Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Różanie- i nie tylko - u Juleczki

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/23 19:49 #335474

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7311
We Floribundzie kilka nowości- francuzki... Skusiłam sie na dwie francuzki- Aleksandra David Neel i Folle Courtysane. Jedną starą angielkę Gardener's Friend / kiedys miałam, ale już nie widzę- to zamówiłam. / I czwarta to Vesalius- bo ta co uważałam za Vesaliusa to raczej Shapir- to trzeba się było złapać cudnego Vesaliusa ;) think: Pójdą do donic- a jak co wyleci to dostaną miejscówkę . wink-3

Fotki z Floribundy

ALEKSANDRA DAVID NEEL

FOLLE COURTYSANE

GARDENER FRIEND'S

VESALIUS
"Ogrodnictwo to niebezpieczne hobby- bywa, że codzienne obcowanie z roślinami zmienia się w uzależnienie." :)

Różanie-i nie tylko-u Juleczki
Ostatnio zmieniany: 2025/01/23 20:01 przez Juleczka.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, Franusiowa, maria16, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/23 20:02 #335476

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 15059
Juleczko gdzie Ty je pomieścisz? ja już tylko podglądam na te wszystkie królowe i się :mniam u mnie miejsca brak dużo zrobiło się cienia .
ale sprawdzę co zamówił ,bo jakoś ich nie kojarzę . chyba dostałaś jakiś cynk z Floribundy bo w ofercie Aleksandra David Neel nie widzę .

--=reklama=--

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/23 21:01 #335481

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Coś się tam chyba zaplątało- ja trafiłam przypadkiem / często zaglądam i przeglądam- już z nawyku od lat ;) /. Gdy wejdziesz np na róże rabatowe otwórz różę Baby Scheewittchen- zjedź na dół i tam pod spodem jest kilka róż . Tak zaglądając znalazłam 4 nowe francuzki. Może poprawią - bo w różach Delbarda nie ma tych nowości. Jest nimi duże zainteresowanie na Fb- to sobie zamknęłam koszyk by mi nie wykupili ;) 2smiech Jeśli jeszcze cos wstawia to jest możliwość
połączenia zamówień... Ciekawa jestem czy znajdziesz :)

Są 4 nowości Delbarda-

Aleksandra David Neel
Patric Davedjian
Folle Courtysane
La Rose Mosieur
"Ogrodnictwo to niebezpieczne hobby- bywa, że codzienne obcowanie z roślinami zmienia się w uzależnienie." :)

Ostatnio zmieniany: 2025/01/23 21:04 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, DorotaZ

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/23 21:04 #335482

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Już znalazłam ale tylko się :mniam :placz

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/23 21:08 #335483

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wiesz- ja miejscówek już nie mam- pójdą te róże w duże donice- a potem się zobaczy. :)

Za tę wiadomość podziękował(a): Franusiowa

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/24 18:56 #335523

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Julcia nie wytrzymałam i w koszyku mam wybraną czwórkę róż :jupi
i chyba tak jak mówisz pójdą do doniczek.
a najwięcej pokusy spowodowała ta róża ALEKSANDRA DAVID NEEL
reszta to tak jakoś wpadły odruchowo 2smiech

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/24 20:22 #335526

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
No i fajnie... wink-3

Skoro się lubi róże to warto kupić, bo ceny stale idą w górę. I w następnym sezonie juz mogą kosztować więcej.. Bo ma znaczenie cena gdy się kupuje i kupuje ;). A jak się ma złoty rabat to jakoś ceny nie straszą a i odmiany fajne.
Mam wszystko z jesieni posadzone w gruncie, to te cztery dam w donice i tak zostaną- będą mobilne- może pójda na podwórko a może gdzies udekoruje mniej kwitnące miejsca. W donicach mam dwie zostawione już na stałe- okrywowe Swany i Gartnerfreude. Wykopałam jesienią 2023 roku - wiosną w tych donicach przycięłam mocno- spodziewam sie osiągnąć efekt zwisających z tych donic...

Gartnerfreude

Swany - na razie podwiązana, wiosna przytnę i puszcze wolno by się kształtowała. Dostanie też dużą donicę ;)

Ostatnio zmieniany: 2025/01/24 20:26 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, janka.p, DorotaZ

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/24 20:26 #335527

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ja już kupiłam takie donice - Doniczka oddychająca Air-Pot 3L 19,5x21,5cm airpot
będę eksperymentować .Prawdopodobnie w nich róże lepiej rosną z powodu dopływu powietrza
Czy słyszałaś o tych donicach.

