Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Różanie- i nie tylko - u Juleczki

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/02 10:50 #336023

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7463
Oto moje okazyjne zakupy z czwartku. :) Wtedy co poszłam po miód... Kocham takie niespodzianki wink-3

domek dla owadów

Pięknotka- calicarpa

"Ogrodnictwo to niebezpieczne hobby- bywa, że codzienne obcowanie z roślinami zmienia się w uzależnienie." :)

Różanie-i nie tylko-u Juleczki
Ostatnio zmieniany: 2025/02/02 10:51 przez Juleczka.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, DorotaZ, Katarzyna2021

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/03 22:09 #336128

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10491
janka.p napisał:
Margo2 napisał:
niedawno wpadła mi w oko Cutie Pie,

Margo, Cutie Pie to nie róża wink-3 , to drobinka do postawienia w doniczce na stole. W żaden sposób nie zabierze miejsca 2smiech, więc masz już miejsce na te obie: Aleksandrę i Gardener's Friend's.

Janeczko, ależ ja wiem, że to maluchy. I właśnie na nie mam miejsce na obwódce. Dla tamtych nie widze miejsca.
Z róż Rojewskiego jeszcze zastanawiałam się na Iwonką. Może kiedyś?

Juleczko, niestety nie mam pięknotki, więc nie pomogę, ale według mnie to piękny krzew, szczególnie jesienią kiedy ma te kulki
Ostatnio zmieniany: 2025/02/03 22:10 przez Margo2.

--=reklama=--

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/05 16:21 #336202

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Przygo5towuje sie do wysiewu... Nasionka wyleżały się w lodówce ze dwa miesiące , ziemię przyniosłam z piwnicy, nałożyłam do plastikowych wytłoczek /takich po pomidorach z marketu ;) a teraz przeglądam nasiona co wpierw wysiać. Jak wysieję- wstawie fotki.

Dzisiaj skusiłam się na trzy rośliny z Allegro- fioletowy przetacznik, budleje Wisteria Lane / mam z zeszłego roku w gruncie, ale obawiam sie jak zniesie tę głupią zimę- to na wszelki wypadek kupiłam następną sadzonkę wink-3 oraz floksa- ponoć nowa odmiana- Flame Lila Star..... Fotki ze strony zakupu / SirRobins na Allegro /

budleja WISTERIA LANE

floks FLAME LILAC STAR

przetacznik fioletowy
"Ogrodnictwo to niebezpieczne hobby- bywa, że codzienne obcowanie z roślinami zmienia się w uzależnienie." :)

Ostatnio zmieniany: 2025/02/05 16:22 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, nelu-pelu

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/05 17:10 #336207

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Młodziutka sadzonka loropetalum chińskiego daje popis. :) Ale to będzie fajne drzewko- bo mam zamiar wyprowadzić z tego drzewko. Ten sezon pozwolę swobodnie rosnąć- a jesienią może zacznę formować.

Ostatnio zmieniany: 2025/02/05 17:10 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, nelu-pelu, DorotaZ

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/08 11:50 #336326

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Roślinki od SirRobins z Allegro- nieduże ale żyjące. :) Floks niby niewidoczny ale zielone malutkie coś już wystaje z ziemi. Jest prawie połowa lutego to zostawiam w mieszkaniu- wybudzi się to w miarę pogody będę hartować. W altanie już pełno donic - nie pójdę schować...Jestem chora i nie wychodzę z domu. Musiałam poprosić zięcia o przyniesienie z paczkomatu, bo pójść nie mogłam. Chciałam ukryć tę przesyłkę przed mężem by się nie irytował, że znowu... i tak wyszło. Paczkomat mamy teraz 100m od domu- to problemu nie ma bo blisko. Rośliny nieduże na wpół śpiące- ale jestem zadowolona , że już u mnie i zaczną przyrastać. :jupi ...

Przesyłka to budleja Wisteria Lane, fioletowy przetacznik i floks Flame Lilac Star

Ostatnio zmieniany: 2025/02/08 11:53 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, janka.p, DorotaZ

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/08 21:52 #336350

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Moje miłe- przyszedł wózek, ale mąż wstawił do piwnicv... Jak wyzdrowieję to zejdę i zrobię fotkę. Mąż powiedział- "taki sobie" . Zobaczymy ;) Jak sie da przewieźć donicę to już będzie dobrze. wink-3 Łatwo od razu sprawdzę, bo mam schowane tam tez duże donice na zimowanie ... Ale na razie okropnie kaszlę i poleguję...i produkuję wiadro husteczek... wink-3

Moje pierwsze wysiewy- moscheutosy, przetacznik niebieski, maki, ketmia Starbust Chiffon. Wszystko z moich nasion.

Pobrane sadzonki- patyczki z begoni dragon białej - ukorzeniły się i wypuszczają nowe listki...

