Izo

, bardzo proszę zaglądać tu częściej i zostawiać podobne wpisy

...od razu poprawia mi się nastrój

A ja niedawno miałem okazję obejrzeć Twoje królestwo w powtórkowej 'Mai'. Nie wiem jak ogród wygląda na żywo, ale w TV prezentuje się świetnie. Szczególnie te cienisto-leśne miejsca...tylko momentami ciężko było się skupić, bo nogi gospodyni, trochę rozpraszały

Edyto,
sagittatum to podobnie jak
crispum czy
cristatum cecha odmiany czy grupy odmian więc o żadnej obrazie mowy być nie może

W tej grupie liście kształtem przypominają (mniej lub bardziej) strzałę. Dolna część liścia rozchodzi się na boki.
Tak jak na fotce,
Physoplexis comosa intrygująco kwitnąca bylina...ciekawe czy pokarze się wiosną. Niestety nie udało mi się zebrać nasion, albo przegapiłem albo ich nie wytworzyła ?
Owoce
Diphylleia grayi , po kilku latach stagnacji, bylina zaczęła się rozrastać

Jesienią dokupiłem
Diphylleia sinensis ...więc jeżeli koleżanka Poll nie będzie żyła

i oddzieli koledze swoją
cymosa, będę szczęśliwym posiadaczem wszystkich trzech parasolników występujących w naturze
Moja najdroższa paproć...jak dobrze pójdzie to niestety trafi do mnie jeszcze droższa

Nie będę nawet pisał ile kosztowała, powiem tylko, ze 'Green Lace' przy niej był tani...
Interesujący selekt
Polystichum setiferum znaleziony i rozprowadzony przez Woutera van Driel jako 'Plumosum'. Ostatnio Julian Reed stwierdził, ze najlepiej pasuje do niej, Plumosum Group 'Laciniatum', ponieważ brzegi liści są nierówne i mocno postrzępione.
Jedna z najciekawszych odmian paprotnika szczecinkozębnego 'Divisilobum Cristatum Ivery' bardziej znany jako 'Iveryanum'
Woodwardia umigemmata i chmiel 'Variegata'...ciekawy jestem czy zdążył się wysiać, bo ponoć jest jednoroczny ?
I dwa upominki od naszej Olusi . Tu chciałem zwrócić uwagę, że trzmiel na fotce ma plamy w identycznym kolorze co maczek
I od Basi , mini szczawik o pełnych kwiatkach.