Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2025/07/27 12:40 #348344

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4178
Milko deszczu Ci zazdroszczę bo u mnie pada tylko tyle by zmoczyc liście co by floksy ,ogórki i inne rośliny grzyba dostały,Co przawda ogórków już trochę włożyłam wiec stresu ogromnego nie będzie.Ślicznie wyglądają dalie.Mowisz dokupiłaś kolejne 11 :woohoo: podziwiam pracowitość-podobają mi sie dalie ale lenistwo wygrywa
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2025/07/27 17:42 #348353

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 52856
Halinko, siewek dostatek, musisz przyjechać i wykopiemy. Trudno powiedzieć, czy trafimy z kolorem, ale spróbujemy.
Strasznie mi się nie chce przerabiać owoców, ale cos z tym trzeba zrobić. Ostatnie lata nie robiłam aronii więc kilka buteleczek zrobię, ale nie będę przesadzać.

Gosiu! A ja nie siałam ogórków w tym roku. Ostatnie lata były kiepskie więc zrezygnowałam. A w zasadzie chyba tylko raz mi się porządnie udały. Mam za mało miejsca na warzywa. Może powinnam pomiędzy daliami sadzić? 2smiech
Ma znów padać jutro, ale pewnie nie będzie padać, w sumie nie musi, bo pomidory zarazy dostaną.
Dalie dopiero co posadzone z dnia na dzień większe, jest ciepło i to im służy.

Majeczko! ja też będę musiała częściowo przerobić jabłka na musy, bo jest ich sporo a nie chcę nastawiać dwóch wiader cydru. Mus z moich jabłek jest bardzo dobry, jeszcze mam zapasy z zeszłego roku.

Dziś dałam proboszczowi informację do gabloty i ogłoszenie o wystawie. Czyli klamka zapadła i nie ma odwrotu wink-3 Powoli drepczę nerwowo w ogrodzie, przyglądając się, co nada się do bukietów. No i powoli szykuję akwarele i muszę pliki zdjęć do wydruku przygotować.

Na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2025/07/27 17:44 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2025/07/27 20:26 #348381

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24591
Miłeczko wystawa jak zwykle na pewno będzie cudna :buziak Zdjęcie jak zawsze zachwycają najbardziej dzisiaj moją uwagę zwróciło to z hortensją bukietową i lampionem :kocham :kocham
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2025/07/27 21:10 #348393

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Milko mnie mąż zrobił podwyższone rabatki wiosna zagospodarowując pozostałości po synach …się znaczy boisko do koszykówki i dlatego miejsca na warzywa przybyło .Ogorki miały rosnąć pionowo ale chyba jak by odrobinę za gęsto zasadziłam i ogórki rosną jak chcą ale rosną

Ogród takisobie 2025/07/28 22:01 #348467

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Gosiu! Ale się udało, to najważniejsze! Szkoda, że ja nie odzyskałam areału po synach 2smiech Ale w sumie odzyskałam, bo taras altany anektowali na stół do ping-ponga. Teraz tam skrzynie i donice z daliami stoją.

Danusiu! Mam nadzieję 2smiech Już planuję w głowie bukiety i co tam użyję do nich. Zobaczymy co będzie kwitło za te dwa tygodnie. A ta rabata z hortensją to też moja ulubiona pod śliwą. :mniam

Dziś padało cały dzień. Wieczorem się rozpogodziło. Planowałam porządki wkoło altany i w składziku narzędzi, ale ta wilgoć mnie zniechęciła. Wczoraj zresztą już zaczęłam, ale mam kąt jeden z kartonami do dalii, spod którego muszę wymieść. I wór ze słomą, który jest podejrzany, że mi się w nim cos zalęgło, bo zapach jakiś dziwny... :mur

na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz, DorotaZ

Ogród takisobie 2025/07/28 22:27 #348470

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ja rano miałam kontrolę inspektora ochrony roślin a później miałam w planach leniuchowanie ale między deszczami oberwałam ogórki ,cukinie i pomidory.wszystkie warzywa uwięziłam w słoikach robiąc konserwowe ogoraski,ketchup z cukini i pomidorów a żeby mi się nie nudziło dokupiłam paprykę którą też wpakowałam do słoików I okazało się że brakło czasu na leniuchowanie.
Śliczne foteczki ,cudny kolor jeżówki
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz

Ogród takisobie 2025/07/29 22:04 #348525

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ale fajnie Gosiu! Jak jest robota przy słoikach, nie ma czasu na leniuchowanie. wink-3 Dziękuję :buziak

Dziś pozbierałam kolejne jabłka na cydr. Jutro wyciskam soki, bo dziś już nie zdążyłam. Zaczyna być robota przy daliach: ogławianie, palikowanie.

Na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2025/07/30 08:59 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, Semper, nowababka, Isia, janka.p

Ogród takisobie 2025/07/30 12:18 #348542

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8232
Miłko :buziak . Ta werbena hastata, którą mam już od Ciebie, jest super!

Czarna dalia niesamowita, zwłaszcza na tle różowych floksów wygląda zjawiskowo :mniam :kocham
Pozdrawiam
Halina
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.228 s.