Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/04/15 22:45 #197139

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4096
Miłeczko śliczne wiosenne fotki.Podziwiam,u mnie było tak zimno że nawet kijem nikt na kijki by mnie nie wygonił.Do ogródka wyszłam tylko zrobić fotki i zerwać zieleninę do rosołu.Czekam z utęsknieniem na ciepełko bo ja z tych ciepłolubnych jestem
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2020/04/16 11:51 #197160

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 52608
Gosiu! W słonku jest całkiem, całkiem! Wczoraj rano na kijach tak się zgrzałam, ze ciepełka starczyło na 2 godziny. Potem rozpaliliśmy kominek.
Dziś cieplej. Chyba przeniosę biuro do ogrodu.

Danusiu! Bo te kwiatki są takie ładne, mi tylko udaje się czasami zrobić ładne zdjęcie! B)

Marysiu! Od dziś sadzę, jak tylko skończę pracę! Czarno to widzę, bo sucho jest, ale mam nadzieję, że głębiej ziemia jest wilgotna. dalie sobie poradzą. Ty też sadź! Żeby kwiaty były wcześniej.

Wczoraj napatrzyłam się na moje suchelce. Mam mieszane uczucia. Nawet w sklepie internetowym wypełniłam koszyk. Na szczęście nie wysłałam, bo dalii będzie dość.
Podlewam w ogrodzie codziennie. mam teraz takie urządzonko z tajmerem i mogę wreszcie pozostawić podlewanie same sobie bez ryzyka, że woda mi się w studni nagle skończy i hydrofor się zakrztusi.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, Kalmia, piku, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/04/16 12:08 #197161

• dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1839
Na dziś śliczne :kocham Ja popołudniu wybiore się na działkę ale tylko popatrzeć. Łupnęło mnie znów zdrowo o pracy nie ma mowy. Czekam z utęsknieniem kiedy na dobre ruszą byliny i moja rabata przestanie straszyć. Plewienie by się przydało...
Patrzę na Twoje tulipany i zastanawiam sie co sie u mnie stało. Kwiaty na wysokości 10 cm :blink: :dry: Czyżby susza im tak zaszkodziła? Nowe cebule więc nie ma mowy o jakimś wyrodzeniu. Hmmm pierwszy raz cos takiego mnie spotkało.
Pozdrawiam
Dorota

Ogród takisobie 2020/04/16 16:15 #197169

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9455
Miłko piękna przylaszczka różowa ta akurat u mnie zginęła , nie wiem czemu .
Ostatnio zmieniany: 2020/04/16 16:16 przez e-genia.

Ogród takisobie 2020/04/16 18:56 #197175

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 21021
Miłko mówiłam,że dalie mnie nie lubią :mur ]wszystkie zeszłoroczne szlag trafił... nawet nowo kupione i wszadzone do donic nie wszystkie wyszły. Trudno... z daliami nie będę się lubić.
Twoja wiosna czarowna...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2020/04/16 19:16 #197178

• Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4001
Miłko, czy ja dobrze przeczytałam, że zaczynasz sadzić dalie!? Do gruntu czy do donic? Ja dziś przejrzałam moje i większość jest w całkiem dobrej kondycji. Zastanawiałam się co dalej, bo wydawało mi się, że do gruntu to dopiero po zimnej Zośce...

Ogród takisobie 2020/04/16 20:21 #197188

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Asiu! Teraz można spokojnie już do gruntu sadzić. Zanim wyjdą zielone liście, już będzie po zimnej Zośce. A jak posadzisz do donic i Ci wyrosną, to właśnie dopiero po Zośce można wsadzić, żeby nie zmarzły.

Ania! Masz pecha, albo złe miejsce do przechowywania. Ale jesteś pewna, że nic z tego?

Geniu! to szkoda! Ona jest urocza. Ja kiedyś bardzo ja chciałam, ale teraz niekoniecznie muszę ją mieć. A może jednak mi się uda... think:

Oj! Dorotko! Strasznie, że Cię łupnęło! Współczuję, teraz na wiosnę?
Tulipany dobrze znoszą suszę, choć potrzebują nieco wilgoci, żeby cebulki podrosły. Może właśnie w tym czasie jej zabrakło. Albo cebulki były po prostu jakieś niemrawe.

