Moniko,

Wczoraj wertowałam moje zapiski ogrodowe i nie mogłam znaleźć zapisu, że takowy rh posiadam. Czy może pamiętasz, gdzie on może rosnąć, czy to jednak jest pomyłka?
Magnolia 'Betty' została posadzona, jak się okazało, w bardzo dobrym miejscu. Kwitnie tak obficie co roku. Kiedyś, jak była jeszcze młoda, to przygięłam do ziemi kilka gałązek, które ukorzeniły się. Jedna rośnie u mnie w podwarszawskim ogrodzie. Druga w ogrodzie niedaleko Myślenic, a trzecia w ogrodzie znanego miłośnika rododendronów z podwarszawskiej miejscowości.
Grażko, O, jak fajnie, że jesteś

Moim marzeniem jest odwiedzić UK właśnie w okresie kwitnienia magnolii, rh i kamelii. Zobaczyć ich słynne ogrody ... może kiedyś się uda ...
Gosiu, ta magnolia ma już 25 lat. To jest jedna z najstarszych moich magnolii. Ma solidny pień i kwitnie bardzo obficie. Odmiana godna polecenia
Marysiu, kamelie mam od dość dawna ale stabilnie kwitną tylko te doniczkowe, chowane na zimę w garażu. Kiedyś zanosiłam je do domu i traciły bardzo szybko wszystkie pąki kwiatowe. Było mi bardzo szkoda i cały czas się zastanawiałam, co ja mam zrobić, żeby doczekać się jednak kwitnienia. No i zaczęłam wynosić na zimę do garażu. Przy czym, jak tylko robiło się powyżej zera, to wynosiliśmy je na podwórko. I to było takie noszenie tam i z powrotem przez całą zimę ... uciążliwe, nie powiem.
Miniona zima była mroźna to przestały cały czas w garażu. Nie było to dla nich dobre ale jakoś przeżyły i nawet zakwitły. Ostatecznie pójdą do ogrodu na stałe, jak nie będziemy mieli już sił tachać w te i z powrotem przez całą zimę.