Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/06/12 06:48 #204575

• Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3922
Miłko, a gdzie kupowałaś te wiadra ocynkowane? Też juz dawno miałam pomysł na umieszczenie w nich donic daliowych, ale jakoś nigdzie mi w oko nie wpadły. Poza Alledrogo oczywiście. Różane przetwórstwo dopadło w tym roku i mnie. Wczoraj nastawiłam syrop i coś co się nazywa wg autorki bloga, z którego zaczerpnęłam przepis, gulkand, czyli rodzaj konfitury orientalnej (z kardamonem i cynamonem). Do tradycyjnych konfitur się przymierzam, tylko nie mogę zdecydować się a przepis.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2020/06/12 16:30 #204599

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51766
Asiu! Wiadra kupowałam w Jucce. Były dwa rozmiary. Ceny przystępne, ale blacha cieniutka jak papier.bywaja w marketach budowlanych. Może w Juli będą też? think:

A z konfiturami, to musisz określić, do czego będziesz używać. Moje z cukrem i kwaskiem wolno duszone sa uniwersalne, ale znam ludzi, którzy tylko blendują z cukrem i na surowo trzymają w lodówce. Potem aromatyzują nimi ciasta, lody, napoje.

Wiesiu! namawiałam już ją dawno i przestałam :kawa Niektórzy po prostu nie czują potrzeby! wink-3

Majeczko! Mojego Y&L jadły ślimaki i stratował Maciej, ale żyje i rośnie w siłę. Zresztą mam dwa 2smiech Honki będziemy hołubić i w sezonie wymyślimy strategię! B)

Żanetko! Dziś przychodzi ostatnia partia dalii z Benexa. Przecenili na 2 zł, to grzech nie wziąć. Musze poupychać. Albo wysadzę te z donic, a te nowe pójdą w donice.
Oj tak! Teraz jest pierwsza faza piękności ogródka Kluski, będą kolejne, daliowe, późnoletnie, jesienne...
Efet niewątpliwie jest dzięki temu, jak przyznała Kluska, że pozwala się wszystkiemu siać i potem ma powódź kwiatów. Wśród tego rosną byliny i róże, a potem kwitną dalie!

A teraz coś ode mnie.
zakwitła pierwsza dalia - Topmix Yellow. Nie podpędzona, ale jest malutka więc mogło wcześnie zakwitnąć. Kolejna w pąku. Nie wiem co to. Dostałam od koleżanki bez napisu. Ale się niebawem dowiem.
Do wiadet poszly Creme de Cassis i Creme de Cognac. Jak urosną i zakwitną - wystawię przed dom.

Jak pisałam - kwitną róże i nie wszystkie ścinam do konfitur:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, Dagusia, zanetatacz, Danusia, wojtek, Maryna44

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/06/12 16:52 #204600

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13807
Zapach rózany w pączkach uwielbiam :mniam , ale sama nigdy się nie skusiłam aby płaki róż przerabiać na konfiturę :nie_wiem
Poza tym nie smażę pączków wink-3
Dalie już u Ciebie kwitną? :woohoo: Na moje jeszcze chyba długo poczekam think:
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród takisobie 2020/06/12 22:57 #204649

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
  • Otrzymane podziękowania: 2385
Gratuluję pierwszej dalii clap U mnie w tym roku nie było podpędzania i będą później. W dodatku coś je podgryza, ale dziurki są małe i tylko na jednej rabacie. Ślimaków nigdy nie miałem i nie wiem czy to mogą być one. :nie_wiem
Róże piękne :kocham Chyba by mi było szkoda rwać, chociaż pączki z róży uwielbiam.
Ogród Kluski zachwyca, bardzo bym chciał zobaczyć daliową odsłonę..... recourse
Pozdrawiam, Gabriel
Ogród nadal moją radością

Ogród takisobie 2020/06/13 23:03 #204755

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Gabriel! Dziękuję! Pewnie nie ślimaki podgryzają Twoje dalie a jakieś inne tałatajstwo, Nie wiem co innego lubi dalie, think:
Mi nie żal róż. Posadziłam różne odmiany i nie wszystkie do konfitur zbieram. Poza tym Louise Odier taka wysoka porosła, że nie do wszystkich kwiatów sięgam i te pozostały B)
Dalie Kluseczki na pewno obfotografuję i jeśli pozwoli, pokażę...;)

Marysiu! Jak się jada jednego pączka na kwartał, nie trzeba samemu robić konfitur. Ale mi to juz weszło w krew. Jutro prawdopodobnie zrobię kolejną partię i chyba wystarczy. Oprócz pączków robię jeszcze bułeczki z różą i malinami, przepis jest TU, tyleże nadzienie zmieniłam.
Moja kwitnąca dalia jest malutka i nie potrzebowała czasu na urośnięcie.

