Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Domek pod Dębami w różanym ogrodzie

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/10 20:26 #152993

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26389
No proszę jakie piękne pączusie :woohoo: , chyba muszę jednak zadbać o podlewanie krzewów a nie tylko bylin w ogrodzie, bo moje pączusie jakieś skromne w tym roku :unsure:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Temat został zablokowany.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/10 22:38 #153041

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10512
Ale Ty masz azalii :woohoo:
U mnie tylko 2 ładnie będą kwitły. 4 pozostałe raczej nie zakwitną.
Nie mam pojęcia dlaczego.
Współczuję Ci tego zbierania żołędzi. Chociaż stare duże drzewa uwielbiam. One nadają specyficzny klimat ogrodowi

--=reklama=--

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/10 22:50 #153047

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 24742
W czasie upałów lałam czasami przez trzy doby bez przerwy wink-3 jakbym miała :podlewam to bym odpuściła, a że kropelkuję to nich sobie leci wink-3
Gosiu wielkie drzewa nadają klimat, ale i są ochroną podczas takiej pogody jak ostatnio, mimo że teraz bez liści jednak zmieniały kierunek i zmniejszały impet wiatru.
A pączki są też na rodkach :kocham

Władysław Łokietek
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, inag1, nowababka, Danusia, a.nia, Maryna44

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/11 14:46 #153072

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14428
Maju, ubiegłoroczny sezon był wielce żołędziowy! Ja chodząc z psami do lasu musiałam uważać, bo miałam wrażenie, że chodzę po ruchomym żwirze, tyle tego było na ścieżkach.
Jakoś mi umknęła Twoja kolekcja azalii! Czyli róże to nie jedyna miłość :)

PS: piękne, ostre zdjęcia robisz :)
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Ostatnio zmieniany: 2019/03/11 14:51 przez zuzanna2418.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/11 19:42 #153122

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zuziu czyli tyle żołędzi było w całej Polsce :ohmy: nie było na wiosnę przymrozków to obficie zaowocowały nie tylko te drzewa które są pożądane B)
Nie, moja miłość to tylko róże :kocham ale ogród musi być kolorowy cały sezon, a że róże tak wcześnie nie kwitną to mam sporo innych roślin 2smiech
Azalie mam tylko w przedogródku, sporo ich a jeszcze dokupię w Wojsławicach. Mam tam jeszcze kilka kulek bukszpanów, tak mnie wkurzyły w zeszłym roku i teraz jak tam sprzątam postanowiłam większość z nich wykarczować i dosadzić zamiast nich azalie japońskie i wielkokwiatowe, a przede wszystkim azalię pontyjską.
widok na szpalerki azalii, zaznaczone są te kulki bukszpanowe do wykarczowania

Dzięki za pochwałę vishenka a nawet nie wiesz ile ze zrobionych ląduje w koszu 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Danusia, a.nia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/12 09:52 #153208

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 19970
Majeczko czym Ci tak te bukszpany za skórę zalazły, że chcesz je uśmiercić? :)
Pontyjka śliczna ale to wielkie bydle urośnie ..3m wysokość i szerokość zdziwko a azalki japońskie śliczne w każdej ilości :)
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/12 10:44 #153218

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51034
Ja kiedyś dwa bukszpany wsadziłam "belegdzie" i do teraz rosną nie tam gdzie trzeba. jak opipieją - też im podziękuję.
Ale masz rację - nie należy gryczpanem odciągać uwagi od azalek, bo one powinny być na poczesnym miejscu.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/12 11:18 #153220

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 76697
Bukszpaniki można - jesli ich ćma bukszpanowa nie toczy :blink: - tak poprowadzic, żeby zbyt się nie rozrastały. Może szkoda się ich pozbywać? Zawsze to zimozielona plama w ogrodzie. :nie_wiem Skończyłaś już z żołędziami? Ja jeszcze zupełnie w lesie, choć już tyle ich 'zaworkowałam'. Do uprzątnięcia zostało mi 3/4 terenu tuż pod samym dębem. Te kiełkujące czasem nie wychodzą z korzeniami i jak u Ciebie, odrywają się. Mam nadzieję, że mimo wszystko nie wznowią wegetacji z samego urwanego korzenia. Z miejsc, gdzie ich najwięcej spada, usuwam wszystkie rośliny zimozielone (rodki, azalki japońskie i paprocie), więc może w przyszłych sezonach będę się mogła przy sprzataniu wspomóc grabiami. :tup Takie ręczne wybieranie żołędzi, to- jak sama wiesz- praca dla Kopciuszka. Nie będę tam też ściółkować ziemi korą :przytulam Niemal cała, wraz z żołędziami trafiła do wora.
Ostatnio zmieniany: 2019/03/12 11:19 przez Poll.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/12 15:03 #153241