Niedawno zeszłam z ogrodu. Wypiłam lampeczkę przy trelach kosa. Posadziłam pierwszych 20 dalii, przekopałam w szklarni, trochę popodlewałam, popieliłam. Fajnie było, a ja zmęczona...

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, zielonajagoda, Krzysia, edulkot, Asia2, VERA, Semper, nowababka ten użytkownik otrzymał 6 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/04/16 20:37 #197189

• kluska
  • kluska Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 227
też dzisiaj sadziłam :D hu_rra
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2020/04/16 21:02 #197192

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Platynowy forowicz
Coś żle robię... a może po prostu nie mam do nich ręki i tyle... sadzone w tym samym czasie i wylazły dwie na osiem... :mur moja nowa ksywa ... morderczyni dalii 2smiech
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2020/04/17 12:54 #197265

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9455
Przecudna zdjęcia, można powiedzieć artystyczne, mnie komórką wychodzą niezbyt ciekawie do tego kłopot że schylaniem ale staram się jak mogę, nieraz są za mgłą.

Ogród takisobie 2020/04/17 21:53 #197316

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24419
Miłeczko no ta z rudzikiem :buziak
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2020/04/18 00:07 #197350

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7113
Białe tulipany, :kocham
Miłeczko jak Ty wypatrzyłaś tego śpiewającego rudzika. zdziwko Cudna fotka. :bravo

Ogród takisobie 2020/04/19 22:29 #197587

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! cieszę się,z e Ci się tulipany podobają. To taka niezawodna odmiana biedronkowa.
Rudzik cały czas panoszy się w moim ogródku. Mam osobistego śpiewaka!

Danusiu! Rudzik mi się wstawiał w oczy. Bał się tylko troszkę i mogłam z nim spędzić miłe chwile.

Geniu! Rozumiem Twoje problemy. Ciesze się, ze zdjęcia Ci się podobają. Komórką rób, jak najwięcej. To wygodny sprzęt i co chcesz pokazać - pokażesz. :buziak

Ania! Przy daliach jest wiele problemów. Na różnym etapie można je zmarnować. Ja też marnuję, ale przy tej ilości, to pryszcz. Może powinnaś kupić z 50 sztuk, a jak ponad połowa przeżyje, to zawsze coś zostanie 2smiech

Kluseczko! :bravo A posadziłaś już wszystkie?

Dwa dni w ogrodzie od rana do wieczora. Wszystko mnie boli!!! :mur Ale dalie posadzone. Tzn nie wszystkie, bo muszę jeszcze maleństwa w skrzyniach posadzić. Z 20 sztuk mam w doniczkach, bo to lekkie truposze były i na razie kilka puściło listki, ale te dalie są przeznaczone na dosadzenie, jak coś w gruncie wypadnie.
No i wiele prac porządkowych za mną. już nawet nie mam siły pisać, co przekładałam, zamiatałam, grabiłam, skubałam. Zaczął się czas wali z mleczami.
I kaktusy wytargałam. Jeszcze z sąsiadem załatwiam deski z palet , bo półki na kaktusy na drabinie muszę zrobić.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Krzysia, edulkot, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2020/04/22 10:02 #197864

• dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1839
Walka z mleczami! oj jak ja dobrze to znam, i jeszcze z perzem, babką i całym mnóstwem innych upierdliwych chwastów. A na glinie to nie jest przyjemne :angry:
No ale trzeba, przynajmniej próbować. Nie wiem czy z bylinówką nie porwałam się z motyką na słońce.
Pozdrawiam
Dorota

Ogród takisobie 2020/04/22 11:53 #197875

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Platynowy forowicz
Doobre! 50 szt dali powiadasz... 2smiech chybabym zwariowała z tym wykopywaniem.
Tulipany śliczne ...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2020/04/22 14:54 #197881

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25567
Skoro niby truposze jakieś coś wypuszczają to nie tak źle, z tych co ja ruszyłam gniją od pnia, jedynie dalie od Wojtka ładnie przezimowały i Honka Red, resztę boję się ruszać.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka

Ogród takisobie 2020/04/22 15:25 #197885

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majeczko! Różne kawałki dalii wyrzucone na kompost potrafią wypuścić zielone, ale ja nie podejmuję się radzenia by sadzić suchelce do gruntu. Zajmują miejsce i nie dają 100% pewności. Z tych doniczek połowę wyrzuciłam. Nawet fajnych, cennych odmian. niestety te, które dostałam jesienią nie przezimowały zbyt dobrze i wyschły.