W ogrodzie mija czas i zmienia się wszystko jak w kalejdoskopie. Czekam na kwitnienie maków tych sianych pełnych, jest ich tyle, że może to nieźle wyglądać.
Dalie z Benexu w donicach. Wszystkie były zdrowe z zielonymi pędami. Potem, jak się rozhulają, pójdą do gruntu. Pogadałam trochę z nimi, musi być dobrze!
Kupiłam też mieczyki. Wszystkie poszły do donic na kwiat cięty. Już chciałam napisać, że niczego sadzić nie będę, ale bym skłamała. Mam jeszcze kupę cynii i aksamitek do wysadzenia.
Dzisiejszy upał mnie wykończył. Miałam tyle planów, a czułam się jak na kacu. Posnułam się i tyle. Na hamaku wylądowałam dopiero po 20,00 :mur Dopiero wtedy się dało.
Podjęłam decyzję, ze wytnę ten przycinany świerk za domem. jest okropny. Z tyłu w ogóle nie ma igieł. Maciej od dłuższego czasu przygotowuje się do wycięcia, można powiedzieć, ze ostrzy siekierę. A chce tam posadzić dereń kousa. Ale w końcu nie wiem, czy to zrobię,
Niech się skończy epidemia, bo wiele spraw odłożyłam na "po" :angry: Zdarza się,z ę o tym zapominam, ale często uświadamiam sobie, że nie robię wielu rzeczy sprzed. Poszłabym na pływalnię... :(
Oj dobrze, że jest ogród, w nim mogę zapomnieć...

na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/06/14 15:14 #204836

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5605
Super łąkowe focie wyszły :owady Lubię parzydła ,też mam trzy .Jedno miałam olbrzymie .Zniszczyły go opieńki ,ale kawałek odratowałam i już sobie pięknie rośnie w innym miejscu .Zniszczyły mi również dwa nutkajskie cyprysiki .I pomyśleć ,że niektórzy cieszą się z opieńków w ogrodzie think:

Ogród takisobie 2020/06/14 19:46 #204872

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24279
Miłeczko na temat ślimaków wolę się nie wypowiadać bo obżerają wszystko po kolei a tu kolejny tydzień dalej zapowiadają codziennie z burzami :angry: Parzydło w cudnej kępie :bravo i bez u Ciebie juz kwitnie mój jeszcze w pączkach fotki jak zwykle bajka :przytulam
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2020/06/14 23:23 #204951

• vimen
  • vimen Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 9
Miłeczko widziałam tę promocję w Benexie - aż żal serce ściska... ale rodzina by mi tego nie wybaczyła, bo jak na razie wszystko robię ich rękoma...
Czy to czarny bez na zdjęciu?
Katarzyna

Ogród takisobie 2020/06/15 19:35 #205035

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Kasiu! Znalazłaś mnie! 2smiech Super, że się zarejestrowałaś! Moje zakupy w Benexie były zupełnie niepotrzebne, ale mam nadzieję, ze doczekam się kwiatów, choć tak późno je posadziłam. je jestem zawsze niepoprawna optymistką co do długości sezonu daliowego. tak, to czarny bez. Nie pamiętam jaka to odmiana, gdzieś mam zapisane. think:

Danusiu! Dziekuję! :buziak Walcz z bestiami! Trzymam kciuki! Parzydła mam dwa. To w cieniu nie jest takie okazałe.

Masz rację Ewuniu! Wyszło łąkowo, dokładnie tak jak lubię! Ja pozbyłam się w zeszłym roku pęcherznicy. Też zaatakował ją grzyb. I wiśnię mi zjadły :mur Opieńki bardzo lubię w słoiku, ale w ogrodzie bym niszczyła ze stanowczością.

