Poll... na moje oko to liście Twojego bagna zdają się mieścić szerokością w widełkach w ich górnej granicy
th napisał:
Liście: z wierzchu ciemnozielone, błyszczące, nagie, od spodu pokryte gęstą, szaro rudawą, filcowatą wyściółką... wąskoeliptyczne do lancetowatych o podwiniętym brzegu... o długości od 1,2 do 5 cm i szerokości od 0,2 do 1,5 cm... pozostają na roślinie przez kilka sezonów
ale porównując do liści bagna zwyczajnego, które podziwialiśmy w Rogowie, faktycznie wydają się szersze... coś mi się wydaje, że zamiast bagna zwyczajnego możesz mieć bagno grenlandzkie w odmianie 'Compactum'
Basiu... czy mogłabyś zrobić - dla porównania - fotkę swojemu bagnu... mniej więcej w podobnym ujęciu, co Poll
O bagnie grenlandzkim 'Compactum' wiadomo, że
różni się od gatunku przede wszystkim
wzrostem
>> gatunek nie przekracza 1 m, 'Compactum' dorasta do 30 w porywach do 45 cm
oraz że w porównaniu z gatunkiem >> ma
szersze liście * oraz
mniejsze kwiatostany
Cały sęk w tym, że nie znalazłam wiarygodnego opisu bagna grenlandzkiego... tym bardziej więc nie jestem w stanie wypunktować różnic 'Compactum' w stosunku do bagna zwyczajnego
* Teraz jeszcze bardziej zamieszam, bo dodam, że niemiecka baza rododendronowa, z której zazwyczaj czerpię wiadomości pełnymi garściami, podaje dane dotyczące wymiarów liści bagna grenlandzkego i jego odmiany 'Compactum' zaprzeczające powyżej zaprezentowanej tezie a mianowicie wynika z nich, że to jednak liście gatunku minimalnie, bo minimalnie mają być szersze od liści odmiany... gatunek: 6 x 1,5 cm a odmiana: 4 x 1 cm... cóż... ktoś się myli... albo autorzy stojący za bazą niemiecką albo... nasz autorytet, profesor Czekalski
Generalnie ból głowy
Pozostaje mi prosić Was o zmierzenie losowo wybranych liści Waszych bagien - pięciu czy dziesięciu

- obliczenie średniej arytmetycznej i poinformowanie nas o wynikach tegoż eksperymentu
A w tak zwanym międzyczasie... porównanie liści bagna zwyczajnego i bagna grenlandzkiego na podstawie egzemplarzy rogowskich
Gołym okiem widać, że liście bagna zwyczajnego są węższe i bardziej omszone i jest ich stosunkowo więcej na wierzchołkach pędów, same zaś pędy są wyraźnie zrudziałe... z kolei liście bagna grenlandzkiego są szersze, zielone i takież zielone, co najwyżej z delikatnym zaczerwienieniem, mają pędy... różnice widać także w wybarwieniu pąków
Nie widziałam innych okazów bagna zwyczajnego, ale ten rogowski posiada liście o szerokości mieszczącej się zdecydowanie w dolnej granicy widełek, o których była mowa na wstępie