Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 2025/04/06 21:44 #339790

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10493
Małgosiu, za nami chyba dwa najgorsze dni, bo ze strasznym wiatrem. Odczuwalna temperatura zdecydowanie niższa niż ta na termometrze,
Ale mimo wszystko byłam dzisiaj na spacerze. Stwierdziłam, że trzeba się wentylować po tych chorobach.

Miłko, cały czas mam wrażenie, że tej pracy wcale nie ubywa.
Nie mam jeszcze posprzątanego tarasu po zimie, a przecież za dwa tygodnie święta i to podobno całkiem ładne, więc goście będa pewnie wylec na taras posiedzieć w słoneczku.
Czyli w sobotę trzeba będzie wziąć za sprzątanie tarasu. A jeszcze w tygodniu mają mi przywieźć nadstawki do wymiany w warzywniku. Strasznie po zimie spróchniały. Czyli czeka mnie wyciąganie ziemi ze skrzyń, a potem ich ponowne zasypanie.
I tak w tym roku jakoś tych prac ciągle przybywa. Ale to chyba efekt tego, że przez 3 lata praktycznie większych prac nie robiłam ze względu na zdrowie.
Teraz mam jakiegoś pałera. Tylko wkurzam się, ze mam tak mało czasu na ogród.
Chociaż jak dzisiaj poszłam z sąsiadką na spacer, to stwierdziłam, że siły to mi gdzieś uciekły.

W ogrodzie coraz więcej wychodzi, ale boję się, że kilka strat będzie. Zastanawiam się, czy wyjdą gaury. Bardzo ładnie wyglądały przed nadejściem mrozów, a teraz cisza.
Nie mam do nich szczęścia chyba. Ale na razie czekam, może jednak wyjdą?

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, takasobie, edulkot, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2025/04/06 22:13 #339793

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24125
Gosiu -jak się chce to zawsze robota się znajdzie.....ja już ogarnęłam a teraz okrywając rośliny czym się da znowu zabałaganiłam cały ogród krecigl i znowu będzie sprzątanie......kolorową masz wiosnę hu_rra
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

--=reklama=--

Ogródek Gosi 2025/04/06 23:23 #339796

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4472
Twoje oczko wodne przypomniało mi, że musze jeszcze przygotować (wysprzątać) moje kastrowe oczko na nowy sezon.
Taras faktycznie też trzeba wysprzątać, żeby wystawić meble ogrodowe. A już myślałam, że ogarnęłam te moje "hektary" 037
Od dwóch dni nie wychodziłam na to zimno krecigl

Ogródek Gosi 2025/04/07 18:32 #339826

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3198
Małgosiu w ogródku i w domu zawsze jest coś do zrobienia.Taras też mam nie sprzątnięty,okna nie pomyte ale jestem pewna że święta będą bez względu na to czy ja ogarnę taras i okna czy też nie.Paskudny mróz nie dał nacieszyć się magnoliami ale cieszę się że zobaczyłam ich ogromne kwiaty,straty będą bo przymroziło porządnie
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave

Ogródek Gosi 2025/04/07 21:35 #339845

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Żanetko, ja okryłam tylko hortensję ogrodową. Jedną, resztę spisałam na straty. I obawiam się, że mimo okrywania tez przemarznie. Trudno. Pogodziłam się, a takie już ładne pączki miała.
Będę Was meczyć tymi zdjęciami B)

Evo, na razie oczkami w ogóle się nie zajmuję. Czekam na cieplejsze dni, bo przy takim zimnie babranie się w wodzie w cale mi sie nie uśmiecha.
Jak na razie woda jest przejrzysta, ale musze oczyścić dno i glony, które jakoś upodobały sobie jedno z oczek. Podejrzewam, że pasuje im wapienny odczyn wody, bo sa w oczku kamienie.
Ja byłam wczoraj na spacerze, żeby trochę sie natlenić po chorobie.

