Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/09/12 14:51 #350370

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8596
Cyklamenów w ogródku nigdy doyć…. więc właśnie popełniłam kolejne zamówienie w Sadzawce. Tymczasem te już rosnące:
Cyklamen purporowy miejski

I leśny egzemplarz

Jest jeszcze kilka kępek, które dopiero zaczynają :)
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2025/09/12 14:55 przez halszka.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, takasobie, VERA, basik, Danusia, DorotaZ, tragopan

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/09/12 16:40 #350373

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 79899
halszka napisał:
Cyklamenów w ogródku nigdy doyć…. więc właśnie popełniłam kolejne zamówienie w Sadzawce.

Halinko, też wczoraj kliknęłam 'Kup' i także cyklameny. wink-3

Jedna z ciekawszych form Cyclamen hederifolium- ‘Stargazer’, podobno znaleziona w Stanach Zjednoczonych. Od innych cyklamenów różni się tym, że kwiaty są zwrócone ku górze.
Odmiana 'Stargazer' Pink Form

fot. 12.09.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/09/12 22:18 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, halszka, takasobie, VERA, jugo, basik, Danusia, a.nia, DorotaZ

--=reklama=--

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/09/12 17:03 #350377

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 54873
Ja chyba też kupię jeszcze kilka. Zainspirowały mnie te w Bernie na trawnikach. Ja na trawniku się nie odważę, ale mam już kilka pomysłów.
Ostatnio zmieniany: 2025/09/12 17:03 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, VERA

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/09/13 17:59 #350415

• jugo
  • jugo Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16972
U mnie też zaczynają i co mnie bardzo ciesz znajduję mnóstw sieweczek. :) :)

A tu już wysiew kontrolowany 'dwuletnie siewki.Nasionka dostałam od kolekcjonera z Niemiec.

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, th, halszka, takasobie, VERA, Danusia, DorotaZ

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/09/19 21:46 #350704

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wg etykiety to cyklamen bluszczolistny Arrowleaf Pink - dość nieszczęśliwie posadzony, bo przysłaniają go paprotne liściory, tu na zdjęciu nieco odgarnięte.
18.09.2025

Pozdrawiam
Halina
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, takasobie, VERA, nelu-pelu, Franusiowa, Danusia, DorotaZ

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/09/20 18:30 #350737

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
C. Bluszczolistny Central Spot jednak się objawił hu_rra . Jeszcze w pączkach.
20.09.2025

C. bluszczolistny Alba pokazuje coraz więcej lści, które jeszcze dłuuugo będą ozdobą.

Dyskowate już jakiś cza temu pokazały liście. Silver Leaf Alba oczywiście już podżarty przez ślimaki :angry:

Alba zielonolistna
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2025/09/21 08:07 przez halszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, takasobie, VERA, nelu-pelu, basik, Danusia, janka.p, DorotaZ

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/09/23 02:26 #350830

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 19001
Cyclamen hederifolium 'Silver Leaf Pink' mnie w tym sezonie zachwyca... :kocham coraz więcej kwiatów, coraz więcej pięknych srebrnych liści :kocham

Ujęcie z góry

Cyclamen hederifolium 'Silver Leaf Alba' kwitnie dużo, dużo skromniej i dopiero niedawno zaczął produkować liście

Zaś Cyclamen hederifolium 'Special Leaf Alba' muszę szybko ewakuować z zajmowanego stanowiska, bo z rodkiem raczej nie wygra... :silly: a i podrzeń nadmorski, nie wiem, czy pozwoli przebić się jego liściom - póki co ich nie widać

(fot. 18.09.2025)

Pojawiły się natomiast liście i pierwszy kwiat cyklamenu cypryjskiego, ale i jego mus przesadzić, bo tego z kolei tłamsi konkretnie języcznik 'Cristatum'... stąd i sensownych zdjęć brak 037

Także i u mnie pokazały się pierwsze listki siewek cyklamenów dyskowatych

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2025/09/23 04:35 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, halszka, takasobie, VERA, nelu-pelu, Danusia, DorotaZ

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/09/23 19:19 #350865

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Cyclamen hederifolium 'Special Leaf'- jedna z odmian o najbardziej ozdobnych liściach:

Cyclamen hederifolium 'Alba'

fot. 23.09.2025r.