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dziewczyny pomysła mam :) może byście jesienią do ogrodu np. pierwszoklasistów zaprosiły. Wykład o roślinach zrobiły, a przy okazji konkurs zbierania żołędzi - dzieciaki wyzbierają i przekażą do leśnictwa albo zoo dla zwierzaków :) Jedynie istnieje niebezpieczeństwo zadeptania roślin think: No ale plecy nie będą bolały... think:
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/12 19:52 #153273

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dzięki za poparcie mojego pomysłu zamiany zielonych kulek na kolorowe krzaczki vishenka
Moje bukszpany dopadła ćma bukszpanowa, we wrześniu wycięłam 99% swoich bukszpanów, wykarczowałam korzenie tam gdzie już jesienią coś sadziłam. Z tego pogromu zostało tylko 8 kulek w przedogródku, teraz chcę zrobić zamach na 6 kulek, zostaną 2 rosnące obok serba pomiędzy malutkimi iglaczkami. Wystarczy mi walka z opuchlakami, brak mi sił na beznadziejną walkę z ćmami, trochę mi żal bo sama wyhodowałam wszystkie sadzonki, a najstarsze miały ponad 20 lat.
Miłko jakie konkretnie azalie kupię zależy od tego co będzie do kupienia, mam ochotę na coś ostrego, zbyt tam jest zielono właśnie przez te bukszpany wink-3
Pollu żołędziwego dywanu jeszcze trochę mi zostało, ale teraz już jest więcej liści niż żołędzi dlatego musi być sucho i bez wiatru bo chciałabym teraz to spalić. Na tych poddębowych rabatach też nie stosuję żadnej ściółki, czy w przedogródku czy koło domku, spod rodków wygrabiam wszystko co tam się znajduje, sypię kompost i finito. Spomiędzy azali i hortensji też staram się wygrabić ile się da, najgorzej idzie z dąbrówką rozłogową i tym razem bardzo dużo jej wyrwałam razem z liśćmi. Nie ważne co rośnie ale i tak trzeba się schylić i zbierać jak Kopciuszek. B)
Aniu żadna z tych instytucji nie jest zainteresowana żołędziami, myślałam o zaproszeniu wnuków, ale zdecydowanie jeszcze wolę zrobić to sama 2smiech a jak już nie dam radę to syn mi obiecał wszystko wykarczować, zasiać trawę i kosić ją razem z młodymi dębami :diabelek
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, Danusia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/12 21:55 #153303

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
No dobra... pomysł z pierwszoklasistami to może "gupi pomys' :) ale powiem Ci, Twój syn z piłą łańcuchową jest jeszcze głupszy :) polewkamax ale że nikt żołędzi nie chce? wiem, że w zoo zbierali... think:
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/12 22:07 #153310

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu o tym że zoo zbierało to chyba było wiadomo tym co bywają tam, szukałam w necie dość długo i jedyne co znalazłam to jakieś ogłoszenie z lubelskiego B)
Mój syn miewa takie pomysły, niestety gwizdac może z wiekiem zmądrzeje gwizdac
Choć moje wnuki żyją w ogrodach, ale te młodsze i tak chodzą po ogrodzie jak chcą, jak na coś się zapatrzą to nie patrzą pod nogi bo musi np urwać ten kwiatuszek róży. Jak tu upilnować całą dwudziestkę think:
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, a.nia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/13 09:34 #153341

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dwudziestka wnuków? zdziwko toż to prawie die drużyny siatkarskie rotfl polewkamax Wesoło masz...