Dziś miałam urlop. Wypoczynkowy więc wypoczywałam. Kolejna partię konfitur z róży będę robić jutro ii mam nadzieję, że to będzie już ostatni zbiór. W tym roku są pyszne, może dlatego, że teraz jest słonecznie i róże mają silny aromat.
zaczęłam podlewać, bo zaczęło być suchawo, a prognozy deszczu nie przewidują. W studni niski poziom, chyba idzie susza. Jak nie zacznie padać, szykuje się powtórka z zeszłego sezonu. :(
Rozrzuciłam nawóz do cebulowych. Cebulkom po sezonie na wzmocnienie, a tym które mają sezon przed sobą na kwitnienie.
No i musiałam ściągnąć puszki z rojnikami i je podlać. Tak jak wcześniej pisałam, zajęło mi to 10 minut. A robię to pierwszy raz od początku. B)

Na dziś:
Ślaz maurytański

First Lady

Lacre

Rose de Resth
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, edulkot, VERA, zanetatacz, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2020/06/16 08:54 #205118

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Szałwie moje:

Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, edulkot, VERA, nelu-pelu, Danusia

Ogród takisobie 2020/06/17 07:43 #205264

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
  • Otrzymane podziękowania: 2385
Okazało się, że to jednak ślimaki, tylko nie gołe, a po prostu te małe z muszelką. Przyłapałem na gorącym uczynku :diabelek
Byłaś bardzo aktywna, więc epidemia mocno Cię ograniczyła. Ja czas wolny spędzam głównie w ogrodzie, więc prawie nie odczułem różnicy, chociaż oczywiście jak każdy chcę by się skończyła jak najszybciej, bo martwię się o rodziców.
Twój letni ogród zapowiada się kolorowo, dalie i inne jednoroczne clap Dobrze że przypomniałaś o nawożeniu zwyc
Zdjęcia jak zawsze piękne :)
Pozdrawiam, Gabriel
Ogród nadal moją radością
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2020/06/17 17:07 #205289

• vimen
  • vimen Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 9
Miłko zarejestrowałam się już dawno temu, tylko weny do pisania nie miałam :D Muszę być na bieżąco co tam ciekawego z nowości daliowych u Ciebie zakwitnie :D
Katarzyna

Ogród takisobie 2020/06/18 14:52 #205389

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Faktycznie Kasiu! Ale nie ma obowiązku pisania, choć fajnie by było! Zaglądaj, zapraszam. nie wiem tylko, jak to z tymi daliami będzie. Póki co - idą w górę!

Gabriel! Dzięki! :buziak Co roku sieję i dosadzam kwiatów, choć wcale mi się nie chce. Trzeba mieć niezłą wyobraźnię, żeby to robić! :lol: Mam nadzieję, ze ogród będzie taki, jak piszesz. Uwielbiam powódź kwiatów, czekam na nią z utęsknieniem!

Na dziś:
Widać, jak rozkwitają maczki od Wiesi - cudowny widok hu_rra

Bodziszki zakwitły wyjątkowo bujnie. Co roku miałam 2-3 kwiatki, a teraz mały dywanik

Maczki rozkwitające w przybliżeniu

Czosnek Krzysztofa

Geisha

Eden Rose

Félicité Parmentier

Lacre
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, zanetatacz, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2020/06/18 15:00 #205390

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20479
Maczki naprawdę fajnie wyglądają :kocham Wiesia nas obdarzyła nasionkami, ale moje chyba za późno w ziemi wylądowały bo maleńkie jeszcze...
Różane portreciki takie słodkie w tej różowości...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2020/06/18 22:22 #205442

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26460
Maczki ładnie się wpisały w ogrodowy krajobraz flower a i w zbliżeniach fotogeniczne z nich bestie :woohoo:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2020/06/19 10:06 #205479

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Wiesiu! Już jestem gorącą fanką maków w postaci wszelakiej, a zwłaszcza tych! Cały czas powtarzam sobie, ze juz wszystko w ogrodzie ogarniete i niczego mi więcej nie potrzeba, ale jak widzisz, jednak warto coś czasami zmienić, wprowadzić!

Aniu! To fajnie, bo będziesz miała trochę później i będzie na co patrzeć. Moje to porosły kapusty straszne, połowę musiałam powyrywać i teraz obrywam im dolne liście, by dalie miały przestrzeń.

Wczoraj cudownie podlało! Już myślałam, że jak zawsze deszcz nas ominie, ale był i zrobił swoje. Miałam tez wczoraj spotkanie w ogrodzie u koleżanki (była na moim daliowym mini-zlocie). Jak miło jest posiedzieć w ogrodzie i raczyć się kawką, lodami i truskawkami! Wizyta tym przyjemniejsza, że dawno tam nie byłam! To właśnie od Sylwii mam mojego cudownego rododendrona Duke of York, którego mi podarowała z ogrodu, jak rozbudowywali dom. :kocham

Dziś różano, bo sezon piękny i trwa!