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/24 20:45 #335529

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nie słyszałam... Znalazłam...

ja bym jej nie kupiła. U mnie by się nie sprawdziła. Po pierwsze ma sporo otworków- ślimaki by powłaziły do środka i potem nocą wyłaziły na żer... Po drugie ma w środku taki "pręt" który przeszkadzał by przy ewentualnym wysadzeniu z doniczki- bo na dłuższą metę to jednak za mała. To już wolę na pewien czas wsadzić w jakieś wiaderka ozdobne czy też duże produkcyjne doniczki i w osłonki...chociaż mam sporo różnych dużych donic też... think:

Ostatnio zmieniany: 2025/01/24 20:54 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Franusiowa

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/24 20:57 #335531

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5236
No ciężko się oprzeć :mur . Broniłam się dotąd ;) ale zmobilizowałyście mnie swoimi zakupami i wzbogaciłam się o La rose Monsieur, Patricka Devedijana i Prague Castle. Chciałam jeszcze dorzucić ciemiernika Pretty Ellen Flair ale we floribundzie już się wyprzedał. Znalazłam go jednak we florini. A że tak jedną, samotną roślinkę zamwiać to nie bardzo;), to dobrałam jeszcze inne. I tak to się kręci :diabelek . Gdzie to upchnąć, jak Scarlett O'Hara, będę myśleć jutro 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, Franusiowa

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/24 21:30 #335535

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
A bo to taka pora roku gdzie marzą się nowe rośliny a sama sytuacja - by coś się już działo ;) też mobilizuje do zakupów. :na_ucho wink-3

Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, janka.p

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/25 22:00 #335573

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10179
A ja już naprawdę miałam nie kupowac róż, a jesienią kupiłam Wspomnienie Lata, niedawno wpadła mi w oko Cutie Pie,
a teraz kusisz Aleksandra David Neel ale i Gardener Friend's jest śliczna

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/25 22:31 #335577

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Janko- czy Scarlet O"Hara to piwonia czy jakaś inna roślina? ja mam taka piwonię- o tej nazwie ;)

Małgosiu - znam róże p.Rojewskiego .ale na razie jakoś się nie napaliłam... Może kiedyś złapie mnie impuls...może

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/26 10:25 #335585

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Platynowy forowicz
Juleczka napisał:
Janko- czy Scarlet O"Hara to piwonia czy jakaś inna roślina? ja mam taka piwonię- o tej nazwie ;)

bardzo ładna piwonia:).
Ale wg helpmefind roses jest też i róża
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.22201.0
Juleczka napisał:
Małgosiu - znam róże p.Rojewskiego .ale na razie jakoś się nie napaliłam... Może kiedyś złapie mnie impuls...może

jak już przy różach, piwoniach i Łukaszu Rojewskim jesteśmy, to polecam bardzo "Białego Misia". Krzak jest niewysoki natomiast kwiaty ma tak pełne i olbrzymie, że moje pierwsze skojarzenie to była piwonia:). Moja miłość od pierwszego wejrzenia, a autor odmiany chce a w każdym razie w czerwcu, jak z nim rozmawialiśmy na zlocie, chciał wycofać z oferty. Więc trzeba kupować, póki jeszcze jest. Po obejrzeniu na żywo do tego, co już miałam ("Wspomnienie lata", "Polonica", "Leśne elfy", "Pegasus", "Czesław Miłosz") domówiłam "Białego Misia", "Grażkę" (też biała, wielkokwiatowa ale z innym typem kwiatów, niż Miś), "Zapach Podstawówki" (bardziej mi się podoba, niż "Pachnidło") i gdyby nie to, że działka nie jest z gumy (i gdyby były gdzieś w sprzedaży, to inny temat), wzięłabym jeszcze z 7 innych jego odmian, zdjęcia nie oddają ich urody.
Ostatnio zmieniany: 2025/01/26 10:42 przez janka.p.
Za tę wiadomość podziękował(a): Juleczka

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/26 10:30 #335586

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Platynowy forowicz
Margo2 napisał:
niedawno wpadła mi w oko Cutie Pie,

Margo, Cutie Pie to nie róża wink-3 , to drobinka do postawienia w doniczce na stole. W żaden sposób nie zabierze miejsca 2smiech, więc masz już miejsce na te obie: Aleksandrę i Gardener's Friend's.

