Kolejny krokusowy sezon czas zacząć. Jesienno-zimowe Krokusy laevigatus 'Fontenayi' doczekały się pierwszych cieplejszych dni. Większość pączków z początku roku nie przetrwała, ale te krokusy potrafią kwitnąć wielokrotnie od listopada do lutego.
05.01.2025:
25.01.2025:
W kilku miejscach w ogrodzie dostrzegłem też pierwsze pączki wiosennych Krokusów Siebera 'Firefly' i myślałem, że to jakiś ewenement, natomiast dziś spacerując po moim mieście zauważyłem całe kępki pączków tej wczesnej odmiany.
25.01.2025:
26.01.2025:
Jeśli dodatnie temperatury się utrzymają to może jeszcze przed końcem stycznia zobaczymy pierwsze kwiaty wiosennych odmian krokusów.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, halszka, nelu-pelu, basik, Danusia, wojtek, a.nia, DorotaZ, Katarzyna2021 ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, halszka, nelu-pelu, wojtek, a.nia, nena08, DorotaZ, Luke, SantaRispetto ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych
Pomorze Zachodnie też już ma kwitnące Krokusy wiosenne. W naszym ogrodzie są co prawda w pączkach, ale w mieście jest nieco cieplej i zastać można kwitnące już Krokusy 'Firefly'. Zdjęcia z 04.02.2025:
Aktualnie Krokusy nieco przystopowały, bo znów mamy mroźne noce i pochmurne chłodne dni. To nawet lepiej, bo chwilowo brakuje mi czasu by fotografować nasz ogród w świetle dziennym
Ostatnio zmieniany: 2025/02/07 21:16 przez Luke.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, takasobie, janka.p, Katarzyna2021, Kika
Krokusowych pączków w ogrodzie przybywa, ale niskie temperatury w dzień i mroźne noce sprawiają, że rozwijają się tylko nieliczne. Minionej niedzieli (16.02) najbardziej zaskoczył mnie pojedynczy kwiat Krokusa 'Tricolor', który skrył się wśród suchych pędów karłowatych Floksów. Oprócz tego otwierają się pojedyncze 'Firefly' i 'Fuscotinctus'.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, takasobie, nelu-pelu, a.nia, nena08, DorotaZ, Borislava.Kirilova, Monika83