzwoicie wygląda, bo dwa pozostałe ledwo dychają krecigl

Cristatum
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2025/10/26 19:43 przez halszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, zen, jugo, nelu-pelu, a.nia

--=reklama=--

PAPROCIE FOTO 2025 2025/10/27 10:35 #352649

• zen
  • zen Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 24
Z niektórymi miłośnikami paproci rozmawialiśmy kilka razy o tym że gdyby ktoś nam w nocy pozmieniał etykiety z nazwami odmian to mielibyśmy nie lada trudności z ich rozpoznaniem. Szczególnie dotyczy to paprotników. Oczywiście trudno nie odróżnić niektórych charakterystycznych odmian jak P.s..Bevis czy P.s. congestum ale inne już sprawiają trochę trudności. Ja w swojej pysze myślałem że bodź zapamiętam bądź też będę w stanie rozpoznać gdzie co rośnie. Efekt tego jest taki że teraz głowię się co to może być za odmiana. .Czasem proszę Tomka Mazura o pomoc gdyż nikt tak jak on nie zna tajników paprotników (wyszedł rym częstochowski).
I teraz jeden z Polistichum setiferum którego nie mogę rozpoznać. Posiada cechy grupy multilobum ale niektóre liście mają też cechy pośrednie pomiędze mulilobum a divisiolobum. Jest to duża roślina (długość frondu 90 cm.) o liściach ciemnozielonych twardych i błyszczących w dotyku. W tym roku wytworzyła dość dużo rozmnóżek. Do grupy mulilobum należy P.s. 'Helena' ale moja roślina trochę się od niej różni
Może ktoś z Was pomoże ją rozpoznać.

"Zielono mi ...."
Ostatnio zmieniany: 2025/10/27 15:04 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): wojtek, SantaRispetto
Moderatorzy: Poll, Tomek Mr
Czas generowania strony: 0.106 s.