Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Trójsklepka (Tricyrtis) - gatunki i odmiany oraz warunki uprawy w ogrodzie

Trójsklepka (Tricyrtis) - gatunki i odmiany oraz warunki uprawy w ogrodzie 2025/09/14 22:06 #350461

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 79909
Zaczyna rozwijać kwiaty Tricyrtis hirta 'Hototogisu', która rośnie w półcieniu:

fot. 14.09.2025r.
.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, basik, DorotaZ

Trójsklepka (Tricyrtis) - gatunki i odmiany oraz warunki uprawy w ogrodzie 2025/10/13 01:31 #351898

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 19005
To będzie ewidentny ż-a-l-i-p-o-s-t gwizdac

Niestety czas się pogodzić z prawdą, że trójsklepkom kompletnie nie jest po drodze z moim ogrodem... :( nie rosną, nie kwitną, bo pojedynczy kwiat to przecież nie kwitnienie :(
Pola wspomina w kilku miejscach o dość mocnym cieniu, w którym rosną jej piękne trójsklepki... no to cień, który spowija z końcem lata mój ogród chyba głębszy a do tego permanentna susza, nawet teraz w październiku i... żegnajcie marzenia o trójsklepkowych łanach :mur

W zeszłym roku dostałam od Basi wypasioną i ukwieconą sadzonkę trójsklepki... w tym wyszła kilkoma pędami, ale do góry poszedł tylko jeden... pierwszy kwiat rozwinął się w ostatni dzień lata, drugi z początkiem pazdziernika... i to byłoby na tyle... kolejne pąki siedzą zamknięte :(

Ofkoz trójsklepkowy kwiat jeden i drugi dostał całą sesję z prawa i z lewa :silly:

(fot. 22.09.2025)

(fot. 2.10.2025)

W tym roku z kolei w czerwcu piękną sadzonkę trójsklepki podarowała mi Ania... owszem zawiązała pąki, ale w tym tempie, w jakim się rozwijają, raczej nie dadzą rady zakwitnąć :(
Do tego wszystkie zakupione 2 lata temu trójsklepki już przepadły... :( a rośnie, choć to za duże słowo, tylko zakupiona 3 lata temu sadzawkowa 'Variegata', ale i ona w tym roku wyszła pojedynczym, niskim pędem... pąk się pojawił, ale dziś sprawdzałam... i już go nie ma :(

(fot. 10.10.2025)

Sfrustrowana jestem tym trójsklepkowym niepowodzeniem, bo uwielbiam te kwiaty, piękne niczym precjoza :kocham

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2025/10/13 04:48 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, wojtek

--=reklama=--

Trójsklepka (Tricyrtis) - gatunki i odmiany oraz warunki uprawy w ogrodzie 2025/10/13 02:02 #351899

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 19005
Dla odmiany trójsklepka, która nie zawodzi pokładanych w niej nadziei... w ogrodzie Irminy... :zdrowko a rośnie w donicy :woohoo:

(fot. 13.09.2025)

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, nelu-pelu, basik, wojtek, a.nia

Trójsklepka (Tricyrtis) - gatunki i odmiany oraz warunki uprawy w ogrodzie 2025/10/16 23:33 #352173

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 75239
Po niedawnych przymrozkach trzyma ostatnie kwiaty odmiana 'Raspberry Mouse'

fot. 15.10.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, wojtek, a.nia, janka.p

Trójsklepka (Tricyrtis) - gatunki i odmiany oraz warunki uprawy w ogrodzie 2025/10/17 10:56 #352179

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 21862
Monia ja miałam takie cyrki z trójsklepką w Górkowym ogrodzie.. posadzona i stała w miejscu jak zakleta, przez ładnych kilka sezonów... ani nie kwitła, ani się nie rozrastała.. no przesadziłam ja do nowego... glina, wilgoć i rano trochę słonka potem cień. I poszło... chwast nie roślina... :mur zarasta mi wszystko wokół. w paprocie wlazła, ładuje się do rodka...
Nie wiem o co chodzi....gleba podobna bo i tu i tu ciężka glina... warunki świetlne podobne... jedynie w nowym ma zdecydowanie wiecej wilgoci...i pewno to wpływa na jej wigor..
Może posadź ja też do jakiej kadzi, dołóz do podłoża żelowych kulek, żeby trzymaly wilgoć i zobaczysz co z tego eksperymentu wyjdzie.... a jak będziesz miała duży pojemnik to i łan będziesz miała... :P
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2025/10/17 10:58 przez a.nia.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, janka.p

Trójsklepka (Tricyrtis) - gatunki i odmiany oraz warunki uprawy w ogrodzie 2025/10/19 19:29 #352275

• wojtek
  • wojtek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 50298
Tricyrtis hirta var masamunei

fot. 19.10.2025, Wojsławice

Za tę wiadomość podziękował(a): th, jugo, basik, a.nia, DorotaZ

Trójsklepka (Tricyrtis) - gatunki i odmiany oraz warunki uprawy w ogrodzie 2025/10/26 18:16 #352604

• jugo
  • jugo Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16974
U mnie nie było przymrozków ,trójsklepki jeszcze kwitną.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, wojtek
Moderatorzy: Tomek Mr, Efkaraj, wojtek
Czas generowania strony: 0.109 s.