Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/04/26 20:49 #198451

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24266
Miłeczko to ja tulipany będę podziwiać u Ciebie bo u mnie resztki :buziak zaraz bięgne głosować :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2020/04/26 21:17 #198461

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26458
Budkę raczej zrobimy sami ale na razie nie potrafię podjąć decyzji jaka ma być bo wzorów jest wiele a ja nie mam pojęcia na jakie sowy mogę liczyć w okolicy think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/04/26 21:33 #198466

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25209
Spokojnie, jeszcze nigdzie nie kupię cebulek wink-3
Piękne narcyze :kocham moje te drobne nie mają wcale pąków tylko liście, ogólnie cebulowe do kitu krecigl
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka

Ogród takisobie 2020/04/27 19:59 #198534

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51694
Majka! Ja zawsze poluję na tulipany jesienią. Jak gdzieś je wyczaję, dam Ci znać. Moje narcyzy w większości to świeżo posadzone ostatniej jesieni. Mam świadomość, że w przyszłym roku już nie będą takie ładne.

Wiesiu! Popularne są pójdźki i puszczyki. Ale chyba rzeczywiście trzeba zrobić rekonesans.

Danusiu! Widziałam, że obowiązek wyborczy wykonany! Tulipany trzeba takie wsadzić, żeby cieszyły całą wiosnę, czyli i te wczesne, i te późne. B)

Aniu! Oj tak! Są fotogeniczne, urocze!
jest wiele niezawodnych odmian, a jak zawiodą - wyrzucić i kupić nowe! wink-3

Dziś cudowny dzień! Po pracy trochę posiałam, pofociłam, posadziłam resztę dalii.
Z ciekawszych - wzięłam od przyjaciół zdechłego rodka. Mam nadzieję, ze nie straciłam ręki do reanimacji.

Ma miss cebula możne jeszcze głosować, ale ankieta się zbiesila i glosujemy postami! Kto jeszcze nie zagłosował - zapraszam!

Na dzisiejszy wieczór:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/04/27 20:38 #198547

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko muszę je chyba zacząć traktować jak jednoroczne bo mało co zostało.
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2020/04/27 20:50 #198553

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25209
Już córce przykazałam żeby jesienią pilnowała i określiłam jaki ma być kolor, ale Twój cynk będzie jak najbardziej pożądany :buziak
Też chyba zacznę traktować narcyzy jak jednoroczne i każdej jesieni będę coś dokupować zwyc
Jak zwykle zdjęcia artystyczne :bravo :bravo :bravo
A to pierwsze to co?
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka

Ogród takisobie 2020/04/27 21:39 #198582

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 30602
takasobie napisał:
Widzę, że u koleżanki Miłki jest mnóstwo miejsca na nowe nasadzenia :lol:
Ostatnio zmieniany: 2020/04/27 21:40 przez Tomek Mr.

Ogród takisobie 2020/04/28 06:58 #198608

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3540
Miłeczko śliczne odmiany tulipanów i narcyzow :bravo Postaram się zorganizować i powstawiać fotki swoich odmian tulipanów.Jak obczaisz jesienią okazyjne ceny cebul daj cynk

Ogród takisobie 2020/04/28 15:47 #198644

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Gosiu! Będę wdzięczna z zdjęcia tulipanów w fotograficznym tulipanowym wątku! Mistrzynią w pęchceniu w regałach jest chyba Juleczka, ale nie tylko ona. Ja podążam krok za nią. Kupuję w marketach i biedrze. Kilka razy zamawiałam ale zgodność była ... taka sobie. Ale jakby co - dam znać!

Tomeczku! Mam tyle rabatek, ile mogę ogarnąć. Miałam zapędy na wąskie ścieżynki wśród obfitości kwiecia tudzież innych roślin, ale mi przeszło. I tak mam nierówno pod sufitem, że sadzę i wykopuję 150 dalii. Jeszcze mi brakuje 200m2 do pielenia i oporządzania? Przyznaje, że przy każdym wyrównywaniu brzegów trochę uszczknę, ale roślin już niewiele kupuję.