Dortmund

Constanze Mozart

Jacques Cartier

Rose de Rehts

Firs Lady

Gloria Dei
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2020/06/19 11:25 #205486

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20479
Będzie na co popatrzeć jak wyrosną... na razie u nas mokro strasznie, leje i leje i przestać nie chce. Tak ma być do przyszłego czwartku. :mur
Gdzieś mi przemknęło, że szukasz wysokich irysów... ostatnio namierzyłam w przydrożnym rowie takie wysokie kremowo żółte , chyba pójdę tam z łopatą rotfl bo fajne.. gdybyś chciała to daj cynka.
Aaa... dalie z biedry uratowałam... 5 sztuk -ale nie wiem czy coś z nich będzie. think: niby wszystkie miały coś zielonego u góry więc żyły, ale czy zakwitną. think:
Różyce śliczne...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2020/06/19 12:42 #205489

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 78054
Różanecznik Duke of York???? Wooowwww! To chyba ostatni różanecznik, jakiego poszukuję do ogrodu. ostatni, bo zaczyna mi brakować dobrych, wilgotnych miejscówek. :nie_wiem
Miłeczko a jak sezon hościany? U mnie sporo odmian jest mniejszych, niż zazwyczaj były.

P.S. Te maki to takie...bylinowe? Ot, pytanie zielonej w tym temacie :lol: :lol: :lol:

Ogród takisobie 2020/06/19 13:57 #205496

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25217
Całkiem ładną kolekcję mas ŕóż jak na tak mały ogród, czyli jest co obrywać do przetworów i zapach też jest różany.
Spotkanie w ogrodzie to fajna sprawa, w tym roku to chyba tylko właśnie takie kameralne będą się odbywały.
Maki miałam, bylinowe i do dziś mi wyłaża w trawniku, mordęgę miałam z nimi żeby tego się pozbyć.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka

Ogród takisobie 2020/06/19 14:12 #205497

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Polu! Mówię Ci! Trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno! Pokazywałam w wątku odmianowym. jest niesamowity. Sylwia miała problem z zapewnieniem mu odpowiednich warunków, poza tym tam gdzie rósł, teraz część domu stoi.
Hosty w miarę dobrze. Kilka trochę mniej śmiało. S&S jest spora, ale mniejsza, niż się spodziewałam. Za to Hoosier Dome, która w zaszłym sezonie była arcymizerna, powstała z popiołów, ale to jeszcze nie jest to! Kilka poszło na wieczne łąki i mam "dziury", ale to już było w zeszłym sezonie. Nadal poluję na takie o bardzo grubych liściach więc jakby co, pamiętaj o mnie! gwizdac
Maki są jednoroczne. Ja rzuciłam gdzieniegdzie nasionka i tak grzecznie wyrosły. Jak robiłam rozsadę, nie dawały rady.

Aniu! W biedrze nie kupowałam, bo długo nie przeceniali. Kiedyś kupiłam, ale nie przeżyły. :( Jak maja zielone - szansa jest więc pilnuj!
Z irysami to sobie poradzę. Wiesia mi obiecała kawałeczek swojego drągala, jak będzie to możliwe. Sylwia też mi obiecała - ma takiego cudnego białego. Ale ja też mam, ale rosną w takim kącie,z e nie kwitną i postanowiłam je przesadzić na dniach, tzn jakoś pewnie na początku lipca to zrobię. Jk już wykopiesz tego swojego i Ci się rozrośnie, to wtedy poproszę, jak mi będzie brakło.
Wiele jest pięknych odmian irysów, a ja mam nadzieję, że spod moich krzaków wydobędę te wzięte z ogrodu rodziców - jasnożółte i błękitne.

Majeczko! Róż mam sporo, bo je bardzo lubię. Przed domem mam 12 krzewów, w ogrodzie też kilkanaście. Obiecałam sobie, że zrobię jakąś inwentaryzację, ale kiepsko mi idzie.

Ostatnio zmieniany: 2020/06/19 14:12 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Kalmia, piku, Krzysia, edulkot, VERA, inag1, zanetatacz, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.231 s.