Aniu! Faktycznie 50 to już dużo. Jest co przy nich robić. Ale ja Ci tylko podałam sposób na to, by nie płakać "nad rozlanym mlekiem" kiedy łyków kilka zostało! B)

Dorotka! Ja bylin mam niewiele. Zawsze wkurzało mnie ich pielenie i nie potrafiłam ich ogarnąć na tyle, by cały rok było ładnie. Na trawniku nie walcze, bo mam łąkę, a mlecze to na zmianę nozykiem specjalnym wyrywamy. Prawie się ich pozbyliśmy. gorszy podagrycznik i szczawik. To jest nie do wyplenienia.

Zauważyłam, że praca w ogrodzie w dużym stopniu zaczyna polegać na podlewaniu. Czarno to widzę. Kaktusów kilka mam do przesadzenia. Stwierdziłam, ze nadchodzą dla nich dobre czasy i zacznę sadzić chyba w gruncie 2smiech
Powoli muszę pikować pomidory. Możliwe, ze od razu do gruntu pójdą, a ja tylko przykrywać je będę, jak będą przymrozki. Niczego już nie kupuję, nie sadzę, choć wczoraj od Kluseczki dostałam kilka roślin więc od razu posadziłam lubczyk, chabry i różę.
Królują tulipany, jak ja lubię ten czas!

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, piku, Krzysia, edulkot, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/04/22 18:16 #197902

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5609
Sporo masz tulipanów i pięknie wyglądają na fotkach :jupi W tym sezonie muszę trochę poszaleć na jesieni cebulek kupić .Dawno nie kupowałam wiosennych cebul i kwitną mi tylko jakieś resztki think: Czy Ty swoje wykopujesz po przekwitnięciu ? flower

Ogród takisobie 2020/04/22 19:50 #197910

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25150
Piękne tulipany i jak zawsze cudne zdjęcia ,oglądam kilkakrotnie z wielką przyjemnością .....robota w ogrodzie nie do przerobienia ,ja myślę już ogarnęłam ,usiądę na chwile i nowych sto pomysłów przychodzi co jeszcze muszę zrobić,ale jak pogoda nie przeszkadza to można pracować......dalii jeszcze nie posadziłam bo ciągle było zimno,część rośnie w doniczkach
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2020/04/22 20:48 #197921

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Żanetko! Nawet nie wiesz, jak się cieszę! :buziak Tulipany są piękne same w sobie, a ja trochę nimi manipuluję.
Mam tak samo! rotfl Wiecznie jakieś pomysły, gna mnie strasznie! dalie ze spokojem można sadzić do połowy maja więc spoko, zwłaszcza jak masz w donicach.

Nowinko! Nie dałabym chyba rady z wykopywaniem tulipanów. jak trzymają się kilka sezonów to fajnie. Niektóre rosną w moim ogrodzie 15 lat, inne po 1 sezonie gdzieś znikają, zostają liście mizeroty. Ale ponoć nie susza jest tego przyczyną. Może geny? think:
I muszę przyznać, ze dosadzam co roku około stu sztuk. Upycham je wszędzie, żeby zaskakiwały w różnych dziwnych miejscach. Potem zanikają, a rosnące dalie zasłaniają umierające liście.
Są bestie bardzo fotogeniczne. Wychodzę kilka razy dziennie, żeby je focić.

Dziś kończylismy półki do kaktusów. Pokażę, jak już drabina wyląduje na docelowym miejscu. Sadziłam też rojniki i kaktusy. Szykowaliśmy też skrzynie do dalii. Od jutra sadzę hu_rra

jeszcze kilka narcyzów:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.217 s.