Małgosiu,
święta prawda, ale zawsze miałam wrażenie, że mimo wszystko jest jej trochę mniej, albo szybciej pracowałam rotfl
Taras musze ogarnąc, bo moja mam by umarła, gdybym zaprosiła gości na taki brudny.
Te przymrozki faktycznie zniszczyły wiele kwiatów. Myślę, że własnie mamy Ogrodników.

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Kalmia, piku, takasobie, edulkot, Ave, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2025/04/07 23:10 #339855

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4472
Jeśli to mieli by być tacy przyspieszeni "zimni ogrodnicy" to lepiej teraz niż w maju. Chociaż każdej zmarzniętej roślinki żal. Jednak przykrywania ogrodu jak wszystko kwitnie znacznie gorsze.
Nie chcę tego co było w ubiegłym roku. Najgorsze, że nie mamy na to żadnego wpływu. think:

Zdrówka życzę :buziak

Ogródek Gosi 2025/04/08 08:39 #339869

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13509
Bardzo niemiłe te mroźne dni i szkoda roślin :( Mnie głownie żal tych owoców, które mogły być, ale ich nie będzie :placz
Ale nie łudzę się, że to już zimni ogrodnicy bo kolejny raz się rozczaruję kiedy nadejdą :mur
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogródek Gosi 2025/04/08 22:19 #339915

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Z tego co pamiętam w zeszłym roku ogrodnicy też byli w kwietniu. Wszystko przesunęło sie o miesiąc.
Ja będę trzymała kciuki, żeby już mrozów nie było.
Oglądałam długoterminowe i ich nie widać
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, Ave, zanetatacz

Ogródek Gosi 2025/04/08 22:39 #339920

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 76479
Nie wiem, czy można wierzyć w te długoterminowe prognozy. :oops: Czasem tak bywało, że nagle, dwa-cztery dni wcześniej ogłaszano, że będzie krótkie załamanie pogody...
Oby było, tak, jak piszesz, że to byli Zimni Ogrodnicy!

Ogródek Gosi 2025/04/08 22:57 #339922

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Poll, z wyliczeń na to wychodzi. W sobotę się zaczęło. Dzisiaj była zimna Zośka.
Od jutra poprawa pogody.
Tego będe się trzymać :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Kalmia, takasobie, edulkot, Ave, zanetatacz, Danusia

Ogródek Gosi 2025/04/08 23:11 #339926

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 76479
To ja też! :tup
Dzięki za otuchę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, zanetatacz

Ogródek Gosi 2025/04/09 08:24 #339936

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 50856
Jestem dokładnie tego samego zdania. Oni tylko czekali na magnolie i morele, a jutro już po robocie i sobie pójdą.
Fajne te z puszkiniami.. :kocham
Ostatnio zmieniany: 2025/04/09 08:24 przez takasobie.

Ogródek Gosi 2025/04/09 09:10 #339937

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3198
Małgosiu trzymajmy się tego że już namroziło co miało namrozic i już teraz będzie ciepło

Ogródek Gosi 2025/04/09 09:33 #339938

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 71128
Dzięki Gosia :buziak To wykładam wszystkie doniczki na dwór :jupi
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2025/04/09 09:38 przez basik.

Ogródek Gosi 2025/04/09 20:02 #339970

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23824
Gosia ja mam już serdecznie dosyć tej zimnicy mam nadzieję że to już koniec i zrobi się cieplej ,ja taras wysprzątałam po zimie ale chyba muszę jeszcze raz przez te moje koty rotfl rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogródek Gosi 2025/04/10 21:58 #340107

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko, ja chyba wolę żeby przyszli teraz niż w maju. Wtedy jest więcej do stracenia.

Małgosiu, jakie było moje zdziwienie rano, kiedy zobaczyłam biel za oknem. Nadal trzymam się tego, że jutro już będzie lepiej, mimo, że ma padać deszcz. Niech pada. Mam co robić w domu.