Majeczko! To miesięcznica, ale kwiatek ma białe żyłki więc zrobiłam zdjęcie. Narcyzy na pewno i ja dokupię jesienią. też chwycę za miksa. Może cos fajnego sie skapnie! think:

Danusiu! Są egzemplarze nie do zdarcia. Np Purissima i Alpendoorny. Rozejrzyj za tulipanami z tymi nazwami. U mnie też już z 5 lat kwitną Exotic Emperor, w biedrze kupiłam... gwizdac

Dziś cudowny dzień, pracuję pod gruszą. Juz mnie słońce spiekło. Raniutko posiałam ogórki, podlałam pomidorki, przesadziłam kaktusy dwa. Kupiłam w Kaufim nowy pistolet do podlewania. Nawet niezły jest. Zobaczymy, jak długo wytrzyma.
A kanny przed domem nadal nie posadzone. gwizdac

Na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2020/04/28 15:48 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, edulkot, VERA, inag1, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/04/28 17:36 #198647

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20476
Miłeczko taki pracowity dzień w sprzyjających okolicznościach przyrody to sama pzyjemność.... u mnie też cudnie i nawet kilka kropel deszczu spadło zdziwko ale nie sadziłam... dziś tylko dylałam z doniczkami po ogrodzie rotfl
Tulipanowe wiosna jak zwykle piękna...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2020/04/28 17:36 przez a.nia.

Ogród takisobie 2020/04/28 17:36 #198648

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 30602
takasobie napisał:

Tomeczku! Mam tyle rabatek, ile mogę ogarnąć. Miałam zapędy na wąskie ścieżynki wśród obfitości kwiecia tudzież innych roślin, ale mi przeszło.

Krótko mówiąc, próżniaczek się z koleżanki zrobił :nie_wiem . To my walczymy o każdy skrawek/centymetr ogrodu, a tu całe połacie terenu się marnują krecigl

Ogród takisobie 2020/04/29 16:39 #198784

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9254
Miłko piękna wiosna , pierwszy rododendron u Ciebie zakwitł , u mnie też żółty zaczyna kwitnąć , piękne tulipany .

Ogród takisobie 2020/04/29 19:17 #198826

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Kochani! Konkurs, obowiązki służbowe, domowe, ogrodowe spowodowały, że nie eksploruję Forum jak zazwyczaj. Próbuję teraz rozwijać bazę tulipanów. Efekt - rzekłabym delikatny! Apeluję do wszystkich posiadaczy tulipanów o robienie zdjęć i wrzucanie ich do wątku foto o tulipanach. To wtedy, gdy nie znamy ich nazw. A jak znamy - do wątku tematycznego. Coś mało chętnych. Ale tym, co odpowiedzieli - baaaardzo dziękuję!

Geniu kochana! Pierwsze kwiaty rodków cudownie cieszą. Zaczynają kolejne, np Cunningham's White hu_rra niebawem będzie w rozkwicie ten mój malutki w ogrodzie. Ten wielki przed domem teraz ponosi skutki zeszłorocznej suszy i bedize miał tylko kilka kwiatów :mur

Tomeczku! Może się teren nie marnować! Podeślij tak z 40 host i paproci, będę miała pretekst, żeby uszczuplić trawnik pod drzewami! wink-3

Aniu! Tak! To był fajny dzień. Lubię takie, ale jak zawsze o tej porze, moli mnie kręgosłup. Zrezygnowałam nawet dziś ze spaceru z kijami, żeby dłużej poleżeć i się zregenerować. Ale potem jak się lepiej poczułam - znów wzięłam łopatę i poszłam sadzić.