Za tę wiadomość podziękował(a): Franusiowa, DorotaZ

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/08 22:04 #336353

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 15287
Ja już też dzisiaj siałam. Nowej generacji Lwie paszcze ciekawa jestem co mi wyjdzie :tup
ja nie mam takich jak Twoje ręce do roślin. Tobie to i patyk wypuści korzenie . :hejka też tak bym chciała.

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/08 22:20 #336357

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Sama jestem zdziwiona jak szybko poszło. zdziwko Tu porównanie- pierwsza fotka z 8 stycznia- gołe patyki ucięte z matecznej i wetknięte do ziemi. Doniczkę wsadziłam do torebki foliowej- górą otwartej. Gdy zobaczyłam nowe zielone wypustki to wycięłam wszystko podeschnięte i zostało tylko żywe. Mateczna tez mam, ale zawsze na wszelki wypadek robię nowe sadzonki. Druga fotka z dzisiaj.

clap

A tak kwitnie w sezonie / doniczka z tych większych /

Ostatnio zmieniany: 2025/02/09 08:53 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, janka.p

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/09 22:25 #336387

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Franusiowa napisał:
Ja już też dzisiaj siałam. Nowej generacji Lwie paszcze ciekawa jestem co mi wyjdzie :tup

Powiedz- jakie to te lwie paszcze nowej generacji?

Ostatnio zmieniany: 2025/02/09 22:25 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/09 22:43 #336391

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 15287
Możesz zobaczyć w "Ewa w Ogrodzie sklep"
Są wysokie i nie powtarzają cech w przyszłym roku
jeżeli chcemy uzyskać dany gatunek to trzeba je wysiewać co roku
możesz zobaczyć też u nas na forum dział Pochwalmy się ogrodowymi zakupami.
Pozdrawiam :przytulam
Za tę wiadomość podziękował(a): Juleczka

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/10 11:46 #336401

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Eeee... Takie modyfikowane mnie nie interesują. Myślałam, że tradycyjne, ale nowe odmiany się pokazały. Wole takie co wysiane , przekwitłe dają dobre nasiona a nawet dają samosiejki. Jestem tradycjonalistką i rozmnażanie takowe mnie satysfakcjonuje. ;) :) Te grzebania w genach roślin i tworzenie mutantów, - oj ja to źle widzę dla przyszłości. A jeszcze jak zabronią hodowli staroci- bo skoro produkują to kupić trzeba- bo inaczej kwiatków się nie będzie miało ;) :) pewnie doprowadzą do wymarcia gatunków- bo skoro sobie nie zbierzesz- tylko musisz kupić- to ceny tez z czasem poszybują- bo produkowanie stale co roku wymaga kosztów.
Ale to tylko ja tak sobie gdybam - będę sadzić nadal bez modyfikacji ;)

ja mam takie nasiona lwiej paszczy.

lwia paszcza pstrokata

lwia paszcza trąbkowa

lwia paszcz zwisająca

Tych niskich , średnich i wysokich nie kupowałam, bo jakieś są na ogródku. :)

Ostatnio zmieniany: 2025/02/11 10:02 przez Juleczka.

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/11 15:40 #336440

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Skiełkowały nasionka w jednej z doniczuś... Maki wieloletnie mix. Widzę, że mi się sypnęło nasionkami , nie widziałam ile... Szybko skiełkowały No cóż- jak przeżyją to kępkami przeflancuję. Zawsze ryzyko, bo maki nie lubią przesadzania, Przesadzę gdy podrosną trochę do wyższych kubeczków by już potem nie ruszać tylko całą bryłę przesadzać...

Ostatnio zmieniany: 2025/02/11 17:23 przez Juleczka.

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/12 23:00 #336478

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nowe żabki do fontann ogrodowych. Plus dwa nowe natryski. ;) jak widać - u mnie zima to czas kompletowania . wink-3

Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, nelu-pelu, DorotaZ

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/13 07:30 #336479

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5455
Juleczka napisał:
Nowe żabki do fontann ogrodowych.

ale fajne!.Patrzysz i się uśmiechasz:)).
Ja kwiatów sieję mało. Co roku mam plan, żeby to zmienić ale jakoś nie wychodzi krecigl . A kiedyś naprawdę dużo się siało, ogródek mojej babci, mamy, kipiał od astrów we wszystkich kolorach i kształtach,cynii, dalii (z siewu), kosmosów (dobra, ten, to sam się siał, podobnie jak nagietki), nasturcji, aksamitek. Dawniej sama też to siałam a od jakichś 10 lat co najwyżej maciejkę i groszek pachnący. Dużo dłużej kupowałam nasiona ale leżały tak długo, że jak je przyciśnięta poczuciem winy;( w końcu hurtem wysiałam, to z kilkunastu torebek wyszły jakieś pojedyńcze sztuki i dałam sobie spokój. Za to w ciągu ostatnich trzech dni zrobiło mi się do wysiania 69 odmian pomidorów. A miałam twardy plan trzymać się 8 odmian w tym roku 2smiech.