Basiu, może poczekaj jeszcze z dzień, bo będę miała wyrzuty sumienia w razie czego B)

Danusiu, dzisiaj właśnie myślałam sobie, że gdyby była prawdziwa zima jak kiedyś, czy cieszylibyśmy się z takiej pogody jak jest teraz, czy też byśmy narzekali.
Może cieszylibyśmy się, że jest cieplej i mniej śniegu?
Te ciepłe zimy nas rozpieściły chyba.
Ja ogólnie mam wszędzie totalny bałagan. Jakoś w tym roku nie mogę się ogarnąć, mimo, że mam wrażenie, że ciągle coś robię, a pracy mi jakoś nie ubywa.

Dzisiaj myślałam, ze popracuję w ogrodzie, ale po godzinie uciekłam do domu. Rozebrałam tylko krasnala sprzed wejścia, bo już chyba najwyższy czas był, już nie te święta. Na dokładkę sypał się ze starości :)
Czyli zrobiłam lekki porządek na schodach wejściowych. Lekki, bo nie myłam ich. Za zimno.
I tak ogólnie pokręciłam się po ogrodzie. I na tym koniec.
Zrobiłam się straszliwy zmarźlak. Wydaje mi się, że kiedyś taka pogoda nie była dla mnie problemem.

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Kalmia, takasobie, edulkot, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz, basik ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2025/04/10 22:25 #340115

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 71128
Za późno :lol: Siedzą na dworze rotfl
pozdrawiam Basia

Ogródek Gosi 2025/04/11 09:49 #340136

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24125
Gosiu -to prawda ,jak miałam małe dzieci czyli jakieś 25lat temu to do ogrodu wychodziliśmy z mężem 1 maja on mi przekopywał grządki ja siałam i sadziłam i prędzej o ogrodzie nie myślałam ,a teraz już w lutym kręcimy się i patrzymy co zrobić i wszystko popędzamy krecigl .Czekam na deszcz i chyba się nie doczekam :angry: :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogródek Gosi 2025/04/12 22:03 #340204

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 50856
A ja byłam pewna, że niczego dziś w ogrodzie nie będę robiła, a dobra pogoda mnie zaskoczyła i w końcu wyszłam i posortowałam dalie i część posadziłam. Miało być brzydko, a ja wciąż mam katar. Nie mogę się nadziwić, jak ciemierniki długo kwitną. W sumie już 2 miesiące :kocham

Ogródek Gosi 2025/04/13 22:29 #340267

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Basiu, nie wiem jak u Was, ale u nas piękna pogoda, więc ja posadziłam kwiaty jednoroczne do donic.
Także w razie czego obie oberwiemy :)
Ale raczej Zimna Zośka już była

Żanetko, to u Was nie padało w tygodniu? U nas nie lało, ale właśnie padało, tak wolno, 3,4 godziny. Jestem zadowolona, ale wiadomo wolałabym więcej. Chyba ma w tym tygodniu jeszcze popdać, może się załapiesz?

Miłko ja pracowałam 2 dni bardzo intensywnie.
Zaczęłam w sobotę od sprzątania tarasu. Zajęło mi to 5 godzin. Dzisiaj sadziłam kwiaty jednoroczne do donic. Znowu zapomniałam o daliach :glupek
Może w tygodniu sie uda

Tak wygląda taras po zimie

Wszystko powynosiłam na trawnik

Nawet nie wiedziałam, że mam tyle mrówek w trawniku. Przeniosłam je wraz z meblami na taras. Chyba całe mrowisko chciało się wprowadzić do kanapy.
Teraz nimi walczę.

Ale żeby nie było, że cały czas pracowałam. Dzisiaj posiedziałam sobie na wysprzątanym tarasie.

Ostatnio zmieniany: 2025/04/13 22:30 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, edulkot, Semper, Ave, zanetatacz, nelu-pelu, basik, Danusia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.230 s.