No własnie, dziś posadziłam kanny przed domem, podlewałam paprocie z boku domku. Ale zimno dziś. W kurtce zimowej pracowałam. Łażę wokół tego rodka - zdechlaka, tłumaczę mu, ze fajny jest i niech się trzyma! Ale nie jestem pewna, czy uda mi się go uratować. think:

Na dziś:

Mata Hari

Miranda

Jarmuż kwitnie

Carnival de Nice z klonikiem

Miranda

Ronaldo

Moja drabina z kaktusami, muszę jeszcze co nieco poprzestawiać
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, Kalmia, piku, edulkot, VERA, Pani Bestia, inag1, nowababka, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/04/29 19:47 #198836

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26458
Miranda wygląda jak mak :woohoo: , a drabina z kaktusami superowa :bravo
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2020/04/29 20:52 #198856

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko super pomysł z tymi kaktusami na drabinie :bravo :bravo
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2020/04/29 22:34 #198890

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20476
Superowe te kaktusowy wyglądają...a sezon zimowy na parapecie?
Moja drabina też już stoi tylko musiłam znienić plany bo nie wlazła tam gdzie ją widziłam rotfl jednak 2 metry to nie 3 polewkamax z tulipanami się postaram, ale nazw muszisz szukać :buziak
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2020/04/30 17:53 #198980

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Aniu! Moje kaktusy zimują razem z daliami w chłodnym pomieszczeniu. Przedtem nie podlewam przez miesiąc. Nazwy tulipanów się znajdą, a jak nie - też nie szkodzi! wink-3

Danusiu! Wymyśliłam to już z 5 lat temu, ale u nas od pomysłu do wykonania czasami dość długa droga. 2smiech

Wiesiu! jak zobaczyłam Mirandę w biedrze, to od razu kupiłam 2 opakowania. wiedziałam, ze będą w grupie fajnie wyglądać, ale nie że aż tak!

Czekamy na deszcz, ale chyba przeszedł bokiem. od godziny powinno padać. :mur

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, a.nia, Maryna44

Ogród takisobie 2020/04/30 18:01 #198981

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9254
Milko U mnie przez suszę nie będzie kwitł 1 rododendron i 2 azalie mimo podlewania.
Pięknie kwitną u Ciebie tulipany

Ogród takisobie 2020/04/30 21:03 #198992

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24950
Miłko -nazbierało Ci się kwiecia hu_rra ,a drabina z kaktusami -super pomysł :bravo :bravo ,mi też kręgosłup dokucza krecigl
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2020/05/02 21:31 #199298

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Żanetko! Jeszcze dziś musiałam trochę podagrycznika wytrząchnąć. Dobiłam się nieco, ale jutro odpoczywam! Trochę małe odległości pomiędzy szczeblami, bo niektóre kaktusy są dość wysokie, ale najwyższe poszły na podłogę.

Geniu! Jestem niepoprawną optymistką i wierzę, że ten sezon jednak będzie lepszy od poprzednich. Zabawne! Własnie dziś szykowałam dla Ciebie kokorycze i ... zgubiłam labelkę do tej czerwonej :mur Ale na szczęście wiem gdzie na pewno rosła inna hu_rra I tej Ci nakopię. Tylko na pw przypomnij mi adres! please! :buziak

Dziś na szczęście popadało i podlało. Jaka ja jestem szczęśliwa! hu_rra
I rabata z Sum and Substance zyskała obwódkę z kostki. już miałam dość corocznego wyrównywania. Dostaliśmy trochę kostki od kuzyna i wygląda to całkiem fajnie.
I znów walczyłam z podagrycznikiem. Bitwa wygrana, ale wojny nigdy nie wygram... :angry: Czekam aż hosty się rozwiną i zakryją gołe place po chwaście.
Synuś pięknie mi wypielił wokół szklarni. Szalały tam moje ulubione ziółka - glistnik, gwiazdnica, melisa i mleczyki :-)

Na dziś:
nowa obwódka:

i kwiatuszki

najpóźniej sadzone, kwitną teraz! rekord!

Graf Lennart

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, Kalmia, piku, zielonajagoda, Krzysia, edulkot, VERA, Semper, nowababka ten użytkownik otrzymał 8 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.220 s.