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/13 13:19 #336486

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ja pomidorów nie sadzę, bo u nas dostawały jakiejs choroby- i przestałam. Mało jem pomidorów to wole by mąż posiał szparagówkę w to miejsce. Mąż stosuje zmienną uprawę- niewiele jest grządek, ale co roku zmienia to co na nich sieje...

Dziś dzień zakupów- mąz pojechał do sklepu a ja wyskoczyłam do altanki podlać doniczki i do piwnicy cyknąć fotkę. Nie jestem jeszcze zdrowa to mąż jak kura rozpościera nade mną skrzydła i krótko mnie trzyma nie pozwalając wychodzić. I dobrze , że poszłam bo w doniczkach w altance sucho- trzeba było podlać. Myślałam, że oblecę - a tu zonk- gdy wracałam wjechał na podwórko- i mnie przyłapał. ;) 2smiech

Fotki wózka- faktycznie - taki sobie - ale swoje zadanie spełni. Dałam za niego w promocji tylko 46,- to co tu marudzić ;) wink-3

Dziś kurier przywiózł rośliny - prezent imieninowy od męża- ale on jeszcze nie wie , że mi kupił : polewkamax Powiem gdy się zbliżą imieniny i zapyta co bym chciała. To kielichowiec biały i nowa wierzba Hakuro Nishiki.

wierzba

kielichowiec - poprosiłam telefonicznie o nieprzycinanie do wysyłki...

Fotka ze strony sprzedającego

Zeszłego roku wycięliśmy dwie wierzby Hakuro Nishiki- miały złe miejscówki- zacieniały inne rośliny i mąż gdy kupił piłę miniaturową to ciął co tylko pozwoliłam ;). Wierzby poszły, ale będą nowe- już w przemyślanych miejscach. na razie jedna- wiosną kupię drugą. Takie były...

Ostatnio zmieniany: 2025/02/13 14:22 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, nelu-pelu, DorotaZ

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/13 15:09 #336490

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16849
Juleczko taki wózek uratował mi kręgosłup podczas remontu w mieszkaniu po rodzicach, gdy trzeba było
przenosić ciężkie meble z pokoju do pokoju... myślę, że w ogrodzie przydałyby się większe kółka think:
Jednak - lepszy rydz niż nic :lol: na pewno będzie Ci pomocny!

Podziwiam za wysiewy - u mnie weny (a przede wszystkim miejsca do wsadzenia wink-3 ) brak :lol:
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Za tę wiadomość podziękował(a): Juleczka

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/14 14:38 #336518

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Cieszą własne wysiewy... Następne wyłażą- ketmia Starbust Chiffon i przetacznik niebieski- z moich nasion. Leżakowane długo w lodówce. ;)

Wydarzenie może nie rewelacyjne- ale bardzo cieszy ;) wink-3

ketmia Starbust Chiffon

Dla mnie najpiękniejsza ketmii- więc ja rozmnażam...

Przetacznik niebieski

Obudziłam floksa- postawiłam w mieszkaniu - i oto się budzi :)

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/17 20:08 #336631

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Na parapetach drgnęło- zaczęły delikatnie wschodzić rośliny- więc dosiałam jeszcze... Jeszcze jedna taca jest w pokoju- ale dzisiaj siane to nie ma co jeszcze pstrykać... ;)

Zamówiłam sobie judaszowca chińskiego- ponoć lepiej znosi zimy niz kanadyjski. W czwartek dostawa- oj, ciekawa jestem sadzonki- w donicy...

Ostatnio zmieniany: 2025/02/17 20:10 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, takasobie, zanetatacz, DorotaZ

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/22 12:08 #336750

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
clap Przyszedł judaszowiec chiński. Fajna sadzonka

Nadal nie jestem zdrowa i czas spędzam przy komputerze- co skutkuje grzebaniem w Allegro i wynajdowaniem ciekawych / dla mnie / roslin. Zamówiłam między i nnymi piwonię biało czerwoną- ciekawe czy w końcu uda mi sie prawidłowa sadzonka. To juz którys raz podchodze do tej odmiany. Fotka pokazuje taka- a co przyjdzie? ;)

Piwonia drzewiasta wysoka

dalia Art Deco

Dzisiaj wygrzebałam

Agapant Twister

floks Natasha

Calliandra

A na parapatech pieknie siane wschodzi... wink-3

Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, nelu-pelu, janka.p, DorotaZ

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/02/25 21:39 #336934

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Na parapetach robi sie zielono- cieszę się że tego roku później posiałam- nie ma na razie duzo roslin. Dopiero jak sie będzie pikować to sie bardzo zagęsci.

Ostatnie kwiaty na kamelii. Długo kwitła- zaczęła tuż przed Bozym Narodzeniem...

Na jutro zapowiedział się kurier DPD - kupiłam dwa dni temu 3 niewielkie powojniki na Allegro- od użytkownika >Tanie_sadzonki< wink-3 Kiri Te Kanawa , Mazury i Little Marmaid...

Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, zanetatacz, DorotaZ
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.205 s.