Mam ich kilka na tej rabacie i wszystkie egzemplarze prezentują się świetnie

fot. 19.09.2025r.
Ostatnio zmieniany: 2025/09/23 21:16 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, takasobie, VERA, nelu-pelu, Danusia, DorotaZ, tragopan, Borislava.Kirilova

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/09/23 21:17 #350875

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25277
Kwitnie jeden z moich najstarszych pojawiają sie też listki wiosennych i sieweczek co bardzo mnie cieszy

Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, takasobie, VERA, nelu-pelu, a.nia, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/09/30 12:55 #351184

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Super, że cyklameny kwitnące jesienią są tak trwałe i długo utrzymują kwiaty, bo cyklameny dyskowate (Cyclamen coum) szybko przekwitły, prawie niezauważalne. Dlatego sadzę w ogrodzie głownie te pierwsze, najchętniej po 2-3 sztuki niedaleko siebie.

Cyclamen hederifolium 'Silver Cloud'

Ostatnim moim odkryciem jest Cyclamen mirabile 'Tilebarn Nicholas'... Kupiłam go bez przekonania, nie będąc nawet pewna, czy przetrwa w moim ogrodzie. Tymczasem nie tylko przetrwał, ale czaruje teraz niesamowitymi liśćmi.

fot. 29.09.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/09/30 14:36 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, halszka, takasobie, VERA, Pani Bestia, nelu-pelu, basik, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/10/10 02:35 #351733

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 19001
Cyclamen hederifolium 'Special Leaf Alba' na nowym stanowisku zwyc

(fot. 4.10.2025)

(fot. 7.10.2025)

Tymczasem Cyclamen cyprium nadal czeka na rozwód z Asplenium scolopendrium 'Cristatum' :silly: gwizdac

(fot. 7.10.2025)

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2025/10/10 03:07 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, halszka, takasobie, VERA, nelu-pelu, Danusia, DorotaZ, tragopan, Luke, SantaRispetto

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/10/10 20:31 #351777

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ja powinnam znaleźć nową miejscówkę cyklamenowi mirabile Alba, bo całkowicie przysłonięty został przez liście paroci. Właśnie zakwitł pojedynczym kwiatkiem flower
10.10.2025

I jeszcze liście cyklamenów dyskowatych Silver Leaves Pink i Special Leaves
Pozdrawiam
Halina
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, th, VERA, nelu-pelu, janka.p, DorotaZ

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/10/12 12:04 #351830

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 32072
Dzięki uprzejmości koleżanki Poll, przywędrowały do mnie dwie, ciekawe odmiany Cyklamea mirabile .

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, VERA, nelu-pelu, Danusia, wojtek, a.nia, janka.p, nena08 ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/10/15 17:43 #352091

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Niech Ci zdrowo rosną : :owady

Jedna z najciemniejszych odmian Cyclamen hederifolium - 'Red Sky'. Szkoda, że u mnie znów panuje ciemnica i zdjęcie nie oddaje w pełni koloru kwiatu.

fot. 15.10.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/10/15 17:44 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, takasobie, VERA, nelu-pelu, Danusia, DorotaZ, tragopan

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/10/15 21:05 #352105

• tragopan
  • tragopan Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Nie wstawiam linków :)
  • Otrzymane podziękowania: 270
Z nasion jeden z najciemniejszych bluszczolistnych.

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, halszka, nelu-pelu, Danusia, DorotaZ, Luke, Borislava.Kirilova

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/10/15 21:22 #352109

• tragopan
  • tragopan Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
Kilka ciekawych liści cyklamenów.

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, halszka, VERA, nelu-pelu, Danusia, a.nia, DorotaZ

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/10/15 21:29 #352111

• tragopan
  • tragopan Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, halszka, VERA, nelu-pelu, basik, Danusia, a.nia, DorotaZ

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/10/17 21:34 #352198

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 75230
Cyclamen hederifolium 'Alba' już powoli przekwita. Ku mojemu zadowoleniu pojawiły się siewki clap

fot. 16.10.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, th, halszka, takasobie, VERA, Iwona1311, Danusia, DorotaZ, tragopan ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/10/19 12:18 #352251

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 32072
Cyclamen cilicium, rośnie u mnie w mało widocznym miejscu więc nawet nie zauważyłem kwiatów...chyba kończy kwitnienie ;)

Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, VERA, basik, Danusia, a.nia, DorotaZ

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/10/19 20:47 #352282

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 75230
Wciąż kwitnie cyklamen o pięknych srebrnych liściach z ciemnym żyłkowaniem. Niestety oznacznik wcięło, a ja za Chiny Ludowe nie mogę sobie przypomnieć jaka to odmiana krecigl

fot. 16.10.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, Danusia, janka.p
Moderatorzy: takasobie
Czas generowania strony: 0.238 s.