Nie ma opcji... nie upilnujesz, a poza tym jak zrobią bukiet dla babci z Twoich ulubionych róż to co im zrobisz :) Ucałujesz i podziękujesz pięknie :P

A w zoo zbierają co roku, przynajmniej tak mi sie wydaje, zeszłej jesieni bardzo szybko zakończyli przyjmowanie kasztanów i żołędzi, potem już tylko orzechy przyjmowali :)
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/13 09:46 #153344

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu nie 20 wnuków tylko 20-ka uczniów a może i troszkę więcej bo tak liczne są w naszej szkole klasy wink-3 Wnuków mam jak na razie 7 w wieku od 16 do 1,5 roku i może to nie koniec gwizdac wnuczki każdego roku zrywają róże na Boże Ciało i całą oktawę więc wiem jak mogą się zachowywać w pogoni za tym co właśnie widzi 2smiech bukieciki puki co zrywają z mniej niebezpiecznych kwiatuszków i potrafią mnie obdarzyć kilkoma na dzień vishenka
Z tym zoo to mnie zaskoczyłaś :ohmy: u leśników pytałam a tam to pewnie trzeba dzwonić think: Za to dobrze pamiętam jak kilkanaście lat temu zoo poszukiwało siano i słomę, ale nawet za darmo nie chcieli z obszaru śląska bo takie zanieczyszczone to oni dla swoich zwierząt nie chcą B)
Za tę wiadomość podziękował(a): Elżbieta, zanetatacz, Danusia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/13 12:09 #153360

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7476
Szykuja się zmiany- ale wiedz,że ćma gdy nie ma bukszpanów ponoć czepia sie rododendronów. To nie z mojego doswiadczenia- ja na razie ratuję, z dobrym skutkiem swoje bukszpany/ - czytałam żale o atakowanie różaneczników prze ćmę. Oby nas omijała - tego życze tobie...i sobie- bo juz zaglądam w krzaki bukszpanów ...
"Ogrodnictwo to niebezpieczne hobby- bywa, że codzienne obcowanie z roślinami zmienia się w uzależnienie." :)

Różanie-i nie tylko-u Juleczki

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/13 13:19 #153361

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Siedmioro wnucząt to inaczej brzmi niż 20 polewkamax
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/13 19:52 #153390

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wracając do przedogródka i tych nieszczęsnych bukszpanów, zrobiłam dzisiaj nowe zdjęcia, z drugiej strony. Widać lepiej że tu jest sporo miejsca, 0 zaznaczone bukszpany, P zaznaczone miejsce na pontyjkę.

Dzisiaj już na koniec szychty skończyłam ten kawałek sprzątać, od razu więcej miejsca się zrobiło 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, chester633, Elżbieta, zanetatacz

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/13 20:02 #153397

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23888
Majeczko ja u siebie nie mam żadnego bukszpana więc nie znam się na nich kompletnie a z tego co widzę to azalie u Ciebie rosną świetnie wiec pontyjska też na pewno będzie pięknie rosła :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/13 20:05 #153400

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16998
Też zrozumiałam, ze masz dwudziestkę wnuków polewkamax

Miejsce na pontyjkę już gotowe.. ja swoją też chcę przesadzić bo rośnie blisko tarasu i za chwilę będzie jej
za ciasno.. chyba, że będę ciąć think: - no nie bardzo widzę gdzie mogłaby swobodnie się rozrastać!
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/03/13 20:15 #153407

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
No nie dałoby się aż tak rozmnożyć, wnuki mam tylko od trójki dzieci, najmłodszy to zatwardziały kawaler 2smiech
Nelu miejsce jeszcze nie całkiem gotowe, co prawda już dwa lata temu naszykowałam tam dla niej miejscówkę, ale teraz jak będę bukszpany karczować to pewnie sama lokalizacja lekko się może przesunąć żeby miała na wszystkie strony miejsce. think:
Danusiu właśnie dlatego, że większość azalek ładnie rośnie postanowiłam zrobić zmiany, chcę dosadzić jeszcze 1 azalię wielkokwiatową i 1-2 japonkę żeby szpalery dociągnąć prawie do szpaleru tawuł, który rośnie wzdłuż płotka think:
Ostatnio zmieniany: 2019/03/13 20:15 przez edulkot.
Za tę wiadomość podziękował(a): Elżbieta, zanetatacz, Danusia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.193 s.