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/30 20:47 #335889

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Moja niespodzianka sprzed chwili... Poszłam zasłonić żaluzję i oko mi spoczęło na doniczkach na parapecie. Stoją tu doniczki ze styczniowej przesyłki. Sadzonki były nieduże to wpierw stały na klatce schodowej. Wydawało mi się, że marnieją to przeniosłam do pokoju na parapet. No i widzę jakiś różowy kolor na gałązkach.
Hm ...jakoś do tej pory nie zauważyłam.. A to kwitnie loropetalum chińskie. Niby spało a pewnie obudziłam. Ale przynajmniej widzę jak kwitnie... wink-3 Jeszcze mizerne, kwiatki nieduże- a jak urośnie to będzie cudne.

Ostatnio zmieniany: 2025/01/30 20:49 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, zanetatacz, nelu-pelu, DorotaZ

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/31 14:05 #335916

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Oglądam sobie oferty na Allegro - pach! - widzę, że mój sprzedawca od lat wystawił róże. Zamówiłam na razie dwie - LA ROSE DES 4 VENTS- /mam , ale wąsko rośnie, to druga trochę zwiększy krzak / oraz - RED EDEN ROSE - nie widzę by u mnie kwitła- a była- to znowu posadzę.

LA ROSE DES 4 VENTS

RED EDEN ROSE

Fajne róże wypatrzyłam u sprzedawcy na Allegro- szkółka-Pruski. Widzę tam między innymi różami Poulsena różyczki do donic- seria Patio Hit. Zastanawiam się właśnie czy sobie je kupić, bo kiedyś miałam z tej serii- Sabia hit- śliczna, była kilka lat, ale nie okryłam i zginęła... Byłam nia zachwycona. Ja kupiłam w Auchanie wtedy. Pod spodem kilka fotek Sabia Hit

Ostatnio zmieniany: 2025/01/31 18:15 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Pani Bestia, DorotaZ

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/31 14:17 #335918

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6158
Juleczko, Twoje różane uzależnienie nasiliło się polewkamax

żeby nie było, sama też kupiłam parę róż, choć słońca u mnie jak na lekarstwo :glupek

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/01/31 17:21 #335934

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nie- moja choroba różana jest na takim samym poziomie co zawsze. :) ;) Oglądam swoje foty z ogrodu i widzę co gdzie usunąć- a ziemie kompostową jeszcze mam - to będzie wymiana- słabo kwitnące wymienię na te nowe. A że w domu sporo się siedzi- to wiadomo- przed komputerem. Oglądam swoje nasadzenia i planuje co zmienić lub co uzupełnić. Sporo fajnych róż dostępnych to jest w czym wybierać. Sezon spędzam prawie cały czas na ogrodzie- to chce mieć co oglądać i czym się zachwycać.

Proszę mi coś powiedzieć o calicarpie- pięknotce. Kupiłam wczoraj przypadkiem na rynku- byłam po miód od stałego pszczelarza. No i zobaczyłam tę pięknotkę. Miała jeszcze trochę tych fioletowych kulek- ale w drodze mi odpadły, bo krzaczek był częściowo w siacie i otrzepał się. Jest w donicy- gałązki bezlistne, ale giętkie. Czyli ok. Nie wiem nic o uprawie- może ktoś mnie uświadomi ;) Fotkę zrobię- bo od razu zostawiłam donicę na ogrodzie i nie pstryknęłam...

Ostatnio zmieniany: 2025/01/31 17:22 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, DorotaZ

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/01 12:36 #335974

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
polewkamax No więc-tak... Poszłam spać zastanawiając się - kupić te róże patio czy zrezygnować... Ale tak już jest, że jak mi się cos spodoba to muszę mieć.
Posiedziałam jeszcze raz na fotkami róż w szkółce Pruski / szkółka-pruski na Allegro / i ostatecznie zamówiłam. wink-3 A jako, że nie mogłam się zdecydować którą wybrać- wzięłam 3. / Fotki ze strony Allegro. / Róże nieduże - może wejdą do jednej wielkiej donicy. /

CAROLA HIT

GEORGIA HIT

PATRAS / rabatowa, ale pasująca wielkości do Hit /

To teraz jestem zadowolona...i spokojna. polewkamax To, że zapach słaby to mnie akurat nie przeszkadza- ja bardzo rzadko wącham róże ..

Ostatnio zmieniany: 2025/02/01 12:51 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, janka.p, DorotaZ, Katarzyna2021
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.187 s.